Kolumne

Boško Obradović

13. 06. 2021. 10:49 3

Boško Obradović nedeljom: Brani li Vučić Kosovo ili svoju vlast?

Politička istorija pokazuje da uvek kada se nedemokratski režimi suoče sa velikom krizom i bivaju dovedeni u pitanje oni pribegavaju otvaranju velikih nacionalnih i državnih tema kako bi skrenuli pažnju javnosti sa političkih problema koje su prouzrokovali. Tada se pojačava režimska retorika koja govori o spoljnoj ugroženosti države i poziva narod na opštu mobilizaciju u odbranu vitalnih nacionalnih i državnih interesa. Pozivajući na nacionalno jedinstvo u zaštiti države vlast zapravo štiti sebe i svoj goli opstanak. Pod plaštom borbe za odbranu države krije se odbrana vladajućeg režima.

Ovih dana imamo pojačanu medijsku pripremu za nešto slično na srpskoj političkoj sceni. Nedemokratska vlast, ogrezla u kriminal i korupciju, najavljuje velike strane pritiske na našu državu po pitanju Kosova i Metohije i poziva na okupljanje svih patriotskih snaga oko očuvanja države. Glavno pitanje glasi: da li Vučićeva vlast na ovaj način zaista brani Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije ili opstanak sopstvenog režima po svaku cenu?

Da se razumemo: nema sumnje da se pojačavaju međunarodni pritisci na Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo. To se vidi po nabujalim non-pejperima koji se pojavljuju gotovo svakodnevno i znače probne balone za razna moguća scenarija razrešenja budućeg statusa KiM.

Takođe, u susret nemačkim izborima ove godine i francuskim sledeće, raste očekivanje trenutnih vlasti u dve najmoćnije evropske države da se pitanje KiM što pre konačno reši kako bi mogli da ga prikažu kao svoje zasluge u toku tamošnje predizborne kampanje.

Obično se ovako složena geopolitička pitanja na Balkanu nisu rešavala dok se ne uključe i Amerikanci, a u poslednje vreme vidimo i njihovo postepeno uključivanje, što govori o realnoj pretnji da se pritisak na Srbiju ubrzava i povećava. Cilj zapadnih sila je iznova na suprotnoj strani od srpskih nacionalnih i državnih interesa i vodi ka definitivnom priznanju lažne države Kosovo od strane naših vlasti, njenom učlanjenju u UN i budućem ujedinjenju ove druge albanske paradržave na Balkanu sa Albanijom u jednu zajedničku državu - Veliku Albaniju, što predstavlja najveću bezbednosnu pretnju za čitav region.

Aktuelna vlast javno konstatuje ove zapadne pritiske, ali ne i činjenicu da dolaze od zapadnih političara koje je Vučić u više navrata predstavljao kao svoje lične i velike prijatelje Srbije. Međutim, ono što vlast takođe ne pominje jeste da u očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije imamo podršku dve velike istočne sile koje su članice SB UN - Rusije i Kine.

Bez njihove saglasnosti niti jedna odluka o budućem statusu KiM ne može biti doneta i zato napore naše diplomatije treba usmeriti u tome pravcu. Ako je uopšte ideja sadašnje vlasti borba za odbranu Kosova i Metohije. A to je upravo ono što predstavlja centralnu dilemu: kako će se Vučićeva vlast postaviti po ovom pitanju? Da li su spremni da pod pritiskom potpišu priznanje lažne države Kosovo zarad očuvanja zapadne podrške svojoj vlasti ili će braniti naš suverenitet nad čitavom državnom teritorijom?

Do sada se nisu dobro pokazali po ovom pitanju jer su već potpisali antiustavni Briselski i Vašingtonski sporazum koji su predstavljali velike korake podrške nezavisnosti lažne države Kosovo od strane Srbije. Na osnovu ovih sporazuma država Srbija je izgubila brojne ingerencije nad delom svoje teritorije. Sada se vode novi tajni pregovori iza scene iz kojih naslućujemo da naša vlast traži nešto zauzvrat da bi potpisala priznanje lažne države.

Izgleda kao da bi to naši vlastodršci uradili kada bi dobili neko zadovoljenje sa kojim bi mogli da izađu pred srpsku javnost i pohvale se da su nešto izdejstvovali u našu korist, a ne samo predali deo državne teritorije u miru. Iako je zaista nezamislivo da postoji Srbin koji bi sebi dozvolio da stavi potpis na odricanje od KiM, moguće je da se od naših vlasti traži da omoguće ulazak lažne države u UN, a da pred našom javnošću i dalje pričaju da nisu i neće nikada priznati nezavisnost, što bi bila najveća moguća laž i prevara.

Za Srpski pokret Dveri je borba za očuvanje KiM u sastavu Srbije ne samo krupna stvar poštovanja našeg Ustava i Rezolucije 12 44 SB UN, već i naš najveći nacionalni i državni zadatak. Mi nismo opozicija državi, već sadašnjoj vlasti. Sve što država bude radila u odbranu KiM imaće našu podršku, kao što će spremnost na predaju od strane sadašnje vlasti voditi u veliki bunt protiv takve antiustavne i izdajničke odluke. Međutim, za nas je neprihvatljivo da aktuelna vlast pod marketinškim plaštom borbe za KiM zapravo traži saveznike za opstanak vladajućeg režima.

Tu ne može očekivati podršku od strane istinske patriotske opozicije. Uostalom, nismo mi došli na njihove pozicije već je vlast posle višegodišnjih lutanja i pogrešnih poteza po pitanju KiM došla na naše pozicije odbrane KiM u sastavu Srbije. Ako je uopšte to u pitanju ili je sve ponovo samo politički marketing kojim se pokušavaju sakriti stope kriminala, korupcije, zagađenja, zaduženja države u inostranstvu, odlaska mladih u inostranstvo, propasti domaće privrede i poljoprivrede, ugroženosti porodice i svega drugoga što pod ovom vlašću uništava državu na unutrašnjem planu.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati