Korona

Direktno.rs

13. 03. 2020. 12:34 11

"Nema zatvaranja škola, vrtića i fakulteta"

Odluka Vlade Republike Srbije je da vrtići, škole i fakulteti neće prestati sa radom zbog epidemije koronavirusa. Ipak, fudbalske utakmice će se igrati bez publike.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je na konferenciji za novinare da je odluka o školama, vrtićima i fakultetima doneta u saradnji sa strukom.

- Ova tema je bila izuzetno važna i osetljiva. I predsednik Republike je insistirao da još jednom razmotrimo da li ih je potrebno zatvoriti. Moje mišljenje je da bi trebalo. Stav struke je da nema nikakvog, ali apsolutno nikakvog stručnog opravdanja, ni stručne osnove da još uvek zatvaramo škole i fakultete. Zatvaranje škola, vrtića i fakulteta bi bilo kontraproduktivno. Jer se ne bi garantovalo da će deca i mladi ovako daleko od raspusta da sede u izolaciji. Oni bi se sakupljali na drugim mestima. Ništa pametno ne bismo učinili ovom merom. Pored svog našeg političkog insistiranja, ne postoji stručno opravdanje - rekla je Brnabić. 

Ona je istakla da kao predsednica Vlade ne može da donese odluku suprotnu mišljenju struke. 

- Molim sve đake, roditelje, zaposlene da slušamo stručnjake. Moguće je da će se ovo promeniti. Nama je svaki dan važan. Želimo da dobijemo svaki dan. Imamo mnogo manju kontrolu ako oni nisu u školama. Velika zahvalnost svim našim stručnjacima što zaista sa nama rade na ovome noć i dan. Imaćemo sastanak kad god bude trebalo, najkasnije u ponedeljak. Pokrenuli smo sve pripreme za nastavu od kuće. Neka nastava može da ide na kanalima RTS-a. Pokrenuli smo programe digitalne nastave. Spremni smo da sve uradimo, ali stav struke je takav. Razumemo paniku i zabrinutost, ali je najpametnije da čujemo šta naša struka govori. U ovom trenutku, bez obzira na paniku, pozive i pritisak, ne možemo doneti odluku koja nije u skladu sa strukom. Na savet struke smo mi produžili prošli raspust za nedelju dana. Mi od toga ne bežimo. Niko u Vladi ne beži od toga. Tada je savet struke bio da produžimo raspust. Zahvaljujući tom savetu završili smo epidemiju gripa. Najlakše bi bilo da zatvorimo škole. Slušaćemo samo struku - istakla je ona.

Što se fudbalskih utakmica tiče, publike na njima neće biti.

- Moja molba je bila da ipak ne dozvolimo publiku na fudbalskim utakmicama i svi stručnjaci su se složili sa mnom. Danas ćemo doneti odluku da zabranjujemo publiku na fudbalskim utakmicama. Ovo je više psihološki važno, nego što ima stručnih razloga. Ovo donosimo iz preventivnih razloga - rekla je Ana Brnabić.

Što se struke tiče, javnosti se obratio epidemiolog Predrag Kon.

- Treba obrazložiti zašto je struka ostala pri ovom stavu, da je kontraproduktivno zatvaranje. Nemamo situaciju nekog prisustva respiratornih infekcija u značajnom nivou u školskim kolektivima. Druga činjenica, svi oni podaci koji su dobijeni od kolega iz Kine, koji su ovo preživeli, kažu da deca praktično ne obolevaju. Oni imaju infekcije koje nisu prenosive. Pošto radimo na medicini zasnovanoj na dokazima i da smo prešli na dnevni nadzor, u trenutku kada se sam grip povukao u Beogradu imaćemo situaciju da direktno pratimo sve što se dešava. Ako hoćemo da imamo efekat zatvaranje mora da traje dosta dugo. Stav svih nas je da je nemoguće da škole budu zatvorene mesec dana. Mi imamo relativno mirnu epidemiološku situaciju. Ona će dalje da se razvija, njene mere ćemo videti. Mere socijalnog distanciranja ćemo videti - rekao je on. 

Dodao je, kada bude pristizao veći broj rezervoara infekcija, "tada će imati smisla zatvarati školske kolektive".

- Ukoliko dođe do naglog porasta dijagnostifikovanih slučajeva, reagovaćemo. Prevremenim zatvaranjem školskih kolektiva ne dobijamo ništa, osim što ova deca ostaju pod nadzorom roditelja. Strah roditelja razumem i zabrinutost, ne spavam zbog toga. Najlakše je doneti odluku o prekidu rada kolektiva. Najteže je pravovremeno doneti tu odluku. Obećavam da ćemo bez trunke razmišljanja takvu odluku predložiti ako je ona potrebna. Deca ne prenose, po iskustvu kolega iz Kine, koji su danas to nama preneli. Činjenica je da se javljaju asimptomatske infekcije kod dece, ali se ne zna koliko. U takvoj situaciji je greška prevremeno zatvarati škole. Obećavamo ispred struke da, ukoliko bilo šta se primeti ili počne naglo da se menja, mi ćemo momentualno reagovati. Radimo isključivo na medicini koja je zasnovana na dokazima - istakao je Kon.

Pulmolog Branimir Nestorović je rekao da je čitava struka u nezavidnoj situaciji, te da nije ni malo jednostavno donositi odluke.

- Ovo je društvo u kome svi jedva čekaju da neko pogreši i vrlo je teško doneti odluke. Nijedno jedino dete nije umrlo u svetu, tako da ta deca nisu ugrožena. Snosimo odgovornost za prvi sudar sa nekom bolešću i svako predviđanje je nezahvalno. Lako je biti pesimista. To što se ja često smejem ne znači da je lako, veoma je teško. Apelujem na ljude da ne šire bespotrebnu paniku. Hajde da budemo racionalni. Ta deca ne bi trebalo da idu u školu pet nedelja. Zašto da im oduzimamo toliko od školske godine bez potrebe? Rizik im je minimalan. Da postoji bilo kakav rizik ja bih prvi rekao da ne treba da idu u školu - rekao je Nestorović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati