Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

[ Izvor: BBC ]

02. 04. 2020. 21:40 0

U Australiji započeli testiranje mogućih vakcina za koronu

Naučnici u Australiji započeli su testiranje dve moguće vakcine protiv korona virusa, u sklopu laboratorijskih istraživanja koja se smatraju "prekretnicom“.

Vakcine su napravili naučnici sa Univerziteta Oksford i američka farmaceutska kompanija Inovio Farmaceutikal (Inovio Pharmaceutical).Svetska zdravstvena organizacija odobrila je testiranje vakcina na životinjama.

Australijska nacionalna agencija za nauku proceniće da li su vakcine delotvorne i jesu li bezbedne po ljude.

Prvo testiranje vakcine na ljudima sprovedeno je u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog meseca, bez prethodnog ispitivanja na životinjama.

Kako izgleda istraživanje?U proteklih nekoliko dana, tim naučnika iz Australije dao je vakcinu afričkim tvorovima – malim, krznenim sisarima za koje je dokazano da mogu da se zaraze korona virusom na isti način kao ljudi.

Sars-KoV-2 je virus koji uzrokuje bolest Kovid-19. U svetu se trenutno radi na najmanje dvadeset mogućih vakcina.

CSIRO testira dve varijante vakcine, koje je odabrala Koalicija za inovacije spremnosti za epidemiju – globalni konzorcijum koji nadgleda veći deo ovog istraživanja.Jedna od dve, koju je razvio Univerzitet u Oksfordu, jeste vektorska vakcina. Ona koristi "defektan“ virus da bi u organizam ubacila proteine korona virusa i tako izazvala imunitetni odgovor.

- Virus iz ove vakcine nije u stanju da se razmnožava, tako da ne postoji mogućnost razboljevanja od ove vakcine - kaže profesor Trevor Dru, direktor Australijske laboratorija za zdravlje životinja u Viktoriji, gde se odvija testiranje.

Doktor Dru kaže da je druga varijanta vakcine, koju razvija Inovio, "prilično drugačija, ali svejedno vrlo interesantna“.Ona je osmišljena da ubaci određene proteine virusa i tako podstakne ćelije da same proizvedu ovaj protein pre nego što imuni sistem na njih odreaguje.

"Višestruki pristup ovom pitanju je veoma važan", kaže profesor Dru. "To će nam dati najveće šanse za uspeh."

Koliko brzo možemo da očekujemo rezultate?

Prvi rezultati ispitivanja na životinjama mogu se očekivati već u junu, kažu naučnici.

Ukoliko budu uspešni, moglo bi da se krene sa kliničkim ispitivanjima ovih vakcina i u drugim laboratorijama.

To bi donelo dodatno ubrzanje u trci da se lek plasira na svetsko tržište.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da će biti potrebno najmanje 18 meseci za obavljanje svih regulatornih testova da bi svi standardi bili poštovani.Svi kandidati [za pravljenje vakcine] su u svoja istraživanja uključili mnoštvo kompanija i organizacija, jer nijedna od njih ne može samostalno da proizvede vakcinu“, navodi dr Grenfel.

On takođe kaže da je "optimističan" u pogledu istraživanja, imajući u vidu nivo globalne saradnje.

- U ovom trenutku, imamo istinsku saradnju između akademskog, javnog, ali i privatnog sektora da se postigne uspeh - kaže dr Grenfel.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bratska Rampa!

Zoran Živković [28.05.2020.]

Video dana

Samo da unesem bankomat

Anketa

Koju domaću televiziju najčešće gledate?

Rezultati