Korona

[ Izvor: index.ba ]

09. 04. 2020. 07:11 1

Doktorka tvrdi: Korona nam dolazi svake godine pod drugačijim nazivom

Hrvatski pedijatar u penziji dr Nada Jurinčić tvrdi da koronavirus nije opasan koliko ga takvim čini propaganda. Iz iskustva koje vuče iz Afrike, gde je direktno bila odgovorna za viruse koji imaju visoku smrtnost, kaže da Covid-19 ne spada među njih.

- Lekarka sam u penziji, pedijatar, koja je provela dugi niz godina u Africi i bila direktno odgovorna za viruse koji imaju visoku smrtnost, na primer Rota virus. Osnovna informacija koju moraju svi znati: virus korona je jedan od mnogobrojnih virusa iz grupe Influenca čija je osobina spontana mutacija i dolazak u zimskim mesecima. Sindrom koji ta grupacija virusa izaziva je sindrom gornjih i donjih disajnih puteva, od rhinitisa, pharyngitisa, laryngitisa do bronchitisa i pneumonije. Dakle, ta grupa virusa posećuje ljudsku vrstu već oko 150 godina i to svake godine - ističe dr Jurinčić.

Ona dodaje da udeo svake vrste virusa zna, pa je tako udeo korone u sindromu gripe od 7 do 15 odsto.

- Ona ništa nije drugačija od drugih influenca virusa, ne voli nosnu sluznicu pa više napada ždrelo, grlo i bronhije. Komplikacije gripe nisu stvar "zločestoće" ovog virusa nego lošeg imunološkog statusa zaražene osobe poput hroničnih iscrpljujućih bolesti, karcinoma, terapije citostaticima, mnogim lekovima, dijabetesa... Nema zločestih virusa nego ima imunoloških sistema koji su načeti i ne mogu pružiti pravi odgovor virusu i ubiti ga. Zato se u zimskim mesecima u prelazu na proleće događa više smrti starijih i bolesnih osoba - rekla je ona, dodavši da je ovo obrazac koji se odvija već decenijama i vekovima.

Ističe da je koronavirus došao 2020. godine, kako je dolazio i svih prethodnih, ali i svih narednih godina.

- Presvukla se u svoju prirodnu mutaciju i sa svojim drugarima iz "influenca blue boysa", posetila nas. Lekari koji imaju na uvid epidemiološku statistiku mogu na dlanu videti da je oboljevanje od sindroma gripa kao i smrtnost koja se vezuju uz nju ista kao 2019, 2018, 2017, 2016, 2015... Svake godine, prema podacima virusološke centrale u svetu, od obolelih 1.000 od sindroma gripa, jedan umre od njenih komlikacija. Ne od nje, od komplikacija koje medicina nije uspela sprečiti. I to je to. I ove godine će smrtnost biti jedan promil. Ali, kad se to predstavlja sa tri konferencije na dan kao - "na 600 obolelih umro nam i treći", onda je to proizvodnja straha u kojoj ljudi ne znaju da računaju procente i da uporede sa prethodnim godinama - naglasila je dr Jurinčić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati