Kolumne

Davor Kalajžić

16. 09. 2021. 19:42 5

Iz Rusije s ljubavlju

Predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević, nalazi se u dvonedeljnoj službenoj poseti Rusiji. To je u redovima sektopartije i bratomafije izazvalo paniku, a u redovima "opozicije" tajac, jer se na srpskoj političkoj sceni pojavio čovek kome su vrata Istoka i Zapada jednako otvorena, a izrečeno se poštuje.

Mediji su preneli vest o tome kako se u Moskvi sprema "plan za rušenje Vučića". U proteklom periodu Aleksandar Vučić vešto je manevrisao tradicionalnim bratskim sentimentom Srba i Rusa, čime je dobijao znatnu podršku biračkog tela, što mu je dobrodošlo da na političkom planu otvori paralelni front tihog hibridnog rata protiv Rusije u zamenu za "carde blanche" Zapada, uz čiju je pomoć razvio kriminalnu hobotnicu.

Po dostupnim saznanjima, "plan za rušenjem", ne predviđa nikakvo "rušenje", već uspostavljanje vladavine prava, mirnu tranziciju vlasti u Srbiji i povratak EU integracijama, a sve u slučaju da Aleksandar Vučić, pritisnut teretom izdaje i kriminala, ali i promenjenog mentalnog zdravstvenog stanja, podnese ostavku, ili bude smenjen. U Rusiji je jasno iskazana zabrinutost da taj hipotetički scenario mora proteći prvenstveno mirno, a potom i u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, što je očekivana poruka onih koji su dosledni borci za očuvanje međunarodnog i unutrašnjeg prava.

Interesantna je inicijalna reakcija građana Srbije, koji razumljivo nisu preterano zabrinuti za Vučićevu sudbinu, ali jesu uznemireni mogućnošću da Ivica Dačić, sa svim svojim koferima i bananama, bude privremeni tranzicioni predsednik Srbije. To je pravni fakt sa kojim se Srbija mora saglasiti, a članovi i glasači SPS-a pomiriti, bez obzira na rastuće unutrašnje nezadovoljstvo zbog rastapanja stranke utapanjem u naprednjačku kiselinu. Rusija i dalje smatra Miloševićev SPS partnerom od poverenja, a navodno, upoznati su i ostali ruski "saveznici", Karić i Popović, dok se "prestolonaslednik" i Nikolić, bude iz zimskog sna.

Po razrađenoj šemi, Vučićeva propagandna mašinerija odmah skače na noge. Zaboravljeni "pištolj džoker" iznenada se probudio iz kome i prisetio da su mu pre onoliko godina, ni manje - ni više nego "strani ambasadori" nagovestili "infarktiranje" Vučića. Bivši zaštitinik građana zaboravio je da je o tome po zakonu odmah morao da obavesti nadležne službe, što je propustio da učini, čime je postao saučesnik u eventualnom pokušaju ubistva predsednika države.

Ova Jankovićeva "otrežnjenost", zapravo je bila teledirigovana kapisla za razdrmavanje otupelih posmatrača ružičaste stvarnosti, koji posle "Snajpera", "Prisluškivanja", "Nevolje" i ostalih svinjarija, ostadoše uskraćeni za novu predstavu balkanskog Kima. Novolansirana afera "Infarkt", po hitnom postupku guta poruke iz Rusije. Vučić pokazuje sve znake panike. Ulazi u završnu fazu svakog diktatora - ne veruje više nikome i sumnja u svakog. U delirijumu, oglasio se drugi megafon Srbije, Đuka, i najzad rekao ono što cela Srbija zna - da je SNS izdajnička i kriminalna stranka i da ih treba mnoge pohapsiti.

Uspaničeni Vučić ne primećuje da Đukin pravi otklon, pokušavajući da stekne naklonost nekog iz "opozicije", koju merka već neko vreme. Za to vreme dobro poznata retoričko-nacionalistička žvaka starih radikala i postepeno pretvaranje doskorašnjih ambasadorskih prijatelja u neprijatelje, uz pojačavanje retorike na zaštiti nacionalnih interesa i guslanje o rodoljublju i jedinstvu, skida Vučićevu masku "faktora mira i stabilnosti na Balkanu". Na pitanje novinara koje ambasade su htele da ga "infarktiraju", kaže - znam ja koji su. BIA nema pojma o čemu on govori, jer da išta znaju, odavno bi preduzeli kontramere, a ne vadili iz arhive "pištolj džokera" i upumpavali novu aferu da prikriju vesti iz Rusije.

Aleksandar Vučić je postao balkanski teret. Svestan da prvi dan bez vlasti znači prvu noć u pritvoru, grčevito se vraća staroradikalskim podvalama, uz dosoljavanje samožrtvovanjem zarad neizmernog patriotizma. Rusija mu na teret stavlja podrivanje međunarodnog prava i zabijanje noža u leđa sa gaulajterom Šmitom, te Briselskim i Vašingtonskim sporazumima. Miroslav Lajčak je počeo da otvoreno propagira rešenje "nezavisno Kosovo", čime je prekršio statusno neutralni dijalog, na šta je Vučić morao momentalno da zatraži njegov otpust. Vučić i dalje tera kosovske Srbe da priznaju "nezavisno Kosovo" ,a sa "Srpskom listom" pored domaćeg, kršii i međunarodno pravo. Sva ova dešavanja ozbiljno su zaljuljala Rezoluciju 1244, a to je crvena linija Moskve koju je Vučić prešao.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati