Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kolumne

Davor Kalajžić

29. 07. 2021. 20:22 9

Neobavešten

“Nemam pojma o čemu pričate, da vam pravo kažem. Ja mislim da sam time sve rekao”. I jeste, sve nam je rekao. Tako je predsednik Srbije na dan za pamćenje, 27. jula 2021. u palati Federacije, odgovorio novinaru na postavljenja pitanja u vezi sa kriminalcima koji su obezbeđivali njegovu inauguraciju i koji su gušili novinare, odnosno gulili klupe u Pionirskom parku, a koji su po svemu sudeći deo kriminalnog klana “Belivuk”. Neobavešten je i o nedavnim huliganskim preskakanjima sa tribina na tribine Partizanovog stadiona.

Očito su mu osim helikoptera i stadioni slaba strana, pa je tako ne trepnuvši izrekao "prvi put čujem za neki atletski stadion u Novom Pazaru". A 19. marta 2017. bio je glavom i bradom prisutan na otvaranju istog i to sa pozicije premijera, gde je slavodobitno izjavio: "obezbedio sam da imamo više novca za ovakve objekte. Do kraja marta novih 80 miliona dinara biće izdvojeno za teretane i bacački prostor".

Vojislav Koštunica je obezbedio mesto u istoriji kao nekrunisani "kralj" srpske neobaveštenosti. I Milan Milutinović imao je slične ekskurzije. Tadić iz Rumunije navodno nije imao pojma šta se sprema sa američkom ambasadom. I tako redom, svi se prave "Toše", namerno, da se izvade iz g... Naravno, nisu se izvadili, ostali su zapamćeni. Aleksandar Vučić je u obraćanju naciji pokazao da ima ozbiljne mentalne smetnje. Osim već navedenog, u jednom trenutku na jasno postavljeno pitanje, odgovorio je sa "nisam shvatio smisao toga", mada je smisao pitanja bio više nego jasan.

"Neobaveštenost", zaboravnost, ili bezobrazluk? Ne, radi se o ozbiljnoj patologiji. On više nije sposoban da logično i trezveno razmišlja, da analizira činjenice i donosi racionalne odluke. Vidno je bolestan i treba mu hitna adekvatna medicinska pomoć. JBT je ostao bez noge zato što lični ordinirajući lekar nije ozbiljno shvaćen, a kasniji konzilijum do jedinstvenog stava došao je prekasno. Ovo ne baš sretno upoređenje je podsetnik medicinskom timu koji prati zdravstveno stanje Aleksandra Vučića, koliko je važno pravovremeno dijagnostikovanje i pružanje adekvatne medicinske pomoći ugroženom licu. Očito je potrebna brza koordinacija između njih i Narodne skupštine, jer je Srbija na korak od toga da se suoči sa najgorim mogućim scenariom - da na čelu države ima lice koje trenutno nije mentalno sposobno da donosi racionalne odluke.

Ustav Republike Srbije, član 120, predviđa da kada je predsednik Republike sprečen da obavlja dužnost, zamenjuje ga predsednik Narodne skupštine, najduže tri meseca, posle čega sledi raspisivanje predsedničkih izbora.

Ivica Dačić je preko TV ekrana podsetio naciju da je on faktički br. 2 u državi. Formalno-pravno jeste tako, mada uopšte ne uliva spokojstvo da Dačić privremeno menja sprečenog Vučića. Rekao bi neko, od zla na gore, ali druge po zakonu nema. A i to je bolje nego da rastrojeni Vučić nastavi da rastrojava Srbiju. Zemlja nam ulazi u duboku krizu i potrebno je usmeriti sve političke učesnike na stvaranje uslova za formiranje neke privremene uprave nacionalnog jedinstva i spasa.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Odlučio je da se p(r)ovuče posle osvajanja trke...