Kolumne

[ Izvor: Goran Kaluđerović ]

20. 12. 2021. 06:00 5

Piše Goran Kaluđerović: Mržnja

Od dolaska na vlast SNS jurišnici i njihove anestezirane pristalice grade svoj imidž na mržnji prema pristalicama demokratski uređenog društva, gde se taj imidž brižljivo održava odapinjanjem otrovnih strela pljuvačine prema političkim neistomišljenicima. Ta, na mržnji temeljena kazivanja samo su čekala trenutak kada će se pretočiti na nasilje u praksi.

Protekla nedelja bila je produktivna u ispoljavanju nasilja. Navodimo neke od vesti koji prikazuju nasilje i poziv na nasilje:

"Roberta Mišića, člana GrO SSP Bor, danas su dvojica batinaša fizički napala i polomila mu nogu, piše u saopštenju Stranke slobode i pravde u Boru. Ovaj sumanuti napad se desio u ulici Vase Pelagića kada je Robert došao na sastanak, koji mu je zakazao čovek koji je pokušao vozilom da probije blokadu” (Direktno 14. 12. 2021.).

"Sin nekadašnjeg člana izvršnog odbora Srpske napredne stranke i poverenika za Kosovo i Metohiju Zorana Milojevića Zelje, Aleksandar, osumnjičen je da je u petak uveče ispred ugostiteljskog objekta na Kopaoniku napao dvojicu muškarca - jedan je životno ugrožen od posledica ranjavanja nožem, dok je drugi pretučen" (Direktno 14. 12. 2021.).

U Beogradu se štampa Uputstvo za linč Marinike Tepić na 32 strane u 10.000 primeraka zato što je ukazala da tabloidi dobijaju uputstva za šitenje laži i mržnje prema političkim neistomišljenicima. U Šapcu je emitovana "poternica" na kojoj su "Isidora Kovačević (novinarka), Aleksandar Mijailović (advokat) i maloletnik označeni kao neprijatelji i kriminalci (što se može tretirati i kao poziv na linč), gde, prema rečima novinarke Kovačević koju je dala policiji "pretpostavlja da iza napada stoje lokalni aktivisti Srpske napredne stranke (SNS)" (19. 12. 2021.).

Sve gore rečeno ukazuje na prostu činjenicu da predstojeći izbori za nešto više od tri meseca neće biti demokratski i da će kriminalne falange koje stoje na usluzi SNS učiniti sve da nasiljem spreče njihovo iole normalno održavanje. Stvar je posve jasna. Ulog je veliki. S gubitkom vlasti SNS, ne samo njeni čelnici već i mnogi nižerazredni operativci, za svoja nedela biće procesuirani, a nesumnjivo da će izaći na videlo sva njihova nedela koja su za sve ovo vreme činili prema institucijama koje su predstavljali, ljudima s kojima su radili i, na kraju, prema državi u kojoj živimo.

Sami po sebi, ti nesrećni ljudi koji su bez sposobnosti na odgovornim društvenim položajima, svoje održavanje u početku su branili lažima, da bi nastavili s prevarama i na kraju mržnjom, kao poslednjom stepenicom u svom samouništenju. Da je reč o samouništenju nosilaca mržnje bilo bi razumljivo, iako možda ne i opravdano, ali ovde se radi o pokušaju uništavanja svih onih aktera koji u zauzdavanju bahatih i nesposobnih kadrova SNS vide i smisao sopstvenog društvenog i političkog angažovanja.

S rastom neuspeha na svim poljima raste onaj oblik prinude koji se pokriva lažima, a sada već i jednim oblikom paranoje koja govori o sabotažama i drugim mračnim akcijama protiv nosilaca vlasti. Lažna samouverenost glavnog principala i njegovih karikaturalnih jurišnika treba da pokaže beznadežnost kritičara u budućim političkim akcijama. To bi možda i imalo težinu da protesti nisu pokazali onaj gnev koji jenajdelotvornije osećanje za oslobađanje od straha.

I poslednja ujdurma nesrećne ministarke oko reditelja Gorana Markovića i reakcije kulturne i društvene javnosti pokazuju da obezglavljena vlast ima još samo kriminalne falange oko sebe.

Nedovoljno za opstanak.

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati