Kolumne

[ Izvor: Dejan Ljutić ]

03. 02. 2024. 08:50 14

UH, MAJKO MOJA Sanjao sam normalnu Srbiju

Sanjaju građani normalnu Srbiju, ali im često svaki san na tu temu postane košmar. Često sanjaju " Jovanjicu", "Krušik", nesreću kod Doljevca, a Banjska pamte samo kao dobro i mirno mesto za oporavak i odmor. Dešava se, ponekad, da vam san postane nešto kao pokazna vežba sreće i sigurni ste da ispred nje ne stoje kordoni naoružanih policajaca, spremnih da vas u svakom trenutku umlate. Prija vam pomisao da ne možete da se setite imena predsednika Srbije, što znači da je tu zvučnu i nebitnu titulu neko izmislio. U snu, građanin, ili šta je već, veliki šef je sasvim nevažan stvor, nedostojan bilo čije pažnje. Nema ni one osobe koju nazivaju Čaletom, koja je negacija same sebe, besmislica koja izaziva svrabež i guši se u nemoći da bude obrazložena, što je inače sudbina pomenute besmislice.

Ni u kom slučaju se ne treba upetljavati u vlastite snove ili noćne more. Snovi, košmari pogotovo, umeju da budu dvosmisleni. Pristojnost i normalnost jesu samo stvar dogovora, čak ne ni konsenzusa. Kriterijumi nenormalnosti se menjaju. Sada je sasvim normalno da se predsednički izbori održavaju sa samo jednim predsedničkim kandidatom, dok ostale možete videti jedino na društvenim mrežama.

Normalno i pristojno, a izgleda i pod moranje je da svake vesti počinju imenom predsednika Srbije pa makar imale da kažu samo šta je doručkovao na instagramu. Da je pristojno i normalno boraviti svaki bogovetni dan u televizorima i frižiderima. Eh, da stvarno sanjate velike snove. Što duže možete. Odlažite srećnu završnicu i obećajte je sebi tek za nekoliko mandata. Ako ne uspe, recite da nije do vas.

Sanjali ste...da na izborima 17. decembra prošle godine nije bilo izborne krađe ni konvoja autobusa iz Banja Luke. Sanjate polako, dolaze i drugi na red. Vi ste već duboku u takvoj Srbiji gde budale ne mogu svojom odvratnom galamom da stvore sistem odbrane i sakriju to što jesu. Odjednom vam navire pomisao da u Savamali i dalje radi onaj stari dobri vulkanizer i da ispred njegove radnje džedži musavi šegrt. Znači, Savamalu nisu srušile one budale, tu je.

Ta vladavina opasnom iluzijom imaocu sna, omogućila je opiranje njenom vlasniku i san o dugom i neometanom boravku u zasluženoj i normalnoj zemlji. Takva slika Srbije se rasprsla a mogla je da postoji. A potom je usledilo buđenje i beskonačni pad i stropoštavanje u još nedoživljeno zlo. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati