Kolumne

Saška Radujkov

17. 06. 2024. 09:19 0

Vojvodina je ekonomski i vrednosno urušena

Vojvodina je prepoznata kao simbol građanske i progresivne Srbije, a multikulturalnost njena osnovna odlika, kada se priča o Vojvodini, ističu se pridevi kao što je tolerancija, kultura i poštovanje. Ove odlike koje predstavljaju Vojvodinu, nažalost polako iščezavaju pod uticajem nekih drugih, trenutno dominantnih, a suštinski potpuno nakaradnih vrednosti. Vojvodina, kao i cela Srbija, ekonomski i vrednosno zaostaje i nazaduje.

Prve asocijacije na Vojvodinu su ravnica, plodna zemlja i žito, ali foteljaši na vlasti ne mare za taj potencijal koji bi omogućio razvoj domaće poljoprivrede. Evidentna je naklonjenost jačanju monopola u poljoprivredi, pa ni republička ni pokrajinska vlast ne podstiču mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, a subvencije su minorne.

Zrenjaninci godinama nemaju pijaću vodu, a ređe se spominje da su i stanovnici nekih drugih mesta po Vojvodini, kao što je Kulpin, suočeni sa istim problemom - nedostatkom čiste i zdrave vode u 21. veku. Vlast Srpske napredne stranke je imala godine da donese Zakon o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine, ali to nisu uradili, iako je to predviđeno još Ustavom iz 2006. godine, dakle pre više od petnaest godina. Pokrajinske nadležnosti na papiru ne znače puno, ako pokrajina nema adekvatna finansijska sredstva kojima može da raspolaže.

U AP Vojvodini, prema popisu RZS iz 2022. godine, ima 1.740.230 stanovnika, što je manje za čak 191.579. u odnosu na popis iz 2011. godine. Između popisa iz 2011. i 2022. godine broj Mađara u Vojvodini smanjio se za 68.815, Slovaka je 2011. bilo 50.321, a 2022. 39.807, manji je broj u navedenom razmaku i Crnogoraca, Hrvata i Rumuna. Dakle, čak i multikulturalnost kojom smo se s pravom u Vojvodini ponosili, ovim trendom se, nažalost, smanjuje. Jedan od razloga za to opravdano je tražiti u lošem kvalitetu života i opštoj nesigurnosti, zbog koje logično deo stanovništva odlučuje da svoj dom gradi negde drugde.

Koliko god situacija bila loša, gore bi bilo da se ponašamo nezainteresovano. Treba da se zalažemo za promene, koje ćemo postići negovanjem istinskih vrednosti poput multikulturalnosti, multietičnosti i kulturnog nasleđa, a najveća pažnja mora da se usmeri na obrazovanje koje je ključ oporavka i razvoja društva.

Saška Radujkov, poslanica u Skupštini AP Vojvodine, Pokret za preokret

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati