Kolumne

[ Izvor: Goran Kaluđerović ]

01. 10. 2021. 14:50 4

Čibe, bre!

Od države Srbije ostale su samo froncle. Država okupirana od bulumente čijoj osionosti pokriće daje članstvo u SNS, u kojoj se vrednost demokratije prosto prezire, a njene pristalice ponižavaju, u takvoj državi formirana je paralelna stvarnost u koju veruju, kao u priči o carevom novom odelu, te iste pristalice.

Sve afere koje su obeležile ovu, gotovo decenijsku vladavinu, i njihovi protagonisti kao hodajući skandali, svako delovanje čak ne više ni opozicionih stranaka, već ukupnog slobodnomislećeg građanstva prikazivali su kao prevratničko. Mašinerija koja je svoje delovanje usmerila ka deifikciji predsednika Srbije (nedostojnog tog položaja), pri čemu bezuspešno pokušava proizvesti narodni zanos, dakle, ta mašinerija paralelno je stvarala ulepšanu i lažnu sliku Srbije u koju veruju samo telali vladajuće kurije.

Tvrdoglavost u plasiranju laži ne može se više ni objasniti psihologijom lažljivca. Te laži su toliko uključene u društveni život da ih je nemoguće odstraniti ukoliko se ne promeni "društveni organizam Srbije". Zaista, svi vladajući glasnogovornici se i ponašaju kao da je svo zlo ovog sveta pupčanom vrpcom vezano za srpsku opoziciju i slobodnomisleće ljude. U takvoj farsi "mase su pretvorene u žive kulise, a njihova klicanja u zvučne zavese" nosilaca političke vlasti u Srbiji.

Vratiti državu građanima znači pre svega vratiti demokratiju. Tamo gde je jedna grupacija preuzela sva svojstva države i ukinula neutralnost u sprovođenju zakona, gde stranačka osionost u svakoj instituciji proizvodi nepravdu i gde bahatost do nivoa političkog orgijanja deli građane do nivoa omraze, u takvoj državi vladajuća grupacija igra na sve ili ništa. Neko bi rekao, kao u pokeru. Pogrešno. U kartaškoj igri postoji rizik sa kojim koalicija oko SNS ne ide. Ona, standardno već ucenjuje birače ili ih potkupljuje sa sve angažovanim kriminalnim polusvetom koji ima ambicije da bude paravojna formacija vladajuće koalicije. I ta praksa se za njih do sada nebrojeno puta pokazala uspešnom.

Toj bratiji nazvanoj strankomafija nezamisliv je oblik opozicionog delovanja, i to ne zato što nemaju to iskustvo, već zato što im odlazak sa vlasti sada znači i odlazak iza brave. To je cena ne više nepodopština iskvarenog sveta angažovanog od SNS mašinerije, već njihove neprekidne pljačke preko mehanizama koje su sami kreirali. Za pristojan svet koji sopstvene životne uspehe pripisuje snazi svojih sposobnosti, "nabujali šljam, razvrat i poroci" posledica su ove nakaradne vladavine nepoznate do sada u savremenoj srpskoj istoriji.

Srpsko je društvo podeljeno kao nikada pre, a organizaciju društvenog života preuzeli su besprizornici koji su i u sopstvenim porodicama bili izloženi poruzi. Treba zaći do provincijalnih kancelarija ili nacionalnih institucija koje su primile stranački SNS mutljag, pa videti stepen njihove urušenosti i obesmišljenosti. Pristojan svet to više ne može trpeti. Poniženi, dok im se svekolike laži i prevare nude kao obrazac za uspeh, saterani uza zid od onih koji kažiprstom pokazuju ono što čitaju, razumeju da dalje trpeti ovaj hohštapleraj znači prosto oduzeti sopstvenom potomstvu budućnost.

Ne ide to! Kada docent na Pravnom fakultetu trguje diplomama i to ne bude prepreka da bude unapređen za vanrednog pa redovnog profesora, a pored prvostepene presude na tri godine bude izabran i za člana radne grupe za promenu Ustava, kada sudija svoju profesiju obavlja sa nanogicom, onda se samo na osnovu ova dva primera suočavamo sa onim što je još sv. Avgustin govorio, da su države bez pravde velika razbojništva.

Srbija je u to i pretvorena. Izbori u takvom ambijentu nisu ništa drugo do igra za budale, kako bi rekao politikolog Ivan Krastev. Jezik huligana i svekolikog polusveta angažovanog od vladajuće SNS bratije, ne razume dijalog, a i ne treba.

Složen je to za njih proces. Polusvet razume kada mu se prosto kaže: čibe, bre!

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati