Korona

Petar Bošnjaković

10. 08. 2020. 16:14 0

GLAS PROFESORA: Srbija i dalje "lider" u regionu

“U našoj zemlji može funkcionisati jedino srpski model borbe protiv korone“ (istaknuto je u članku objavljenom u Politici 21. jula 2020). Nije doduše rečeno u čemu je suština tog modela, ali je data optimistička prognoza da je „ako se takav trend nastavi, za očekivati da narednih dana, do kraja nedelje imamo silazni tok u broju zaraženih“?

Sutradan RTS je objavio da je predsednik izjavio "da veruje da će narednih dana krenuti da se smanjuje broj zaraženih koronavirusom". Na stranu što je broj zaraženih neopadajuća veličina. Može samo da raste ili stagnira tamo gde je. A maksimum dnevnog priraštaja broja zaraženih dostignut je četiri dana kasnije. I bio je veći od onog u prvoj fazi.

Prošle su tri nedelje. Valja se malo pogledati unazad i rezimirati učinak tog originalnog modela. Za početak, može da se uporadi kako je bilo ranije, a kako je sada. Ukratko: novi maksimum je veći nego prethodni, a smanjivanje broja novih slučajeva sporije (srednja vrednost dnevnog priraštaja zaraženih je veća za oko 15 %). Ono što je "za očekivati" nije za slavospev.
Ako se posmatra situacija u regionu, Srbija ubedljivo "vodi" među bivšim jugoslovenskim republikama. Kada se pogleda nagib srpske krive, ukupan broj zaraženih u Srbiji i dalje stremi u visine.


Svojevremeno, u proleće, do minimuma dnevnog priraštaja broja zaraženih (1. juna, 18 novoobolelih) proteklo je 46 dana nakon dostizanja maksimuma dnevnog priraštaja. Taj maksimum u drugoj faze (koja je sada u toku) dostignut je (nadamo se) 26. jula. To je bio 143. dan epidemije u Srbiji.

U prvoj aproksimaciji, povratak na nekadašnju vrednost minumuma dnevnog priraštaja broja zaraženih može da se očekuje sredinom septembra. Treba imati u vidu da praktično svi dijagrami pokazuju da je opadanje ovog broja sve sporije i sporije, kako se epidemija bliži svom kraju. Talasanje krive broja zaraženih u završnoj fazi je pre pravilo nego izuzetak. Nemačka je, na primer, sišla ispod nivoa od registrovanog 10% maksimalnog broja bolesnih još 13. maja, ali ga je 24. jula ponovo premašila i do dana današnjeg nikako da se vrati u mirnije vode. Pokazalo se i da period inkubacije može da bude znatno duži od prosečne vrednosti.

Kao što 9. avgusta reče član kriznog štaba Srbije "situacija je i dalje nesigurna". Biće to dugo toplo leto. A oni verglaju svoju priču i nikome ne pada na pamet, ni njima ni njihovim poslodavcima, da je došlo krajnje vreme da se strategija borbe sa virusom SARS-CoV-2 prepusti onima koji su se biofizikom bavili na višem naučnom nivou.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati