Kolumne

Davor Kalajžić

25. 09. 2021. 13:17 16

Izdajnička mantra - "Nas ne zanimaju oni"

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!", zakletva narodnog poslanika, član 17. Zakona o Narodnoj skupštini.

A koliko sektopartijska zakletva znači pokazao nam je potpredsednik Narodne skupštine izvesni Orlić. Povodom novog terorističkog upada ROSU na sever AP KiM i prebijanja Srba, na pitanje Žakline Tatalović - “je l’ su ovo zaslužili ljudi na Kosovu i Metohiji?”, Vladimir dr Orlić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije i član Odbora za prava deteta, dva puta uzastopno ponavlja:

“Nas ne zanimaju oni!”.

Nije se dr Orlić oglašavao ni kada su kosovski Albanci nedavno prebijali srpsku decu, jer očito, ni ona ga ne zanimaju. Ne zanimaju ni Vladu Srbije, to jest Anu Brnabić, koja je četvrtog dana 76. sednice Generalne skupštine UN pitanju AP KiM pristupila u trajanju od 5 minuta, od 11. do 16. Pre i posle toga, pred nekih tridesetak od mogućih 193 prisutnih, baljezgala je o silnim “uspesima” Srbije vezanim za BDP i najavljene Kovid propusnice, koje je predstavila kao “stimulaciju” mladima da se vakcinišu.

I Nemci su ausvajse izdavali kao “stimulaciju”, znamo za šta...

Bruka i sramota odjekivali su Ist Riverom. Polupismena Brnabićka zasipala je Generalnu skupštinu budalaštinama kao da se nalazi usred našeg parlamenta. U jeku trajanja ozbiljne krize na severu AP KiM, tom pitanju je posvetila jednu četvrtinu svog izlaganja, i to ne uvodnu. Time je Ujedinjenim Nacijama jasno stavila do znanja koliko je srpsku vlast briga za AP KiM. Sve to budno je pratio Nikola Selaković, a ambasadora Srbije u SAD nisu zaboleli dlanovi, jer nije imao prilike da ih zagreje.

Međunarodne birokrate nisu u stanju da održe pažnju i interesovanje za sagovornika duže od 5-7 minuta. Tehnika prezentacije na najvišem nivou i fokusiranje pažnje sagovornika na materiju koju mu prezentujete je veština koja se uči. Koliko ga zainteresujete toliko će vas ceniti. Sektopartijska bratomafija sa burek diplomama jedva da ume da se potpiše, pa od njih ne treba očekivati nikakve uspehe u razgovorima sa prevejanim birokratama, što je dovelo do vidnog državnog fijaska u pregovorima i razgovorima na svim nivoima. Čak su se i šiptarski podrum školarci pokazali kao superiorni pregovarači koji od Vučića i kompletnog pregovaračkog tima napraviše magarce.

Signal da sagovorniku više niste interesantni i da ga baš briga za to što mu pričate, je rigidna poza na stolici, skidanje slušalice sa jednog, ili oba uha, sa najčešće prosipanim uhodanim frazama – pozivamo na, očekujemo da, osuđujemo to, apelujemo na obe strane, dijalog nema alternativu, stabilnost pre svega. U licem-u-lice razgovoru, da je bilo dosta prazne priče, govori poza kada se vaš sagovornik nagne prema napred i sa obe ruke zauzme sto ispred sebe, a to znači – brate, prekini više, smaraš, završili smo. Dosta od toga moglo se videti na video prezentaciji UN-a za vreme Brnabićeve smarade.

Predsednik države, narodni poslanici i predstavnici Vlade uživaju imunitet koji im može biti skinut. I biće i odgovaraće za to što “nas ne zanimaju oni!”, jer svi su položili zakletve koje obavezuju, baš na to, da ih - zanimaju oni. Izdajnicima i lopovima koje narod ne zanima, biće suđeno.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati