Kolumne

[ Izvor: Goran Kaluđerović ]

05. 08. 2022. 06:00 7

Piše Goran Kaluđerović: Okupirana i slobodna Srbija

Srbija okupirana bahatošću, primitivizmom, ohološću i prostaklukom vladajuće političke grupacije tokom jednog desetleća, pre neki dan je dočekala zrak slobode preko medija sa nacionalnom frekvencijom. Bio je to petominutni govor profesora i diplomate Vladete Jankovića. Profesor čija je životna "agenda humanost nasuprot svim oblicima agresije i diktature", koji se tokom svog javnog delanja pozivao na poštenu i javnu reč, mogao je da kaže ono što je temelj postojanja demokratskih društava.

Prvo je, sasvim precizno u jednoj rečenici dijagnostikovao našu političku stvarnost: "Mi smo dospeli u oblik jednopartijskog sistema u kojoj jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom velike delove društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im slobodu", a potom govorio o neophodnim uslovima za uspešnu terapiju: "Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanin Srbije ne bude mogao da na Dnevniku RTS-a svaki dan vidi šta govori i čini vlast, ali i oni koji nisu na vlasti. Poštenih izbora nema i ne može biti dokle god ima pritisaka, potkupljivanja i nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava Srbije".

Ovo kazivanje kredibilne javne ličnosti moglo je a i treba da osramoti sve one promotere manipulacije i krivotvorenja iz javnog prostora, pa bili to političari ili nesrećni direktor Javnog servisa, na primer, koji je svoju ozbiljnu novinarsku karijeru bacio pod skute ideologije koje se svojevremeno gnušao.

Govor Vladete Jankovića kod vladajuće većine u srpskom Parlamentu probudio je one fašističke impulse koji se manifestuju u lupanju u skupštinskim klupama ili dobacivanju sasvim svejedno. Iznenađeni i bez instrukcija za odgovor na nastup Vladete Jankovića, čekali su konferenciju za štampu na kojoj je novopostavljeni njihov šef poslaničke grupe mogao izreći njemu svojstvene besmislice o političkom govoru dostojnom "tribine u Malom Mokrom Lugu" (Milenko Jovanov 01.08.2022).

A šta bi drugo mogao reći inicijator jezičkih policija ili nekakve slične baljezgarije. Sve vreme svoje političke dominacije, vladajuća stranka se trudila da "uništi odnose uzajamnog poštovanja među građanima" i da neposletku to uništeno poverenje zameni idolatrijom AV. U svojoj najuspešnijoj fazi, fašistička politika i nije ništa drugo do potreba da vođa u očima sledbenika bude "jedini dostojan poverenja"(Džejson Stenli).

Srpsko društvo ogrezlo u sramoti, sada je dočekalo da vladika Pahomije, svetovno ime Tomislav Gačić, odlikuje Nikolu Selakovića i Bratislava Gašića, Tomislavu poznatim ordenjem, valjda kao odgovor na činjenicu da je manastir  Prohor Pčinjski odlikovan povodom Dana državnosti ove godine Sretenjskim ordenom prvog stepena. Orden je u ime manastira primio vladika Pahomije. To je onaj vladika koji je svojevremeno bio optužen za bludne radnje nad maloletnicima, ali Opštinski sud u Nišu nije sproveo suđenje u razumnom roku, "usled čega je došlo do zastarelosti gonjenja u odnosu na dva od četiri krivična dela".

Ovo su samo najsvežiji primeri koji treba da ilustruju kako su ovde nabildovana manipulacija i crkveno-politička narodna zabava u sadejstvu, koje zajedno treba ceo prostor i da drže van civilizacijskih okvira. Kod njih, tako to ide. Svetli tračak nade u vidu društvenog leka gore je izneo Vladeta Janković. Ilustrativna je reakcija kerbera iz vladajuće koalicije.

Izvesna Biljana Pilja je ocenila da Parlament nije SANU, time valjda izražavajući divljenje prema sadržaju rečenog od strane Vladete Jankovića, ali istovremeno i oslobađajući svoje istupe ubuduće u vidu pretpostavljenih opskurnih napada na opoziciju.

Stefan Krkobabić iz dinastije pomenute porodice uporedio je Vladetu Jankovića sa Dartom Vejderom, dakle, izmišljenim likom iz univerzuma Zvezdanih ratova u kojima je prikazan kao oličenje zla koji "lukavstvom i okrutnošću nameće imperijalnu vlast širom galaksije". Pokušaj pomenutog poslanika da bude ironičan i ciničan s obzirom na snagu vladajuće političke grupacije kojoj pripada, jeste najilustrativniji primer bahatosti okupatora koji na tim parametrima gradi svoj politički imidž.

To govori čovek zbog kojeg i postoji stranka koja se valjda kao vlasništvo prenosi s kolena na koleno članova jedne porodice. Stranka bez ideologije i bilo kakvog uverenja, koja može postojati samo ukoliko se "veže" za moćniju političku organizaciju gde će biti "uhlebljeni" članovi dinastije.

Konsolidacija vladajućih redova biće narednih dana njihov prioritetan zadatak. To neće onemogućiti izražavanje drugačijeg mišljenja na nacionalnoj televiziji od strane opozicije.

Crkvene zakulisane radnje neće više moći zaštititi nepodopštine pripadnika vladajuće klike. Politički vir progutaće, nadajmo se, opskurne političke predstavnike. Politička delatnost neće biti transparentna u Srbiji, ali neće biti obavijena ni ovakvim mrakom. Okupirana i slobodna Srbija ne mogu biti u sadejstvu. Samo slobodna Srbija može trasirati put ka EU. To znači da moć vladajućih ne može zameniti istinu i naposletku lagati bez posledica. I to je to.

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati