Jeremić u UN: Vakcina protiv korone mora biti dostupna svima | Korona | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

[ Izvor: Beta ]

22. 09. 2020. 13:01 0

Jeremić u UN: Vakcina protiv korone mora biti dostupna svima

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Ujedinjenim nacijama da će stabilizacija globalnih prilika u velikoj meri zavisti od toga da li će pouzdana vakcina protiv koronavirusa, koja se može očekivati sredinom 2021. godine, biti jednako dostupna čitavom čovečanstvu.

 

- Koronavirusom je zaraženo gotovo 30 miliona ljudi, a već ih je više od milion umrlo širom sveta. U istoriji medicine nijedna vakcina koja je okončala neku pandemiju nije stvorena za manje od četiri godine, dok istraživanje vakcine protiv bolesti kovid-19 traje tek mesecima. Čak i ako se taj rok svede na dve godine, vakcinu ne možemo očekivati pre sredine 2021. godine - rekao je Jeremić.

Jeremić boravi u Njujorku, gde je kao bivši predsednik Generalne skupštine UN u okviru godišnjeg zasedanja ove organizacije održao govor na panelu "Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija", inicijative koju čine predsednici i generalni direktori najvećih međunarodnih kompanija.

- Poznato je da su vakcine proizvedene u nekim državama već dovedene u pitanje zbog nepoštovanja uobičajenih standarda i protokola - dodao je Jeremić.

Jeremić je predložio da se multinacionalne korporacije okupljene u Globalnom dogovoru UN udruže i iskoriste svoj kolektivni uticaj, kako bi se omogućilo da vakcina bude pravično distribuirana čitavom čovečanstvu.

 

- U ovom trenutku niko, osim nekoliko privatnih kompanija i filantropa, ne radi na tome - rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi članice Globalnog dogovora trebalo da podstaknu farmaceutsku industriju da se dogovori o strukturi cene vakcine, tako da siromašne zemlje ne budu u podređenom položaju u odnosu na razvijeni deo sveta.

- Takođe bi trebalo podstaći velike farmaceutske kompanije, koje su uključene u ovu UN inicijativu, da se dogovore o načinu angažovanja sa vladama širom sveta, kako bi distribucija vakcine bila vođena isključivo interesom javnog zdravlja, odnosno da stvore zajednički front i insistiraju da prednost bude data rizičnim grupama širom sveta, poput zdravstvenih i socijalnih radnika. To bi sigurno smanjilo broj zaraženih i umrlih, i skratilo trajanje pandemije kada vakcina bude napravljena - rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi Globalni dogovor trebalo da podstakne i uspostavljanje zajedničkih standarda, koji su etički, nepristrasni i u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

- Sada je, nažalost, u toku prebacivanje odgovornosti, međusobno optuživanje i sebično ponašanje. To je tužna stvarnost današnjice - rekao je Jeremić.

Jeremić se zauzeo za jaču ulogu javno-privatnog partnerstva u razvoju i distribuciji vakcine širom sveta.

- To je još važnije kada se ima u vidu 'vakcinaški nacionalizam' i žestoka konkurencija među državama, praćena međusobnim optužbama i političkim pritiscima na farmaceutske kompanije da idu prečicom, zahtevajući od njih rezultate nerealnom brzinom - zaključio je Jeremić.

Globalni dogovor UN je dobrovoljna inicijativa koja uključuje lidere najvećih svetskih kompanija, ali i akademskih institucija, civilnog društva, gradova i sindikata posvećenih poštovanju 17 univerzalnih principa iz oblasti ljudskih i radnih prava, ravnopravnog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i borbe protiv korupcije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Hajmo ruke gore!

Zoran Živković [21.10.2020.]


Video dana

Dobacivke među oblacima

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati