Korona

[ Izvor: Južne vesti ]

07. 07. 2020. 17:58 0

KC Niš: Situacija je alarmantna, ali pod kontrolom

Iskustvo koje su stekli tokom prvog pika epidemije lekari Kliničkog centra Niš ističu kao svoju prednost u drugom, koji traje. Sada je razlika, kaže doktor Goran Stanojević, pre svega u starosti pacijenata, s obzirom na to da je dosta mladih, uz 14 dece, a epidemiološku situaciju osenjuju kao alarmantnu, ali pod kontrolom.

Trenutno je u niškim kovid bolnicama 226 pacijenata, a od sinoć ih primaju i u novi deo Kliničkog centra. Dnevno se prima od 30 do 40 pacijenata, pa Stanojević kaže da to još nije kao u najgorem periodu, sredinom aprila, kada su ih primali između 80 i 100 dnevno, pišu Južne vesti.

Ako uporedimo sa sadašnjim nivoom, između 30 i 40, juče je bilo 41 novoprimljeni, jasno je da imamo dovoljno vremena da se pripremimo, da se organizujemo, prostor, ljudstvo. Dragoceno nam je iskusto koje imamo iz prvog pika da se organizujemo pravovremeno u skladu sa ovim novim pikom. Situacija je alarmantna, ali pod kontrolom u KC Niš - priča Stanojević.

Poslednjih dana više je pacijenata koje primaju iz Niša, trenutno oni čine polovinu ukupnog broja hospitalizovanih, navodi šef Trijažnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti Nikola Milenković. Svi iz Niša su testirani na kovid, priča Milenković, ali oni koji dolaze iz drugih gradova često nisu.

- Pokušaćemo sa profesorom Tiodorovićem da otvorimo još tih centra okolnih, kako bi se Klinički centar rasteretio u odnosu na one koji ne zahtevaju intenzivno lečenje. Najveći nam je problem što u KC Niš pre svega dolaze oni koji zahtevaju intenzivnu negu, kiseoničnu potporu. Mi smo u odnosu na ostatak Srbije bili mnogo pripremljeniji nego u prvom piku, jer smo imali iskustva iz prvog pika i idemo par dana unapred, prateći te stope - kaže Milenković.

Danas je zabeležen i novi porast hospitalizovane dece zaražene koronom (14), a Milenković pojašanjava da se ona mahom zaraze od članova porodice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati