Korona

[ Izvor: N1 ]

18. 09. 2020. 14:56 1

Radovanović: Nova mera "relativno razumna"

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da je nova mera nadzora povratnika u Srbiju "relativno razumna" i da pokazuje da su "naše vlasti izvukle neku pouku iz prvog talasa epidemije" i da su sada "bili oprezniji i svesni svojih ograničenja". Izrazio je i bojazan da bi moglo da dođe do "izmene fokusa, da sve snage usmerimo na te povratnike kojima je preselo letovanje, a da propustimo cirkulisanje virusa u Srbiji".

- Relativno je razumno da kriterijum bude elektronski popunjen upitnik. Time se smanjuje pritisak na kovid ambulante. Nadam se da su svi elektronski pismeni, e sad ko će da analizira tih desetina hiljada formulara, videćemo - kazao je Radovanović u N1 Studio Live.

- Mi moramo da idemo ovim putem, samo što je sve to moralo da bude bolje organizovano. Imaćemo porast broja obolelih, a koliko, to zavisi od poštovanja mera. Nije narod kriv, kriv je onaj ko vodi narod - zaključio je Radovanović.

On je podsetio da je u prvom talasu epidemije rečeno da će svaki povratnik u zemlju dobiti letak, pa se ispostavilo ili da nije bilo dovoljno letaka, ili da nije bilo dovoljno policajaca da ih podele na granicama ili aerodromima, te su "ljudi hapšeni što ne poštuju ono što nisu znali, i dobijali su dve-tri godine robije što nisu slušali ono što je predsednik (Aleksandar Vučić) pričao na televiziji".

- Kod nas ni u redovnim okolnostima mnoge stvari ne funkcionišu, a ovakve krizne situacije pokazuju ovakve nedovoljnosti sistema. Sve se radi u poslednjem trenutku, sve je improvizacija. Morali smo da razmišljamo, jer znamo da u septembru počinje škola, ali i raste učestalost respiratornih infekcija - upozorio je Radovanović.

On je istakao da "koliko god bili mudri ili ma kojoj političkoj opciji da pripadate ne daje vam to za pravo da sudite o onome što vam nije struka".

- Za škole su morali da budu konsultovani prosvetni radnici", ukazao je on i dodao mu je posebno bila potresna situacija sa đačkim domovima, gde su đacima prvo rekli da mogu da ostanu, a onda "ih isterali i tu sirotinju vratili" kućama. "To je ne samo neodgovorno, već i nehumano - poručio je Radovanović.

Istakao je, međutim, da "nastavni proces mora da teče, đacima smo uskratili obrazovanje od marta, bez obzira koliki su napori učinjeni, onlajn nastava ne može da zameni klasičnu nastavu".

Takođe je naveo da se "epidemija u Crnoj Gori nije javila prekjuče", te da je trebalo ranije da se reaguje, ali i da je najveći broj obolelih u severnim delovima te zemlje, "a ne tamo gde su turisti, gde vidimo na plažama po deset metara razmaka između kupača, i gotovo prazne kafiće".

- Nije to baš takav rizik kao što se predstavlja. Ja se samo bojim izmene fokusa – da sve snage usmerimo na te povratnike kojima je preselo letovanje, a da propustimo cirkulisanje virusa u Srbiji - zaključio je on.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati