Kolumne

Davor Kalajžić

18. 10. 2021. 13:41 8

Sve su učinili da se stvore uslovi za krađu

Ne znam kome još pada na pamet da se mafija može pobediti na izborima? Vladajuća koalicija u Srbiji je toliko ogrezla u kriminal da će bez ikakve sumnje ovo poglavlje istorije Srbije ući u udžbenike. Po prestanku vršenja vlasti, praktično svi će se naći u zatvoru, tako da drugog izbora nemaju no da do poslednjeg daha kradu na izborima.

Koliko daleko su u tome spremni da idu znamo još iz vremena Lučana i Diksilenda. Policija i pravuđe su slomljeni i stavljeni u funkciju krađe, a princip slepog izvršavanja naređenja zloupotrebljen je protiv naroda i zakona. Nije mi jasno da izvršioci ne vide gde to vodi?

Ogromna većina građana Srbije uverena je da bilo kakvo učestvovanje na izborima koje organizuje Aleksandar Vučić jeste saučeništvo u kontinuitetu pljačke i izdaje. Razloga za takav svenarodni stav ima toliko da ih je gotovo nemoguće pobrojati. Nedavne „intervencije“ EU medijatora u potpunosti su razobličile podmuklu nameru rastakanja Srbije radi koje su nas i bombardovali. Vučić je zemlju doveo do kolapsa, a to im je udruženi cilj. Srbija je stavljena u položaj kolonije u kojoj evropske i svetske korporacije izvače velike profite bez ikakvih zakonskih i moralnih ograničenja, što je posebna pogodnost na kojoj grade Vučićev opstanak.

Svaka druga politička opcija u Srbiji za njih predstavlja potencijalnu opasnost po nekontrolisano izvlačenje i pranje novca iz i preko Srbije. Zapravo, visoko korumpirani režim omogućava EU i ostalim globalnim lopovima da stvore svoj „Medejinski“ raj u srcu Evrope.

Jasno je zašto nikome u svetu, pa ni Rusima ni Kinezima, na pamet ne pada da ustanu u odbranu demokratije u Srbiji. Svi nas pljačkaju, a to im je omogućio režim koji iz toga vadi tantijeme. Veliki deo naroda smatra da poslednje opozicione strukture Srbije, DS, SSP i NS, eventualnim dogovorom da učestvuju na Vučićevim izborima, zapravo žele da uzmu svoj deo kolača. Ta katastrofalna percepcija preti da i ono malo opozicije izgubi svaki ugled i narodnu podršku. Zato na „Trojki“ leži teško breme odgovornosti vraćanja narodnog poverenja.

Došlo je vreme da zakopaju lične animozitete i prestanu da se međusobno dure. Važno je samo jedno – uklanjanje ovog režima. U takvoj situaciji bilo kakvo učestvovanje na unapred izgubljenim izborima je neodgovorno i suludo. „Trojka“, umesto sudara ega, treba da pogleda u pravcu građana Srbije i ispuni njihova očekivanja, a ne očekivanja režima. Ili će se opametiti, ili nestati, a na ivici su. Narod traži odgovornost u zamenu za poverenje. Potrebno je bezuslovno političko jedinstvo u sveobuhvatnom bojkotu režima, čime mu se uskraćuje legalitet, legitimitet, kao i strana podrška i podiže brana korupcionom potencijalu.

U skladu sa Ustavom Republike Srbije, član 2, „Trojka“ odmah treba da počne sa masovnom narodnom inicijativom za opoziv Aleksandra Vučića. Široka narodna mobilizacija koja bi prikupila barem milion potpisa više je nego izvodljiva i „Trojka“ treba samo o tome da govori i da se dogovori.
Prošlogodišnji bojkot žestoko je uzdrmao Vučića i prinudio ga na protivustavni i protivzakonit potez najavljivanja novih izbora u roku kraćem od zakonom propisanog.

Narodna inicijativa za opoziv predsednika Republike, u korelaciji sa novim bojkotom, ima potreban potencijal za rehabilitaciju poverenja građana Srbije, što je uvod u smenu ove vlasti i davanje prilike Srbiji da porazi izdaju i mafiju. Istorijska odgovornost „Trojke“ leži u tom smeru, a ne u koalicionom dogovoru o raspodeli kvota po ulasku u skupštinu.

A Negotin? Što bi rekli u mom selu - jedan prob’o pa se usr’o. Kao test, bilo je odlično. Valjda će im to svima biti nauk. Mafija se izborima poraziti ne može!

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati