Korona

T. D.

25. 05. 2020. 06:54 6

Doktorka iz Švedske: Panika se ne diže zbog političkih poena

Da može bez panike i drame da se živi, a onda i pandemija preživi pokazala je Švedska. Nordijska zemlja imala je opuštenije mere u odnosu na druge države, bez karantina računajući na savest građana, što im mnogi zameraju. U Srbiji je njihov opušteni stav dočekan na nož, a onda je i brzopotezno primenjen.

Pedijatar Dečje klinike u Kalmaru, Dragana Jeličić, za Direktno.rs je ispričala kakva je situacija sada u ovoj zemlji, nakon što su se prenosile vesti da su bolnice odbijale starije od 65 godina, pa su "umrle hiljade". Ono što je tačno jeste da Švedska ima visok procenat smrtnosti, od 33.188 obolelih do danas je preminulo 3.992 osobe na 10.092.714 stanovnika.

- Stare osobe jesu najviše pogođene. Bilo je i kritikovanja pojedinih domova za stare da nije reagovano adekvatno i na vreme. Sada se zna da Covid-19 može da ima blage simptome, a da čovek zapravo ima vrlo nizak kiseonik u krvi i ugrožen je. Pojedinačnih propusta moguće je da je bilo, a žutu štampu ne čitam nikada i nigde, a ne verujem lupetanju na Fejsbuku. Poverenje građana u institucije je i dalje ogromno, imamo pandemiju nove bolesti i sve vreme se uči i stiču iskustva. Nema masovnog umiranja, ni svesnog zločinačkog žrtvovanja određene kategorije stanovništva, recimo starih - kaže doktorka Jeličić, pedijatar Dečje klinike u Kalmaru.

Kako dodaje, u njenom regionu je bilo mirno što se tiče epidemije, a najviše obolelih je Stokholmu, gde zvaničnici saopštavaju da je skoro trećinu stanovnika zahvatio virus.

- U Stokholmu i još ponegde je bilo znatno više obolelih, ali ništa kataklizmično da moraju da se uvode nova pravila. Situacija se smiruje. Mere nisu pooštravane, veće se forsira onoliko socijalnog distanciranja koliko se može sprovesti, a higijenske mere se podrazumevaju. Smernice, i opšte i lokalne, dinamično se menjaju u skladu sa tokom epidemije i novim spoznajama i saznanjima. Osnovne škole su sve vreme radile, kao i vrtići. A nismo morali da uvozimo "babe i dede iz Kine na polucrno" - sarkastično razmišlja doktorka na izjave predsednika da Srbija nabavlja respiratore "ne pitajte kako".

Kako se zdravstvena agencija ponašala? Nije bilo opuštanja naroda, kreveljenja i objašnjavanja najsmešnijeg virusa u istoriji, niti su građane slali u šoping ili na groblja. Jasno i glasno su zamolili ljude da budu oprezni i da se ponašaju u skladu sa svojom savešću.

- Ponašali su se vrlo razumno. Niko ne diže paniku samo da bi osvojio političke poene. Ono što kažu stručnjaci, epidemiolozi iz Folkhälsomyndigheten (pandam Instituta za javno zdravlje) u saradnji sa lekarima kliničarima je zvaničan stav i to se sledi. Epidemija je medicinski, a ne politički problem. U svakom slučaju, tako je u zemljama gde vlada zakon i razum, a ne psihopatske ideje. 

Solidarnost i kolegijalnost među medicinarima je rasprostanjena svuda, kako kod nas, tako i u svetu.

- Mi smo svi pripravni da iskočimo u pomoć kolegama. Na infektivnoj i intenzivnoj. Svakog petka ujutro imamo brifing na bolničkom nivou. Naravno, sve smireno i bez panike. Država pomaže malim privrednicima, pojedincima.., verujte, postoje uređene zemlje - zaključuje doktorka Jeličić. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati