Kolumne

Petar Bošnjaković

10. 03. 2022. 15:38 4

It's cryin' TIME again

Nedeljni američki časopis TIME (koji se štampa već 99 godina), 11. septembra 1995. godine je na svojoj prvoj strani stavio prikaz bombardovanja planinskog sela u Srbiji sa naslovom "BRINGING THE SERBS TO HEEL" i podnaslovom "A massive bombing attack opens the door to peace".

Primerak tog broja koštao je $3.50, a sada može da se kupi za $10.99. Bolje sačuvano izdanje je koštalo $40, ali je potom cena palo na $20. Nema zainteresovanih.

Petog aprila 1999. godine na naslovnoj strani elektronskog izdanja ovog časopisa je samo jedna reč ATTACK! Slika prikazuje delovanje novog oružja sa objašnjenjem "A Tomahawk missile is fired at Yugoslavia from the U.S.S. Philippine Sea".

Papirno izdanje tog broja časopisa sadržalo je i nedosmislenu poruku o namerama.

U znak prkosa, pojedinci su nosili metu na leđima.

Iste godine započela je i javna polemika da li je NATO akcija protiv Savezne Republike Jugoslavije legalna. Britanski akademici su tvrdili da u situaciji u kojoj Savet bezbednosti nije voljan da deluje kako bi obezbedio ispunjenje svojih rezolucija, pojedine države imaju pravo da deluju kako bi postigle taj cilj.

Mark Veler, profesor međunarodnog prava Univerziteta u Kembridžu, tvrdio je da akcija nije bila protivzakonita jer je Rezolucija 1199 dala prećutno "klimanje glavom i namigivanje" za upotrebu sile.

Iako su pojedinci već te 1999. godine ukazivali da pravne proteste SRJ, Rusije i Kine treba shvatiti ozbiljno i "da bi u pravnom smislu međunarodna zajednica mogla da nanese veću štetu Jugoslaviji negirajući njeno legalno postojanje i njeno pravo da vlada na Kosovu, ali ovaj slučaj otkriva u kojoj meri zakon i politika idu ruku pod ruku". NATO se na to nije obazirao.

Kažu da je slika naslovne strane Tajma iz 1995. projektovana ovih dana na zgradu američke ambasade u Moskvi. Podsetnik da se ne zaboravi?

"U ratu političari daju topove, bogati hranu, a siromašnu decu… Kada se rat završi, političari uzmu svoje topove, bogati imaju još više hrane, a siromašni traže grobove svoje dece".

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati