Kolumne

Petar Bošnjaković

23. 09. 2021. 18:22 9

Srbija prvak u Evropi - po broju novih slučajeva korone

"Epidemiološka situacija u Srbiji se dodatno usložnjava", izjavila je ovih dana premijerka. Ukratko: u Srbiji ništa novo. A rezultat te davno proklamovane tzv. "originalne strategije borbe sa virusom" (koja će svetu pokazati kako treba da se radi) prikazan je dijagramima na slici, dobijenoj na osnovu zvanično registrovanih podataka (dostavljenih Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji). Date su "izglađene" (smoothed) vrednosti dobijene izračunavanjem aritmetičke sredine u periodu od sedam dana. Svi podaci su tu, nijedan nije "izgubljen", ali je prikaz pregledniji. Zaraza se širila u naletima. Uobičajeno je da se nazivaju talasima.

U prvim mesecima epidemije, dijagram koji pokazuje broj novih slučajeva dnevno podsećao je na čuvenu Gausovu zvonastu krivu koja daje raspodelu verovatnoće slučajnih događaja, a koristi se za statističku obradu eksperimentalnih podataka u društvenim i tehničkim naukama. Kriva ima karakterističan oblik zvona i obuhvaćena je komercijalnim alatima za računarsku obradu podataka (kao što su Excel i Matlab). Međutim, već na prvi pogled moglo se zaključiti da je epidemiološka kriva, za razliku od Gausove, izrazito nesimetrična. To zahteva neke korekcije matematičkog modela, koje podrazumevaju neke parametre čije su vrednosti nepoznate pa se određuju "šac metodom". I naravno, sve takve prognoze padaju u vodu.

Na dijagramu ukupnog broja registrovanih slučajeva se talasi epidemije iskazuju kao stepenici, različite visine, koji se penju naviše. Po definiciji, ovaj broj predstavlja neopadajuću funkciju. Podaci u različitim zemljama mogu da se porede ako se posmatra broj zaraženih na milion stanovnika (Our World in Data).

Kada se prema ovom pokazatelju svrstaju zemlje koje imaju više od milion stanovnika, u Evropi su na vrhu tabele Češka, Gruzija i Slovenija, a potom Srbija. Prema izveštaju portala Statista za 22. septembar, Srbija je po broju korona infekcija u poslednjih sedam dana (svedenom na 100.000 stanovnika), prvak u Evropi https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1180169/umfrage/laender-mit-den-meisten-
coronainfektionen-in-der-letzten-woche-in-europa/#professional.

Još pre dva i po veka lekari su shvatili da definisanje strategije borbe sa raznim zarazama mora da se osloni na matematiku, i to višu. Jer to je alat za sagledavanje toka raznovrsnih procesa u prirodi, pa i širenja bolesti. Time se danas bave oni koji se razumeju u računarsku tehniku. U mnogim zemljama formirani su posebni timovi koji vrše matematičku analizu procesa širenja ove nove zaraze. Pored analitičkih programa, koji se bave raznim aspektima epidemije, razvijeni su i oni koji omogućuju predviđanje njenog budućeg toka. Problem je u tome što je u pitanju proces koji zavisi ne samo od medicinskih uticajnih veličina (parametara), nego i od mnogih drugih, među kojima se posebno ističu političke i poslovne (biznis). Njima treba dodati psihološke, a posebno psihopatološke fenomene.

Ipak, neka približna procena može da se izvrši i bez više matematike, ako se proces širenja zaraze pojednostavljeno predstavi pomoću karakterističnih tačaka koje odgovaraju ekstremumima krive dnevnog broja zaraženih. Tokom proteklih godinu dana pojavila su se tri intenzivna talasa prikazana na slici.

Do sada najviši talas krenuo je 15. septembra prošle godine i rastao do 1. decembra (78 dana). Nije se potpuno povukao kada je pristigao sledeći, koji je trajao sve do 27 juna ove godine (kada je opao skoro na 1 odsto maksimalne vrednosti). Uspon poslednjeg talasa trajao je do 14. septembra (79 dana). Dokle će trajati, može samo da se nagađa.

Može se pretpostaviti da će vreme potrebno da talas koji je u toku opadne do nivoa od 1 odsto svoje maksimalne vrednosti (to je 77 novih slučajeva zaraze u jednom danu), po analogiji, trajati približno kao i opadanje prethodnog talasa. A to je bilo 96 dana.

Međutim, kada se taj broj koriguje srazmerno odnosu amplituda ova dva talasa, dobija se: 96*7723/5475=135 dana.

Sve u svemu, pitanje je da li ćemo Novu godinu sačekati opušteno. Ostaje nam samo da se nadamo.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati