Kolumne

Davor Kalajžić

06. 04. 2021. 07:26 16

Panično će čuvati vlast da ne bi otišao na robiju!

Predizborni pregovori, ili dijalog? Nijedno. Samo bojkot. Bojkot ga je prepolovio, bojkot će ih sve dokrajčiti.

Čak i tzv. "delimično" fer i pošteni izbori pod Aleksandrom Vučićem su utopija, jer ne može se biti delimično trudan, a svako učestvovanje u bilo kom delu nameštenog izbornog procesa je političko samoubistvo i saizvršilaštvo u daljem razaranju Srbije.

Vučić zna da sa gubitkom izbora ide robija, jer će biti nepojmljivo da nova vlast ne sprovede proces lustracije. U tome je cela prevara sa otvaranjem teme pregovora, ili dijaloga, o "izbornim uslovima". Aleksandar Vučić hoće da se dogovori o modalitetu daljeg opstanka na vlasti.

Izborni i prateći zakoni Republike Srbije su jasni i o njima nema šta da se pregovara i dogovara. Mogu biti menjani u skladu sa procedurom, a dotle se sprovode, ili ne sprovode. Dalje razglabanje na tu temu samo doprinosi dodatnom urušavanju vladavine prava koja u Srbiji praktično više ne postoji.

Nije pravo pozicije da manipuliše vladavinom prava, ali to obilato radi zarad opstanka na vlasti kojoj je cilj nekažnjena i nekontrolisana pljačka i izdaja. Od Miloševića naovamo, svi su isti i još gori.

Nije svrha opozicije da sa pozicijom pregovara o načinima i uslovima zajedničkog učestvovanja u pljački i izdaji, a upravo to je bit pozicionih pokušaja da uvuče u "pregovore o izbornim uslovima" deo opozicije.

Bojkot junskih izbora postigao je cilj. Ubacio je u Vučićev zagrljaj najveći deo lažnih opozicionara i u potpunosti ogolio samovlašće i diletantizam. Sam Vučić shvatio je odmah svu težinu poraza koji mu je naneo bojkot, pa je posle samo nekoliko dana od izbora najavio održavanje prevremenih. Ovaj u svetu do danas nezabeležen potez, osim samovolje i katastrofalnog rušenja Ustava i zakona na snazi kojima je tačno propisano kada i radi čega mogu biti raspisani prevremeni izbori, pokazuje i element panike u kojoj se našao Vučić kad je shvatio da su mu parlament i vlast ušli u severnokorejski scenario.

Zato je upregao svoju propagandnu mašineriju da privoli "nenasankane" lidere opozicije, koji se u prvom izvlačenju nisu dali prevariti, da se u drugom izvlačenju, uz pomoć "evropskih posrednika", navuku na tanak led navodnog dogovora o uslovima za održavanje fer i poštenih izbora.

A "tanak led" su evropski "posrednici", kojima se sve češće okreću neki opozicionari koji su i od ranije navikli da se sa inima tale na štetu Srbije. Tako su perjanice štetočinskih talova, bivše demokrate Tadić i Jeremić, koji su srpski nacionalni interes zavili u crno dovođenjem EULEX-a i "štimovanjem" pitanja pred Međunarodnim sudom pravde, izgleda naumili da se istale, ovog puta sa Aleksandrom Vučićem, a uz pomoć "posrednika", kojima je Vučić počeo da otkazuje poslušnost jer je shvatio da se zaglibio u živo blato i da je važnija glava na ramenu u Srbiji nego predpristupni fondovi EU, dok "posrednici" misle da ga mogu disciplinovati svojim bivšim lutkama. Groteskno!

A šta neki naši "opozicionari" žele da postignu?

Da pomognu Srbiji - imali su priliku, da su hteli i umeli. Sada hoće da se sa Vučićem dogovore o učestvovanju oko podele preostalog plena, ali uvaljano u demokratiju, halapljivi i nestrpljivi, cure im bale, već viđeno. Naravno da im u toj igri "tante za kukuriku" on neće dati tendere i autoputeve, Beograd i Novi Sad na vodi, ali hoće upravne odbore i slične netransparentne lukrativne pozicije, poput one koju je npr. uživala Dana, koja nije postala šef BIA, ali je godinama primala "tričavih" 771.000 RSD na ime funkcije članice Odbora direktora NIS-a. Ne interesuju bivše raštrkane "demokrate" interesi građana Srbije, to su već pokazali i dokazali, već kako da opet umoče prste u pekmez. Raspali se DS, SRS, JUL, raspada se SPS, pa bi opet svi pod njegov kradobran. A tamo tesno, mala bara, puna krokodila, počeli su da se ujedaju.

EU "posrednici" imaju jedan glavni cilj - da Vučiću pomognu da vrati izgubljeni legitimitet potreban za potpisivanje "sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom", što je zapravo eufemizam za priznavanje nezavisnosti "Republike Kosovo". Demokratija u Srbiji ih savršeno ne zanima.

Za apokalipsu im je potrebno što više domaćih jahača, a kud ćeš poželjnije od već provereno servilnih, sada delom "opozicionih", pa još i NATO lobista, koji svojim glasom i prisutnišću ništa ne mogu da spreče, ali će održavati preko potreban privid povratka demokratskih procesa u Srbiji, a Vučiću doneti dodatni nemir - nisi nezamenjiv. Već vidimo posledice. Vučić pokazuje svoje pravo radikalsko lice, a "opozicionari" svoje pravo servilno lice, svi zajedno na ponovnu štetu Srbije!

A Srbija će u EU na "Đurin petak" i dobro je da tako ostane.

Sledeći ciljevi EU i njihovih "posrednika" su da rasparčanu Srbiju uvedu u NATO, da bi potom bile uvedene sancije Ruskoj Federaciji, dalji kineski upliv sprečen, rudni resursi Bora i Majdanpeka, sa sve Trepčom, oduzeti Kinezima, a sve to u cilju militantnog objedinjavanja EU prosora za predstojeći obračun sa Rusijom u okviru NATO strategije sprečavanja širenja "malignog ruskog uticaja na Balkanu".

Ne treba zanemariti još jedan cilj koji je u dobranoj meri već sproveden i gore pomenut, a to je sveopšte iscrpljivanje srpskih rudnih bogastava, bez ikakve brige po ekološke posledice, tipa Rio Tinto, na isti način kako to danas rade kineske kompanije, uz pretvaranje Srbije u izvor praktično besplatne i potrošne radne snage nemuštog jezika. Projektovano je prekopavanje dobrog dela Srbije i pretvaranje oranica i voćnjaka u deponije jalovine i "veštačkih jezera", zapravo smrdljivih bara.

Voda, zemljište, vazduh, rudno bogatstvo i banke - to su neotuđivi životni resursi koje Aleksandar Vučić prodaje, a EU želi da spreči svaku sledeću vlast da tome stane na put. Zato šalju "posrednike", da obezbede "kvorum" koji će posredno podržati Vučićevu izdaju, jer nije samo izdaja Kosova u pitanju, pot je teži.

Samo "dva pregovarača opozicije" su za to potrebna, ma bila to i "dva Đilasa". Očita je preka potreba EU i njihovih lutki da na Vučićev predizborni Titanik ukrcaju i Dragana Đilasa naspram Đuke, Pilje i ostalih. Banku plati da se klati, a tri banke da se vrati. Očito nisu uspeli da ga okrnje "Mauricijusima" i ostalim "mostovima", pa bi sad da ga potope na "dijalogu".

Ostaje da vidimo ko će pristati da sa predvodnikom bakljaša i EU mufljuzima "pregovara" o navodnim fer izbornim uslovima, sada kada je kampanja već odmakla?

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati