Kolumne

Davor Kalajžić

16. 04. 2021. 05:59 8

Moj do moga

"Vučića napadaju moralni i politički patuljci spremni da klečeći vode dijalog sa Zapadom", konstatovao je izvesni Dragutin Matanović na nedavnoj promociji "knjige", „Zapisi Balkanista“, koju je u prisustvu nj.e. ambasadora Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandra Bocan-Harčenka, promovisao sajt "Balkanist“.

Naravno, ovo „...patuljci“ odnosi se na Dragana Đilasa i Mlađana Đorđevića koji po Matanoviću i njegovim analitičarima iz „Balkanist-a“, Jeleni Ponomarjovoj, Olegu Bondarenku i Petru Iskenderovu, ruše Vučića iz - Rusije! Niste čuli za ove analitičarske „divove“? Pa nije niko, osim samog sajta „Balkanist“, koji je pod logističko-finansijskim oblakom padavina sa Andrićevog venca i na spisku dosadnih službenih obaveza nj.e. ambasadora A. Bocan-Harčenka.

A ko je ovaj „genije“, koji podržava tezu da klečeće sluge Zapada sa Crvenog trga, uz espreso, ruše Vučića?

Dragutin Matanović se ne buni kad ga predstavljaju kao navodnog savetnika predsednika Srbije. U tom kapacitetu ga izgleda prepoznaje i ruski ambasador. Ali, na dan 15.04.2021. na zvaničnom sajtu predsednika Srbije, nigde ne postoji Matanovićevo ime. Istine radi, nigde ne stoji ni da je Toni Bler Vučićev savetnik, pa znamo da jeste, samo ne znamo za koju platu, tako da veoma liči da je Matanovićev angažman na Andrićevom vencu istovetan onom koji je onomad Miša Vacić imao u Kancelariji za KiM. Nagradu za svoje „savetničke“ usluge najverovatnije ne želi da koristi, barem ne javno, jer gle čuda, na funkciji člana Odbora direktora NIS-a, gde je imenovan 06.09.2019. mesečno prima tričavih oko 800.000 dinara. Nije loše za diplomiranog inženjera elektrotehnike u kompaniji „Lola računari“, sa članskom kartom SPS-a i svom ljubavlju za Vučića.

Al', ne lezi vraže... na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, u njegovoj imovinskoj karti nigde se ne navodi da je bio angažovan kao savetnik ni Dačića, a sada ni Vučića. Tapkaju tako u Vučićevoj zoni sumraka Vacić, Matanović, Babakov, Stefanović, Nevolja, Dijana.... Kojim se to savetodavnim ingenioznostima, osim promene boje kose i partijskih strasti, može pohvaliti Matanović? Ne znamo, ne zna ni ministarka Zorana Mihajlović koja pokušava da Matanovića najuri iz NIS-a, ali znamo koliku ljubav prema Srbiji i Srbima gaji savetnik Bler, tako da možemo da pretpostavimo energiju tog ozračja u kome se kreću Lavovi savetnici.

Ipak, ponekad Matanovićev savetnički i visoko kompetentni genij ispliva, pa mu se otmu definicije poput „lopov, moron, natovac, kvazi patriote“. Pita se Matanović da li bi „oni“ na geografskoj karti umeli da „pronađu administrativnu granicu između Srbije i Kosova“?

Da „savetniku“ Aleksandra Vučića poručim da niko, a ne samo „oni“, ne bi mogao da pronađe administrativnu granicu između Srbije i Kosova, jer tako nešto ne postoji! Postoji administrativna linija, u skladu sa Rezolucijom 1244, a nažalost postoji i prava granica, ne administrativna, između Srbije i Kosova, granica koju je „Briselskim sporazumom“ uspostavio Aleksandar Vučić, što je nespretno izlanuo Matanović čiji savetnički kapaciteti ne razlikuju administrativnu liniju od granice i ne poznaju Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije.

Pa kad smo već na temi izdaje, jer uspostavljanje granice sa KiM jeste čin izdaje, da upitam cenjenog „savetnika iz senke zaduženog za Rusiju“ da mi stručno, kao da sam Vučić lično, iz svoje savetničke učenosti, objasni sledeći hipotetički scenario, te zaključak koji iz toga sledi:
Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Vladimirovič Putin potpisuje u Briselu sporazum sa gosp. Vladimirom Zelenskim, kojim se obavezuje da povuče sve ruske institucije sa Krima, natera rusko pravosuđe i policiju da se integrišu u ukrajinski državno-pravni sistem, povuče vojsku, preda sve elektro-energetske i vodne resurse i infrastrukturu na upravljanje Ukrajini, a potom obaveže sve građane Krima ruske nacionalnosti da formiraju svoju stranku, npr. „Ruska lista“, koja će se registrovati pri ukrajinskom zakonodavstvu i učestvovati na izborima koje raspiše Ukrajina, a sve radi toga da bi uzela učešća u suživotu u okviru granica Ukrajine, koji podrazumeva i Krim. Naravno, sve gore navedeno bez prava na upotrebu ruskih identifikacionih dokumenata, uz isključivo i jedino ukrajinske.

Ili, sve isto gore navedeno, ali sa Šinzo Abeom, vezano za Kurilska ostrva?

Naravno, podrazumevani savetnici predsedniku Putinu u tom poslu bili bi Bler, Matanović, Bondarenko, Iskenderov i Ponomarjova. A kad završe sa gore navedenim savetodavnim aktivnostima, neka objasne predsedniku Putinu da su aferu „Ruski špijun“, film „Putinovi svedoci“, „primitivizam i prostakluk nje i onih koji su je tu postavili“, Velju Nevolju, Dijanu Hrkalović, Krušik, Jovanjicu, Savamalu, Telekom, helikopter, Briselski sporazum, nedostajuće MIG akumulatore, Vašingtonski pakt, Đurića i Lazanskog i još ponešto, iz kafića na Crvenom trgu smislili i lansirali Mlađan Đorđević i Dragan Đilas uz pomoć sada već ne 618, već 816 miliona pokradenih para i u prisustvu značke FSB, pa neka tu ekskluzivu objave na sajtu „Balkanist“, koji tome služi.

Da bi podigli čitanost neka ubace i vest da su se Anunaki upravo iskrcali na Crveni trg i prave novi dil protiv Vučića sa Draganom i Mlađom, dok Marinika hvata beleške.

Nekada je biti ambasador prava noćna mora. Ali po službenoj dužnosti mora se i to istrpeti. Možda eventualno mesto člana Odbora direktora NIS-a bude utešna nagrada?

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati