Kolumne

Uroš Jović

14. 11. 2022. 12:56 5

Open Balkan u praksi

Od kako je naša vrla predsednica vlade još u oktobru u Berlinu potpisala gomilu dokumenata i sporazuma sa predsednicima vlada država i „nazovi država“ iz regiona, naša javnost je po ko zna koji put medijski zatrpana navodima o ekonomskim i političkim benefitima te čudotvorne tvorevine pod nazivom „Open Balkan“, koja čini se kao da treba da bude zamena za pristupanjem Evropskoj uniji od koje smo toliko daleki.

Ubeđuju nas da ne treba da očajavamo, jer je eto naš veliki i premudri Predsednik iznedrio nešto novo, još bolje i privlačnije za naše građane. Preko medija nam poručuju da možemo slobodno i bez prepreka, da putujemo po čitavom regionu, upisujemo fakultete u Tirani, lečimo se u Strumici, ali i zapošljavamo u Gnjilanu ili Skadru, gde će nam (gle čuda) priznati čak i naše diplome i stečenu stručnu spremu. Pa šta čovek realno još može da poželi?

Ponukan takvom medijskom šaradom, rešio sam da sa porodicom provedem jedan lepi produženi vikend kod rođaka u Republici Severnoj Makedoniji. I vrlo brzo i lako shvatio da nas po ko zna koji put prave idiotima.

Naime, na graničnom prelazu Preševo, koji naši građani toliko izbegavaju tokom letnjih odmora zbog strašnih i kilometarskih gužvi, jednog lepog ali hladnog novembarskog jutra sam zatekao svega oko 20-tak automobila, što je bio pravi užitak za napaćene oči srpskog turiste. Ipak, vrlo brzo se raspoloženje promenilo. Minuti su prolazili, a red je stajao i nije se pomerao ni za dlaku. Brzo smo konstatovali, da se uprkos integrisanoj graničnoj kontroli, svako vozilo na šalteru zadržavalo ne kraće od 4-5 minuta.

Kada smo se posle dugih 45 minuta čekanja na gotovo praznom prelazu, konačno našli pred našim graničnim policajcem, shvatili smo prirodu problema. Pre svega nam je, kao i svima drugima, odmah uz pasoše tražena i saobraćajna dozvola za automobil, ali i (opet gle čuda ) vozačka dozvola vozača!!! Punih 5 minuta, policajac je nešto vrteo ispod pulta, skenirao, kopirao, štampao, heftao i spajao papire... Na moje pitanje, kakve veze ima granična policija sa vozačkim dozvolama i nije li to ovlašćenje isključivo saobraćajne policije, mrzovoljno mi je odgovorio: Pustite, novi propisi... Da li je potrebno naglasiti, da nas je makedonski policajac par metara dalje, zadržao čitavih 30 sekundi. I tako, uđosmo u Severnu Makedoniju.

Ponadah se da je to bio takav dan, neka provera ili statistički eksperiment koji se više neće ponoviti. Ali kada posle dva divna dana provedena sa rodbinom i za bogatim trpezama, krenusmo nazad, istim onim stazama otvorenog Balkana, na graničnom prelazu zatekosmo ovoga puta svih 40 automobila. I verovali ili ne, provedosmo i ovoga puta u redu čitav sat. Kada se dokopasmo granične kontrole, Makedonac nas je ponovo zadržao čitavih 30-tak sekundi, dok je pred našim graničnim policajcem procedura ponovljena do u tančine isto: molim pasoše, saobraćajnu i vozačku dozvolu.

A onda 5 minuta snimanja, kopiranja, povezivanja... I tako za svako vozilo u koloni. Kada smo konačno prošli na teritoriju Republike Srbije, sve do Beograda smo razglabali temu da nas opet lažu, mažu i vuku za nos, potpisujući sporazume i ugovore o ko zna čemu, sa ko zna kim i u čijem interesu, a prodajući nam putem svojih medija teoriju o našem blagostanju i zlatnom dobu.

Konačno eto i naravoučenija iz ličnog iskustva: rodbina i prijatelji iz Severne Makedonije su nam danas nikad dalje, put do njih nikad duži, a bajka o Open Balkanu je još samo jedna paralaža za naivne Srbe, koja treba da zaokupi našu pažnju do neke nove epizode Otpisanih. A ako sve ostane kao sada, naši građani koji na leto budu planirali odmore u Grčkoj ili Makedoniji, treba da na put kreću sa rezervom od par dana i sa dosta hrane i potkrepe za usput...

Uorš Jović

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati