Kolumne

Davor Kalajžić

13. 05. 2021. 11:19 8

Šamar izdajniku

Samo par dana pošto je kompletni državni vrh u proširenom sastavu prisustvovao proslavi Dana pobede nad fašizmom u Narodnom pozorištu u Beogradu, ambasador Izraela u Srbiji, njegova ekselencija Jahel Vilan, oglasio se po prvi put i to tamo gde najviše boli - izdaja Kosova i Metohije.

Njegova ekselencija rekla je jasno i veoma neuobičajeno glasno, da je Izrael priznao "Kosovo" pod pritiskom SAD, a u skladu sa Vašingtonskim paktom kojim je Aleksandar Vučić priznao "Kosovo". Po sistemu, ne možemo biti veći Srbi od Srba.

To smo znali i pre njegove iznenadne izjave. Vašingtonski pakt je protivustavni i protivzakoniti čin ugrožavanja ustavnog poretka i teritorijalne celovitosti Srbije, a potpisao ga je izdajnik Aleksandar Vučić.

Postavlja se pitanje otkud baš sada da se "ničim izazvan" ambasador Vilan oglasi po pitanju čina izdaje Kosova i Metohije od strane najvišeg srpskog državnog rukovodstva?

Odgovor je kristalno jasan. Njegova ekselencija diplomatski je glasno iskazala negodovanje povodom načina na koji je Srbija zvanično obeležila Dan pobede nad fašizmom.

Državno ushićenje i aplaudiranje brižljivo odabranim odlomcima koračnica "Zbor"-a fašiste Dimitrija Ljotića, izazvalo je očito gađenje države Izrael. Verovatno je još veće gađenje izazvao pokušaj da se skandal relativizuje i opere tvrdnjama da su sporne koračnice delo nekog drugog koji nije kriv ako "Zbor" i Ljotić to zloupotrebe, kao što je onomad Hitler zloupotrebio Vagnera.

Priča bi možda i pila vodu, da genijalna tročlana komisija koja je jednoglasno odobrila scenario za program obeležavanja Dana pobede nije očito namerno ispustila sve strofe i refrene koračnica u kojima se pominje organizacija "Zbor". Pošto su iz programa namerno ispustili fašističku odrednicu "Zbor", a zadržali ostatke, jasno je da su dobro znali šta rade, pa se postavlja pitanje po čijem nalogu su to radili i u koju svrhu?

Dimitrije Ljotić u crno je zavio kako srpsku, tako i jevrejsku zajednicu u Srbiji. O tome su nauka i istorija rekli sve. A po svemu sudeći naprednjačko-pacerska revitalizacija fašističkog recitopisa prilično je iritirala Izrael, koji je odlučio da diplomatski šamar opali preko činjenica vezanih za izdajničko priznanje "Kosova", mada nije nemoguće da delom ima i nezadovoljstva izazvanog kukavičlukom Aleksandra Vučića koji nije u stanju da srpsko-jevrejski pogrom opiše jedino pravilnom reči - genocid.

Ovo je zapravo šamar svim građanima Srbije, koji nemo posmatraju kriminal i izdaju. Onomad je bio još jedan sličan šamar, "ima li ovde Srba?".

Pa dokle će nas šamarati?

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati