Kolumne

[ Izvor: NIN ]

10. 09. 2021. 13:30 2

Dušan Nikezić: Vučićev omiljeni "naučni radnik"

Gospodine Kovačeviću, morate se odlučiti da li ste direktor nezavisne institucije i „naučni radnik“ ili partijski funkcioner, pošto su te funkcije nespojive. Recimo, za nekoga ko voli da se deklariše kao naučni radnik neprimereno je da u stručnom tekstu na temu statistike i javnih finansija izrekne 17 uvreda, a ne navede ni jednu jedinu cifru.

Direktor nezavisnog Republičkog zavoda za statistiku svakako ne bi izjavio da se realni rast u građevinarstvu i drugim delatnostima obračunava na osnovu proizvodnih, a ne prodajnih vrednosti, pošto se u „Metodologiji obračuna bruto domaćeg proizvoda“ te iste institucije jasno navodi da se, osim proizvodnog pristupa, koriste i rashodni i dohodni pristup. Jasno vam je da rashodni i dohodni pristup svakako uključuju naduvane vrednosti građevinskih radova, koje vlast bez tendera ugovora sa stranim vladama i izvođačima.

U krajnjoj liniji, i sami ste objašnjavali da je najveći doprinos rekordnom rastu građevinarstva u 2019. dala izgradnja Turskog toka, čija je vrednost kroz Srbiju bila 1,5 milijardi evra, uprkos tome što je deonica ovog gasovoda kroz Bugarsku, inače 75 kilometara ili 19 odsto duža, bila 400 miliona evra jeftinija. Pri tome ste vi lično prvo objavili i da je navodna bruto dodata vrednost ovog projekta 700 miliona evra ili 1,8 odsto BDP-a, da bi se šest meseci kasnije ispostavilo da je bruto dodata vrednost samo 345 miliona evra ili 0,7 odsto BDP-a. Uprkos tome, BDP za 2019. godinu nije korigovan naniže.

Naučni radnik ne bi rekao ni da zaduživanje države „nema nikakve veze sa samim obračunom BDP-a i predstavlja sasvim drugu priču“, ako je poznato da enormni rast javnog duga u poslednjih devet godina vlast redovno brani pričom o kontrolisanom učešću javnog duga u BDP-u, za koji smo već ustanovili da je naduvan istim tim vrednostima građevinskih radova. Kada smo već kod javnog duga, direktor nezavisnog RZS bi sigurno ispravio predsednika države, koji je više od sto puta javno rekao da je zatekao javni dug od 79 odsto i spustio ga na 50 odsto BDP-a, jer dobro znate da je javni dug sredinom 2012. godine bio 45 odsto BDP-a, a da je iznos od 79 odsto iz 2015. godine „spušten“ tako što je RZS 2018. godine, revizijom podigao nominalni iznos BDP-a iz 2015. za 2,7 milijardi evra, pa je javni dug, bukvalno preko noći, spušten na 70 odsto BDP-a.

Naučni radnik ne bi javno branio ni Vučićevo poređenje rasta BDP-a u evrima od rezultata stručne analize Nebojše Katića, pošto dobro znate da se i nominalni i realni BDP obračunava u dinarima, a da je Vučićevo poređenje u evrima čista manipulacija, kojom je pokušao da prikaže kako je BDP u poslednjih devet godina porastao duplo više od realnog rasta.

Direktor nezavisnog RZS bi prihvatio dobronamernu sugestiju Fiskalnog saveta da je nemoguć visok rast zaposlenosti od 20 odsto pri niskom rastu BDP-a od šest odsto i korigovao statističke podatke, a ne bi ušao u javni sukob sa institucijom, koja ima nadležnost da prati makroekonomska kreatnja u zemlji i svakako najviše znanja u domenu korelacije zaposlenosti i BDP-a.

Zanimljivo je i kako ste nedavno promptno reagovali na poređenje vrednosti potrošačkih korpi iz 2010. i 2020. ocenivši ih kao neuporedive, a nikad vam nije palo na pamet da reagujete na svakodnevne hvalospeve vlasti o rastu zaposlenosti, padu javnog duga, smanjenju nezaposlenosti, rastu stranih direktnih investicija i mnoge druge, pošto se takođe radi o neuporedivim podacima, obračunatim po različitim metodologijama.

Konačno, i sami ste svesni da vas Vučić nije postavio za direktora RZS, člana Saveta guvernera NBS, člana Vladinog Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a i zamenika predsednika Republičke izborne komisije, zato što misli da ste vrhunski naučni radnik. Zato nastavite da budete partijski čovek, što ste uvek i bili, od SKJ, preko SPS, SPO, G17, LDP, SDPS, do današnjeg SNS-a.

Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati