Korona

Direkto.rs

22. 03. 2020. 11:51 8

Vučiću, prestani da lažeš! Kina pomaže svima, a ne samo Srbiji

Usled agresivnog širenja smrtonosnog koronavirusa i pokušaja suzbijanja, Kina je odlučila da avione pune medicinske pomoći pošalje ne samo Srbiji, kako tvrdi Aleksandar Vučič, već i Češkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Poljskoj, Iranu i Severnoj Makedoniji. Naš predsednik i u ovome pravi kampanju - "da nije mene ne bi bilo ništa za Srbiju", što pomoć i drugim državama od Kine govori da je još jedna njegova laž u nizu!

Zanimljivo je, recimo, da su Kinezi poslali Česima četiri puta više medicinske zalihe nego nama, jer je to odnos punog aviona bez sedišta sa onim što može da stane u prtljažnik erbasa A330 Er Srbija. Da ne treba praviti čitavu pompu oko toga da je Kina prvo pomogla Srbiji, kakvu pravi Vučić, govori činjenica da je Kina donirala Severnoj Makedoniji 200 respiratora, kao i da je početkom nedelje kineska ambasada u Briselu u pismu komesaru za upravljanje krizama Janezu Lenarčiču ponudila je EU 50.000 kompleta za testiranje, 200.000 maski N95 i dva miliona hirurških maski. 

Peking je takođe poslao u Italiju kineske lekare da pomognu i podele iskustvo u borbi protiv koronavirusa sa italijanskim kolegama.Takođe, Kina je donirala Italiji oko dva miliona maski i oko 10.000 respiratora, kao i 20.000 zaštitnih odela, zajedno sa 50.000 testiranih kompleta.

Vučić nije propustio priliku da na konferenciji za medije 21. marta istakne od kolikog je značaja pomoć Kine našoj državi u borbi sa koronavirusom. I to nije sporno. Međutim, svaki put je to radio suptilno provlačeći da je on za to zaslužan. 

Pokušaj preuzimanja zasluga za pomoć koju su Kinezi poslali, od strane našeg predsednika je neumesan, a na efektivnosti se pokušava dobiti teatralnošću, povišenim tonom, pokušajem pravljenja spektakla.

- Zato sam zamolio našeg prijatelja i brata Si Đinpinga, garantujući mu vekovno čelično prijateljstvo sa malom Srbijom, tražili smo sve od Kine, čak i da nam pošalju lekare, jer naši već postaju umorni, a koronu u bolnice ne smemo da pustimo - pričao je najpre i bratimio se Vučić.

Tek, na konferenciji ove subote, stigla je jedna, prefinjeno skrivena poruka.

- Tražila su četvorica evropskih lidera da svojim autoritetom pomognem da dobiju respiratore. Rekao sam prvo Srbija, pa ostali - rekao je predsednik Vučić.

Uzevši sve to u obzir, jasno je da Kina pritiče u pomoć svim državama Evrope koje imaju problem sa epidemijom virusa Covid - 19. Pomoć najmnogoljudnije zemlje sveta Srbiji nije zanemarljiva, daleko od toga, i više je nego dobrodošla, ali se postavlja pitanje - zbog čega neko pokušava da preuzme zasluge na sebe za to? Čemu teatralnost? Spektakl? I na kraju, ne najmanje bitno - predsedniče, čemu to "brat, Kinez"?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati