Kolumne

Ivan Stojković

29. 08. 2022. 16:23 33

"Večiti" i "državni projekat" i još ponešto

Pre desetak dana je u Beogradu odigrana međunarodna fudbalska utakmica između Partizana i AEK-a (sa Kipra). Iako je protivnik svrstavan u trećerazredne, on je ishodovao rezultat koji ga je odveo u dalji krug takmičenja, dok je Partizan završio takmičenje. Ova sportska priredba se nakon njenog završetka, pretvorila u nesportsku, a u svakom slučaju uzburkala je javnost, i kod mnogih pratilaca rezultat izazvao iznenađenje i nevericu.

Kao (višedeceniski) poklonik fudbalske igre, već duže vremena sam pratio agoniju Partizana, njegove sportske rezultate, (poslednjih 5 godina), a takođe i sva vansportska dešavanja oko kluba, iza kojih se krio (nažalost) najcrnji kriminal. Sve ovo, nekako se vremenski podudaralo sa izborom i postavljanjem, od strane A.V. (i dan danas) aktuelne uprave Partizana. Sled događaja, nakon ove utakmice, nagoveštava brzi epilog.

Prisutni gledaoci (njih 10-15.000), (inače, delić armije navijača Partizana), su manifestovali svoje raspoloženje prema višegodišnjoj eroziji kluba svojih ljubimaca, označivši upravu kluba za glavne vinovnike tog stanja, a isto tako i A.V. koji, uostalom nije ni krio da mu je Partizan glavna smetnja pri ostvarivanju ambicija koje ima sa C.Z.

Grupe maskiranih huligana-"batinaša" (sa svojim vođama), infiltrirane među gledaocima (ove "sportske priredbe"), organizovano su, uz punu podršku prisutne policije, "štiteći lik i delo predsednika A.V.", nemilosrdno napadale i tukle gledaoce (koji su demonstrirali), a igrače, po završetku utakmice, sramno vređali i ponižavali.U okviru temeljne pripreme odluke vrha vlasti i A.V, da se FK C.Z. i FK Partizan priključe opštem "državnom projektu", (naravno sa dijametralno različitim ciljevima), A.V. je predhodno preuzeo FSS, postavljajući Slavišu Kokezu za predsednika, (sa neograničenim ovlašćenjima) a onda zatim parkirao tenk ispred stadiona C.Z. i doveo lice sa (Interpolove) poternice za generalnog direktora FK C.Z. (kojeg je zaštitio kao "belog medveda", znajući za njegovu sumnjivu i kriminalnu prošlost). "Državni projekat" je podrazumevao da se, medijski, sve što se odnosi na FK C.Z. glorifikuje do maksimuma, a sve ono što se odnosi na Partizan satanizuje, takođe do maksimuma, ne birajući sredstva, do totalnog uništenja Partizan.

Toplo se nadam da takve profašističke ideje odavno pripadaju prošlosti, i da će se fanovi Partizana po potrebi udružiti, i na adekvatan način, tome suprostaviti.

Svi učesnici u kreiranju i uspostavljanju ovakvog stanja u F.k."Partizanu" i skrnavljenja njegovih svetlih tradicija, sa takvim igračkim kadrom (za koji se slobodno može reći da je najnetalentovaniji i najslabiji od osnivanja "Partizana", u kojem se ne zna "ni ko pije, niti ko plaća", uz prisustvo svih mogućih huligana, njihovih vođa i ostalih kriminalaca, odomaćenih oko stadiona, uključujući pored uprave kluba i predstavnike vrha vlasti, koji su tesno povezani sa svim, napred navedenim strukturama, snosiće za to svako svoj pripadajući deo odgovornosti... Jednom rečju to je nerazmršeni "gordijev čvor", iza koga se valja veliki novac. Učesnici ovog "rašamona" izazivaju ozbiljne razloge za intervenciju Višeg Javnog Tužilaštva za organizovani kriminal. "Nefudbalska" uprava
Partizana (Milorad Vučelić predsednik i Miloš Vazura generalni direktor) sve to ignoriše, kao da se ništa ne dešava, zadovoljavajući se sa smenom trenera... (I sve uz saglasnost A.V. i vrha vlasti), prkoseći svim nezadovoljnim pristalicama FK Partizan.

Podsetio bi stariji deo populacije, a ujedno upoznao mlađe poklonike fudbalske igre da je JSD Partizan nastao kao jedna od najvećih tekovina NOB-a, 1945. godine sa osnovnim obeležjem koji ga je tada krasio i nikada napuštao, to je antifašizam. Za kratko vreme prerastao je u "gromadu" evropskih, pa i svetskih razmera. i takav pronosio slavu nekadašnje države (SFRJ) a od osamostaljenja, i današnje Srbije.
Nezaustavljiv nastupajući profesionalizam, je genaralno usporio napredak srpskog sporta, a komercijalizacija je širom otvorila vrata kriminalu i korupciji. Političari su preuzeli sport u "svoje" ruke, a politika umešala svoje prste (i ne samo prste). Menadžeri (i huligani) su postali najvažnije karike u lancu fudbalske igre!

Da bi današnja stvarnost, gledano uopšteno, bila razumljivija i "lakše svarljiva", (nezavisno od sportske priredbe koja je predmet ove kolumne), vratiću se 30-tak godina unazad i osvetliti uloge današnjih vlastodržaca (A.V, T.N, V.Š, J.T, M.G. I.D, A.V.) u tadašnjoj politici, koja je Srbiju zavila u "crno".

Hronika događaja je trajno urezana u deo istorije Srbije, sa kraja prošloga veka: Srpska nacionalistička politika je značajno podpomogla raspad tadašnje SFRJ; Ona je izazvala ratove sa SL, HR, BiH i na KiM (rezultati: tih ratnih "avantura", su ogroman broj ljudskih žrtava, rušenja čitavih gradova i egzodus Srba bez povtatka iz HR, BiH, i KiM, sa svojih vekovnih ognjišta; Izazvala je sankcije, jednoglasno donete rezolucijom SB, UN; Izazvala je hiperinlaciju, po visini nezabeleženu u svetskim razmerama; Opljačkala je sopstveni narod iznoseći enormne količine deviza u inostrane banke, koje su na kraju posle svega nestale - "isparile". Konačno, izazvala je rat sa NATO, koji je besomučno i nemilosrdno, (iako je sa strane agresora, ovaj nezabeležen u istoriji kriminalni akt nazvan "milosrdni anđeo"), bombardovao Srbiju 78 dana bez prestanka, izazvao nepoznat broj ljudskih žrtava i nesagledivu materijalnu štetu, od koje se Srbija još dugo neće oporaviti. Glavni protogonisti (ovoga zločina nad Srbijom) : Klinton (SAD), Bler (Velika Britanija). Šreder (Nemačka), nakon dolaska A.V, na vlast u Srbiji, postali su njegovi prijatelji.
Video snimcima kojima su trajno i dokumentovano obeleženi: Fantomsko rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici (2016. godine): Spaljivanje porodične kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj uz jednovremeni pokušaj njegovog ubistva (2018. godine); Izbacivanje iz stana hrvatske porodice Barbalić u Zemunu i totalna pljačka svega što se u stanu nalazilo (nameštaj, garderoba, slike...), po nalogu vojvode V.Š., i u sprovođenju (naloga) u interpretaciji današnjeg Predsednika Srbije A.V. (1997. gogidne); Brutalni obračun parapolicije i maskiranih "batinaša",sa demonstrantima na dan inauguracije Predsednika. A.V, u prisustvu policije, koja je to samo "nemo" posmatrala (2017. godine); Višednevno brutalno razbijanje (velikih ) demonstracija u Beogradu, sa (do tada) najbrojnijim policiskim snagama, koje su koristile enormne količine suzavca, konjicu, službene kerove, žandarmeriju i ispomoć "batinaša" i drugih huligana, (2020. godine); Masovno organizovane bakljade po krovovima Beograda i manjim gradovima Srbije za vreme policiskog časa, (2020.godine); Brutalno razbijanje demonstracija u Šapcu, od strane "batinaša", naoružanih motkama, i čekićima, dovezenih službenim automobilima i uz prisustvo policije, koja je sve to mirno posmatrala.
Ovi nabrojani događaji, uz permanentno težak život većeg dela populacije, i neizvesnost koja je pred svima nama, oslikavaju atmosferu, sličnu atmosferi 30-tih godina prošlog veka, u vreme punog uzleta nacizma Trećeg Rajha, (što je briljantno prikazano i kroz literaturu i kinematografiju u kultnim filmovima :"Brod ludaka" (sa Vivijan Li i Li Marvinom), "Kabare" (sa Lizom Mineli). Tada nismo mogli ni da sanjamo da ćemo ikada tako nešto, doživeti.

Svojim javnim obraćanjem povodom prikazanih "nereda" i policiske intervencije, Predsednik A.V. je osudio, pre svega, ponašanje demonstranata, zahvalio se čuvarima reda i poretka što su elegantno (čitaj brutalno) obavili svoj deo posla, a za samu intervenciju, ocenio je, da je mogla biti i žešća.
Rodonačelnici nacizma Trećeg Rajha: Hajnrih Himler, komandant ozloglašenih "SS" jedinica, Jozef Gebels, ministar propagande, i Herman Gering osnivač i komandant "Gestapoa", da su tada bili živi i videli navedene video snimke, verovatno bi bili zadovoljniji od A.V.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Autor je arhitekta u penziji i bivši fudbaler Partizana

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati