Kolumne

Ivan Stojković

04. 04. 2021. 20:21 9

Glas penzionera: Igrokaz Vučića i Kriznog štaba

Učesnici u ovom igrokazu su: reditelj (igrokaza), vakseri, antivakseri, krizni štab, Više javno tužilaštvo, običan narod - publika, avioni (neidentifikovanog porekla), dronovi, neobeleženi helikopteri (osposobljeni samo za "noćni rad").

Podstaknut nakjučeranjim, jutarnjim upadom policije u stan dr Jovane Stojković, poznate "antivakserice" i predsednice pokreta "Živim za Srbiju" i njenim privođenjem u SBPOK, nakon temeljnog pretresa njenog stana, sve po nalogu Višeg Javnog Tužilaštva, zbog izazivanja straha i panike...?

U jednom "klipu" koji se vrti po društvenim mrežama (ovih dana), trenutni odnos na relaciji između vaksera i antivaksera je definisan ovako: vakseri čekaju da antivakseri preminu od korone, a antivakseri čekaju da vaksere ubije vakcina. Neizvesnost u ovom obostranom čekanju će biti prisutna do samog kraja.

Krizni štab jednako i poslušno radi svoj posao već više od godinu dana. Rezultat je, barem što se tiče zvaničnog bilansa broja zaraženih i preminulih osoba, katastrofalan. Ali, ako se uzme u obzir realan, odnosno, stvaran bilans zaraženih i preminulih osoba, onda je taj rezultat još gori. U svakom slučaju (kada je ovaj bilans u pitanju), među prvima smo u Evropi. Što se tiče smrtnosti zdravstvenih radnika (lekara i medicinskih sestara), tu smo bez konkurencije prvi. Krizni štab ne posustaje, svakodnevno donosi mere: te školska nastava u školi, te nastava u kući (online), te kafići rade, te kafići ne rade (ima i kombinacije sa baštama), te radno vreme do 17:00, te radno vreme do 20:00 h...

I to se ovde ceni i poštuje. Ima ko brine o tome. Za postignut uspeh dodeljuju se i primerene nagrade najboljima: ordenje, činovi, napredovanje u službi, a bogami, može da padne i neka ministarska fotelja.

Poslovično koristeći (možda po malo i zloupotrebljavajući) vesti o Kriznom štabu sa portala Direktno.rs, odabrao sam jedan karakterističan naslov teksta, objavljen dana 01.04. 2021, u kome (naslovu) stoji: zamenik gradonačelnika G. V. kaže: "danas zaseda Krizni štab", a premijerka A. B. (u sledećem redu, istoga naslova) kaže: "danas Krizni štab ne zaseda"! Liči na prvoaprisku šalu, međutim, nažalost nije. Ova neuigranost je banalna ilustracija postojanja (ovakvog) Kriznog štaba, njihovog sastava, nesposobnosti i nekompetencije.

Još tokom prošle godine strukovno udruženje (lekara) "Ujedinjeni protiv kovida", podiglo je glas protiv Kriznog štaba, tražeći njihovo smenjivanje, mnoga druga udruženja su se pridružila tom zahtevu, međutim, uprkos svim tim zahtevima za njihovu smenu, oni i dalje istrajno odolevaju, kao i korona koja i dalje uzima svoj danak..

Godinama, zahvaljujući inertnosti Republičkog javnog tužilaštva i republičke javne tužiteljke, koja se vremenom pretvorila u otvorenu sabotažu u (tada) raznim predmetima, ignorišući činjenice i prenebregavajući očigledne dokaze, iza kojih se kriju najraznovrsniji oblici kriminala: korupcija, pranje novca, ubistva (neposredni izvršioci?, nalogodavci?), bezbroj pljački (većih ili manjih), koje sprovode najviši predstavnici vlasti. Bezbroj afera ostalo je nerasvetljeno i "gurnuto pod tepih". Nabrojaću samo neke:

- Nalogodavci ubistva premijera Zorana Đinđića?

- Ubistvo gardista u Topčideru?

- Helikopterska tragedija (poginulo 7 osoba)?

- Nezakonita, višegodišnja pljačka penzionersih penzija?

- Fantomsko (noćno) rušenje Hercegovačke ulice u Savamali?

- Ugovor o izgradnji "Beograda na vodi"?

- Ugovor (i cena) o izradi spomenika Stefanu Nemanji?

- Ubistvo Olivera Ivanovića (izvršilac i nalogodavac)?

- Saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi u Doljevcu, poginula Stanika Grigorijević?

- Smrt (ubistvo) političkog visokog nfunkcionera i advokata Vladimira Cvijana (izvršioci i nalogodavci)?

- Krušik i "uzbunjivač" Aleksandar Obradović?

- Jovanjica?

- Rio Tinto?

- Telekom-Telenor?

- Kupovina: respiratora, medicinske i nemedicinske opreme, (tajne cene)?

- Precizne cene novoizgrađenih montažnih objekata kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu?

- Prodaja (širom sveta poznatih) simbola grada Beograda u bescenje?

- Sistematsko uništavanje Srbije i genocid srpskog naroda trovanjem iz vazduha?

Najmerodavniji komentator, svega napred navedenog, mogao bi biti reditelj ovog igrokaza, koji bi najverovatnije to prokomentarisao "u svom maniru": pa šta? On zna da publika zna koliko je on umešan direktno ili indirektno u sve navedene (i nenavedene) afere. Drugi (njemu bliski), bi verovatno pronašli neki neodređen razlog, zbog kojeg se to tako dogodilo, pravdajući i razvodnjavajući vrlo teško i komplikovano stanje u RJ Tužilaštvu, (čak i uplivom aktuelne pandemije u predmete datirane više godina pre nego što je pandemija i proglašena?).

A da li je situacija u RJT stvarno komplikovana? Ustvari nije, baš naprotiv, vrlo je je jednostavna. Postoji Zakon o Višem republičkom javnom tužilaštvu. Taj zakon je vrlo precizno i detaljno utvrdio hijerarhiju svih tužilaca, počevši od glavne republičke javne tužiteljke, njenih zamenika i pomoćnika, pa do svih ostalih pratećih delatnika, njihovu nadležnost, odgovornost, matrijalni položaj (mesečne plate, način dograđivanja plata raznim dodacima), tekst zakletve, kaznene odredbe za neizvršavanje utvrđenih obaveza... do razrešenja.

Jednostavnom analizom se lako može utvrditi da li je republičko Više javno tužilaštvo (kao institucija) svoje nadležnost sprovodilo u skladu sa važećom zakonskom regulativom ili ne? Isto se odnosi i pojedinačno ponaosob. U slučaju da utvrđene nadležnosti nisu sprovođene u skladu sa zakonskom regulativom, sledi procedura razrešenja sa dužnosti, eventualno hapšenje i konačno (u slučaju dokazane krivice) krivična odgovornost.

Prateći neizbežne tzv. "društvene mreže", sa vestima i video zapisima, "sortiranim" po raznim regionima Srbije, pažnju mi je privuklo "noćno prskanje - zalivanje" seoskih gazdinstava u okolini Mladenovca (dronovima i helikopterima), otrovnim supstancama, (sa vidnim tragovima, po dnevnoj svetlosti). Ovo je zabeleženo tri večeri zaredom i uredno je prijavljeno policiji. Sami događaji izazivaju opravdanu uznemirenost lokalnog stanovništva.

Ljubopitljivost me je dalje odvukla do jutjuba, gde sam naišao na više zanimljivih i provokativnih naslova. Želim da u ovom igrokazu ukažem na dva:

1. Chemtrails: "Otrovi sa neba na Balkanu" 25.09.2014.

I pored pokušaja da se cilj ovih svakodnevnih akcija (trovanja) lažno prikaže kao kontrola globalnog zagrevanja (planete), vrlo brzo se otkrila istina. Trovanje se sprovodi (prema detaljnim informacijama "naratora") teškim metalima, aluminijumom, barijumom, manganom... direktno upereno protiv zdravlja ljudi i dece, (naravno i stoke, izazivajući široki spektar najrazličitijih obolenja). Takođe, truje se najkvalitetnije obradivo zemljište (na kojem, tako zatrovanom, više neće uspevati konvencionalne kulture, već samo genetsko modifikovane kulture). Truju se izvorišta vode, rečni tokovi, šume, pa čak i vazduh.

2. Poslanik Jovo Ostojić na skupštinskom zasedanju 20.04.2017: "Evo vam snimak, kako nas truju", nakon detaljnog izlaganja o svakonoćnom zalivanju (iz aviona), otrovima i pepelom, zvanično je postavio poslaničko pitanje: Ko je dozvolio (i potpisao) ovo sistematsko (i višegodišnje) uništavanje Srbije i (perfidni) genocid nad srpskim narodom.

Budući da mi nije poznat odgovor na to pitanje, biću slobodan da ga ovom prilikom kao običan građanin ponovim. Ko je dozvolio (i potpisao) ovo sistematsko (i višegodišnje) uništavanje Srbije i ovaj genocid nad srpskim narodom?

Ako je to glavni reditelj ovog igrokaza, da li je on prekoračio ustavna ovlašćenja?, podsećajući da su njegove ingerencije kao predsednika republike, utvrđene i ograničene važećom zakonskom regulativom. Ukoliko se ovaj genocid nad srpskim narodom odvija uz prećutnu saglasnost reditelja ovog igrokaza, zašto on (koji glumi svemogućeg), koji je jednovremeno i Vrhovni komandant oružanih snaga Republike Srbije, nije blagovremeno "zatvorio nebo" nad Srbijom i aktivirao, svojom naredbom, ratno vazduhoplovstvo sa zadatkom da zaštite srpske teritorije i srpsko stanovništvo.

Mnogi koji su verovali u RVJT su konstatovali da je ono (kao institucija) nestalo, preminulo i prežalili je. Isto kao što se često u čituljama moglo pročitati da je pokojnik preminuo tiho, kao sto je živeo i radio. Kad, odjednom BUM!

Vraćam se na početak igrokaza: republički viši javni tužilac dao je policiji nalog da izvrši pretres stana dr Jovane Stojković i da je uhapsi zbog plašenja i izazivanja straha kod okoline.

Približavaju se izbori naredne godine. Pripreme su u punom jeku: opozicija se među sobom gloži i iscrpljuje u borbi za pozicioniranje u predstojećem dijalogu sa predstavnicima vlasti oko "popravljanja" izbornih uslova. Neki analitičari postavljaju pitanje: čemu uopšte dijalog oko nečega što je regulisano zakonom?

Približava se svom kraju i ovaj srpski igrokaz, uz snažnu poruku: Nikada ne potcenjujte publiku i njenu inteligenciju!

Ivan Stojković, arhitekta u penziji i bivši fudbaler Partizana

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati