Kolumne

Živan Haravan

28. 02. 2024. 07:00 20

Ana Brnabić - rodonačelnik poltronkratije

Rekoh, u svom komentaru kolumne Gospodina Čolića, da je Ana Brnabić lider novog, a našeg, sistema vladavine zasnovanog na poltronstvu koji se može nazvati - poltronkratija. I, vidi stvarno! U nameri da budem duhovit uistinu sam otkrio čvrst temelj svake stabilokratije, jer, bez čvrstog temelja zasnovanog na poltronstvu ne bi bila moguća ni stabilokratija.

Dakle, poltronokratija je majka stabilokratije. Postoji ona narodna poslovica koja kaže: "Umiljato jagnje, dve majke muze". Nepoznati autor ove mudre izreke imao je najčistije namere kada ju je stvorio. Budi dobar čovek, pošten, drži do svoje časti, voli ljude, ne želi nikome zlo i videćeš da će ti se to dobrim vratiti - poruka je nepoznatog, čestitog čoveka iz naroda.

Ali, surovi mlin koji se zove "život", a preziva "vreme", melje sve pred sobom: i ono što ne valja i ono što valja. U poslednjim decenijama taj mlin koji je ili u kvaru ili šta li mu je već, sve više melje ono što valja, a "preskače" i ostavlja ono što je nekada davno bilo škart.

Moralne vrednosti kojih se neki, još uvek, čvrsto drže, "k'o pijan plota" ne donose im nikakvu dobit i prosperitet u karijeri i materijalnom blagostanju. Deca se tome uče od svojih roditelja koji su tu "caku" shvatili na ličnom primeru u školi, prilikom zaposlenja... Oni donose sitne poklone vaspitačici u obdaništu ili u školi sve da bi im dete bilo "posebno" paženo, da bi bilo "Vukovac" ili čine sve drugo što treba da im dete "prođe dobro kroz život".

Neka deca to shvate i nauče "na pravi način" i to, kasnije, bivaju pioniri poltronstva u toku odrastanja, školovanja, "studiranja", mahom, na privatnim fakultetima. Oni, u najvećoj meri, koji su naučili da je ključ "uspeha" u ulizivanju - poltronisanju prema onima koji im mogu biti od pomoći u životu, bez ikakve ideološke osnove, učlanjuju se u, trenutno, vladajuću političku stranku. I bivaju istaknuti poltroni - ulizice svakom, pa, ma ko to bio, ko im u internoj političkoj hijerarhiji, može biti od koristi.

Svi takvi, a mnogoih je, čine neformalni sistem poltronkratije kao čvrst temelj tzv. stabilokratije, a koja je, pak, čvrst temelj autokratije.

Poltroni svih zemalja - razjedinite se! Za ime Boga!

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati