Kolumne

[ Izvor: Žarko Jokanović/Blic ]

21. 09. 2021. 22:30 16

Žarko Jokanović: Frau Merkel-litijum

Dirljiva je bila vaša poslednja poseta srpskom diktatoru, koga ste ovde lično, pre deset godina, posadili, a potom uredno zalivali i negovali. Da biste sada, na svom odlasku - ubrali plodove njegove pokornosti i poslušnosti, vama lično. Pored toga što je instaliran da ne talasa u vezi Kosova, sada je i reinstaliran da ne talasa u vezi litijuma. I vi ste to jasno i glasno rekli: "Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi".

Zato ste i došli u izvidnicu, tačnije da i vi lično obeležite svoju litijumsku teritoriju na teritoriji Srbije. Pošto je niste obeležili u Nemačkoj. U vašoj domovini u kojoj, kako kažu stručnjaci, ispod reke Rajne leži količina litijuma dovoljna za čak 400 miliona električnih vozila. Ali, vi tu rudu nećete kopati u Nemačkoj. Nego biste voleli da je kopate u Srbiji, kojoj ćete pokazati kako Evropska unija ima dobre ekološke standarde. Koje neće isprobati u Nemačkoj nego u Srbiji. Jer, što bi ste uništavali područje oko vaše lepe Rajne, kad vam je besramno servilni ovdašnji diktator ponudio da urnišete srpski Jadar. U zamenu za očuvanje njegove fotelje.

Zato vam se onako servilno dodvoravao u osvit vašeg penzionisanja. A možda ste se i dogovorili da mu budete novi savetnik? Za litijum. Nešto slično kao Gerhard Šreder Putinu, kad su u pitanju nafta i gas. Jer, ispostavilo se da se nemački kancelari samo deklarativno zalažu za demokratiju van njihove zemlje, da bi nakon odlaska odmah potrčali u zagrljaj diktatorima od kojih imaju direktnu korist. Doduše, vi ste ovog našeg držali na kratkoj uzici sve ove godine njegove besramne vladavine i vašeg besramnog žmurenja na tu činjenicu. Jer, bio je poslušan u stvarima koje su u vašem interesu. A ne u interesu njegovog naroda i države. O demokratiji - da i ne govorimo, jer vi ste sve ove godine bestidno pucali u srpsku demokratiju. Onako "junački", bez pardona.

Podržavajući vladu plagijatora, istovremeno dok ste iz svoje vlade oterali ministarku za porodicu koja je plagirala doktorat. A to što su ovde svi sve plagirali, a bivši šef države čak nije ni znao koji smer i na kom fakultetu je završio – to nema veze. Jer, ovde pamćenje traje kraće od treptaja. Jedino će večni biti vaši dupli standardi.

Zato vas izvršitelj vaših želja, lažni oplakivač srpskih žrtava od pamtiveka do danas, nije vodio u Šumarice. Da se na tom stratištu poklonite senima nekoliko hiljada ubijenih đaka, koje su životinjski, u jednom danu, streljali nemački nacisti. Vaš omiljeni diktator traži od potomaka svih dželata koji su ubijali Srbe kroz istoriju da kleknu i da se poklone žrtvama. Sem od vas. A kako bi i mogao iz klečećeg položaja da vam zatraži da kleknete. Ne biva! No, i vi se nešto niste prisetili te krvave epizode iz istorije naših međusobnih odnosa i vama nekako nije palo na pamet da zamolite za oproštaj, jer mrtvi su mrtvi - a litijum su pare. Mnogo para. I za vas, i za prodavce države i za internacionalne kompanije i za ove ovde koji uzimaju proviziju, ogrnuti plaštom lažnog patriotizma, pravoslavlja i lažnog velikosrpstva kao nakaradne i pogubne profesije.

Ali, bitno je da je poseta protekla u najvećem redu. Vi ste sigurno dobili ono što ste hteli, on je cvileo što odlazite, dok je drugim okom već gledao u pravcu njegovog savetnika Šredera, koga je bombardovanje ove zemlje preporučilo da savetuje srpskog vođu. Jer, ako na izborima u Nemačkoj pobede Socijaldemokrate, ima on igrača i za tu priču. Ali, šta vas briga. Vi idete u penziju. U staračkom domu nećete čitati vesti sa Balkana. A kako biste ih i čitali kad ste dozvolili ovdašnjem diktatoru da na zajedničkoj konferenciji za štampu budu samo njemu odani, poslušni državni mediji. Što je u najboljem duhu vaše nemačke demokratije. Sram vas bilo za sve!

Zato vas pozdravljam vašim tradicionalnim pozdravom:

Ova diktatura je i Nemačka. Tačka!

Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

P. S.

Hoćete li opet, tri dana uoči izbora, pomaziti svoju poslušnu, litijumsku pudlicu? Željnu vašeg milovanja. U prisustvu cenzurisanih medija. Da se ne vidi baš mnogo kako šeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati