Lekari se žale na neplaćeni rad! Ministar: Rešeno | Korona | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

[ Izvor: Južne vesti ]

04. 08. 2020. 22:52 1

Lekari se žale na neplaćeni rad! Ministar: Rešeno

Platu dobijamo za 40, a radimo 80 sati - tako opisuju svoj problem sa zaradom lekari i medicinsko osoblje kovid bolnica u Nišu. Uz to dodaju da koordinatori koji i ne ulaze u kovid zonu dobijaju i stotine hiljada dinara. Ministar Zlatibor Lončar kaže da je postojao problem sa isplatama, ali da je sada to rešeno, dok iz KC Niš ne odgovaraju na pitanja o platama.

Troje lekara niškog Kliničkog centra javilo se redakciji Južnih vesti sa pritužbom na isplatu prekovremenog rada.

- Platu dobijemo za 40 sati, a radimo 80. Zarađuju koordinatori na papiru, par njih koji nikada nisu ušli u bolnicu. Među kolegama se govori o stotinama hiljada dinara, a nama koji dežuramo kako nam napišu i koliko god da je to mesečno, a ne kako bi trebalo, neće ni to da plate - pišu lekari.

Dodaju da niko nikada nije odbio dežurstvo kadgod se njegovo ime našlo na spisku, jer kako kažu, pacijenti ne smeju da trpe i klinike moraju da funkcionišu.

- Kad dobiješ platu, po njoj si imao na primer 5 dežurstava radnim danom ili tri radnim i jedno vikendom. A mi imamo i po 8 mesečno. Ranije su isplate bile realne - koliko radiš i dežuraš toliko si plaćen - pišu lekari.

Iste pritužbe, kako sam kaže, dobio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a problem je nastao jer sistem koji je postojao do pojave pandemije nije prepoznavao takve vrste dežurstva.

- Imate lekare i sestre koji rade u kovid sistemu, ali vi u kovid sistemu ne možete da radite duže od 4 sata, pa da pravite pauzu. Imali smo u jednom momentu, to je tačno, da smo mogli da isplatimo ljudima koji su dežurali u non-kovid sistemu, a da smo imali problem sa isplatom ljudima kojim nismo mogli zakonski, birokratski da isplatite dežurstvo jer on faktički nije dežurao tih 12 ili 24 časa, nego je radio 4 sata, pa odmarao, pa radio… - kaže Lončar.

To je sada, tvrdi ministar, rešeno ali ne pojašnjava i šta je tačno promenjeno u sistemu.

- Ali to smo rešili kako smo rešili, da se ljudima koji rade u kovid sistemu isplati maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo i ne samo to, nego i stimulacija i prekovremen rad i sve. Ti medicinski radnici su heroji i junaci našeg doba i koliko god da im damo to nije dovoljno za ono što oni urade, ali to je ispravljeno i to se ralizuje i nema više nikakvih problema - zaključuje ministar.

Ministar Lončar da je onima koji dežuraju u non-kovid sistemu isplata bila redovnija, jer su mogli da dežuraju po 24 sata što je prepoznato u zakonu.

- Nedeljno dežurstvo se plaća oko 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a subota nešto manje - rekao je Lončar.

Ipak, nije objasnio deo koji se odnosi na primanja koordinatora u radnim telima zdravstvenih ustanova, čiji su članovi zaduženi za koordinaciju aktivnosti u novoj organizaciji zbog korone. Ostalo je pitanje lekara da li je tačno i kako je moguće da su neki primali i više stotina hiljada dinara, a da nisu ulazili među pacijente u kovid bolnice.

Na to iz Kliničkog centra ne odgovaraju od prošle nedelje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

OUT OF SERVICE

Zoran Živković [16.09.2020.]


Video dana

Važno je ostati pozitivan

Anketa

Gde vidite sebe za dve godine?

Rezultati