Kolumne

Davor Kalajžić

11. 09. 2021. 12:53 6

Slike koje ruše "ugled" MUP-a

Trenutni ministar policije, Aleksandar Vulin, izmenio je Pravilnik o ponašanju policijskih službenika, zabranivši zaposlenima da objavljuju video zapise i slike kojima se ruši “ugled“ MUP-a. Ta „zabrana“ ne može oslepeti građane. Zloupotrebe u MUP-u su katastrofalne i tome svedočimo svuda i na svakom mestu, svakoga dana i svakoga sata. Nisu nam potrebne njihove slike, imamo svoje.

Baba-Julinim čedom baviće se oslobođeno pravosuđe, a u odnosu na nova saznanja i okolnosti iz afere „Tetka“, ali i ostalih do sada poznatih afera: „Kamere“, „Vozač“, „Frizer“, „Fruška gora“, „Paljevina“, „Stan“- ali ne tetkin.

Postavlja se pitanje: ko se trenutno bavi ogromnim zloupotrebama i protivzakonitostima u MUP-u? Trebalo bi da to čini Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije, ali ta institucija iz nepoznatih razloga ne postupa po spoljnim prijavama, a ne znamo ni šta radi iznutra.

U retkim slučajevima, SUK MUP-a Srbije, obvesti podnosioca da je postupio po prijavi tako što je istu vratio nadležnoj policijskoj Upravi na samokontrolu, savetujući podnosioca da se o daljem toku unutrašnje istrage dalje obaveštava u sedištu onoga protiv koga je prijava podneta, ili da prijave podnosi direktno počiniocu. Drugim rečima, SUK je zapravo skretničar koji pere ruke od svog posla i ne bavi se suštinom stvari, već teret i odgovornost sprovođenja unutrašnje istrage vraća izvršiocu radnje na koga se prijava odnosi, što u praksi dovodi do toga da prijava završi u fioci, a protivzakonite radnje i zloupotrebe bivaju nastavljene. Zato je i došlo do kontaminiranja MUP-a. Niko ništa ne kontroliše, niko nizašta ne odgovara.

Potpuno je jasno da je SUK osnovan kao nezavisni korektivno-istražni organ, čiji je zadatak da upravo svojom ličnom intervencijom bajpasuje moguće guranje pod tepih, jer realno govoreći nijedna policijska Uprava ni stanica ne želi i nema snage da kopa sama po sebi i da unosi istražno-kazneni razdor u svoj kolektiv.

Usled nepostupanja SUK-a u skladu sa duhom i zadacima svog postojanja, iz policijskih stanica netragom nestaje oružje i ne postupa se po prijavama o zloupotrebama policijskih službenika u obavljanju službene dužnosti. Postoje indicije da je oružje pokradeno iz stanica završilo negde podno Avale i na crnom tržištu.

Nesankcionisane policijske zloupotrebe u obavljanju službene dužnosti naročito su uzele maha u svrhu punjenja budžeta Republike Srbije, u čemu prednjači Uprava saobraćajne policije Beograda, Ljermontova ulica. Saobraćajni policajci ove Uprave flagrantno krše zakone na snazi prilikom kontrole kretanja pešaka i kontrole brzine kretanja vozila na motorni pogon. Njihovoj osionosti i bahatosti na terenu, kao i stepenu zaštite od neodgovornosti u Upravi, nema kraja.

SUK ne postupa po prijavama, čime dodaje na zaletu bezakonja. Prosečan oštećeni građanin nije svestan svojih prava, što pravosuđe koristi u cilju popunjavanja budžeta, a praktično se svodi na odloženu iznudu. Naročito na meti su postali penzioneri, kojima bezakonje otima mnogo više nego li im je Vučić „poklonio“.

Uzevši u obzir sva dešavanja u MUP-u, sva prebijanja građana, celokupni para-angažman osvedočenih kriminalaca sa službenim značkama i oružjem, napredovanje inkriminisanih, izostanak sudskih epiloga najstrašnijih afera tipa „Snajper“, „Stefanović“, „Hrkalović“, „Dumanović“, itd. obični građanin sateran je u ćošak policijskih zloupotreba.

To dovodi do zastrašujuće indikacije da profesionalne istrage u Srbiji jedino mogu da iznesu strane policjske službe, poput Europola, DEA i FBI, što se izgleda i dešava, ali uz izostanak pravosudne završnice. Očito je da će po oslobođenju Srbije od sektopartije i bratomafije, doći do temeljne rekonstrukcije policijsko-bezbednosnog aparata i pravosuđa. Razgradnja ovog kriminalnog ustrojstva imperativ je svake naredne vlasti koja državu mora vratiti njenim građanima.

Narod kaže, „riba smrdi od glave“, a ova naša smrdi iz aviona.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati