Kolumne

Ferida Čustović

05. 12. 2023. 15:24 2

Vreme smrti

U vremenu smrti kako možemo okarakterisati 2023. godinu u rodno zasnovanom nasilju ubijeno je 27 žena. Samo u poslednje dve decenije 300 dece je ostalo bez majki zbog femicida. Ako znamo da se civilizacijski nivo jednog društva meri stepenom ravnopravnosti žena onda je jasno da mi nazadujemo. Zato je na Međunarodni dan borbe protiv femicida važno da barem na trenutak zastanemo i setimo se svih žena koje su ubijene jer one nisu broj, one su ćerke, sestre, majke, rođake koleginice, komšinice.

One su živele tu među nama i možda smo samo da smo bili pažljiviji kada samo u prolazu videli strah u njihovim očima ili da smo samo bili hrabriji kada smo primetili suzu na njihovom obrazu, mogli da sačuvamo barem jedan život. Samo ako prihvatimo deo odgovornosti svakog od nas za smrt svake od njih, možemo krenuti sa promenama koje su neophodne ako želimo da prekinemo crni niz, nad kojim ima mesta samo za tišinu.

Koreni femicida, kako to pokazuju istraživanja se nalaze u kulturi kojom dominira rodna diskriminacija i nasilje. Tu kulturu moramo da menjamo. To je nemoguće sve dok se predstavnici države postavljaju kao pokrovitelji ili čak inicijatori nasilja u kome se kao društvo gušimo. Svako ko mi kaže da preterujem neka se seti kako su poslanici SNS vređali Mariniku, Tanju, Draganu i druge koleginice poslanice iz opozicije. Neka se seti kako je hapšena Danijela iz Bosilegrada samo jer je nosila transparent na kome je pisalo "Vučiču gladni smo".

Neka se sete seksističkih uvreda koju je trpila Mila Popović od Aleksandra Šapića, koji je i pored sve agresije koju emituje kandidat za gradonačelnika Beograda. Neka se svako ko se usuđuje da mi kaže da preterujem seti uvreda koje su lokalni moćnici uputili Jeleni iz Leskovca i Ireni iz Bora.

Treba svi da se setimo da je ova vlast odbila da usvoji Zakon o alimentacionom fondu, a on je trebao i da pomogne nekoj ženi, koja živi tu pored nekog od nas da se ohrabri i ode od nasilnika jer bi znala da je njena država tu da joj pomogne. Setimo se Jutke koji umesto da robija zbog seksualnog nasilja danas obavlja funkciju u opštini Brus. Svakom dobronamernom čoveku je jasno da promena u društvu neće biti dok ne promenimo vlast koja odbija da se suprotstavi nasilju jer je sama nasilna. Svima nam je jasno da su žene za ovaj režim samo broj, kada čujemo predsednika da najavljuje kako će posećivati domaćice u kampanji.

Tek kada promenimo vlast moguće je da promenimo društvo. Tek kada promenimo vlast moćićemo da pooštrimo kazne za nasilnike. Tek kada promenimo vlast moćićemo da napravimo registar nasilnika. Tek kada promenimo vlast ubistvo žena iz mržnje će postati posebno krivično delo. O tome odlučujemo 17. decembra. To vam garantujem ja, koja sam ceo svoj vek posvetila borbi za prava žena, to vam garantujemo svi mi koji smo na listi Srbija protiv nasilja.

Ferida Čustović, predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati