Kolumne

Boško Obradović

21. 02. 2021. 10:52 7

Boško Obradović nedeljom: Nova ekonomska politika - sve suprotno od dvojca Dinkić-Vučić

U Srbiji je i danas na vlasti neoliberalna ekonomska politika Mlađana Dinkića. U ekonomskom smislu, Vučić je Dinkićev učenik i nastavljač. Sve ključne ekonomske postavke ostale su iste kao i u Dinkićevo vreme kada su uništeni domaće bankarstvo i domaća privreda: liberalizacija uvoza, pljačkaške privatizacije, subvencionisanje stranih multinacionalnih kompanija, nelojalna konkurencija i monopolski položaj stranih banaka i stranih trgovinskih lanaca, namešteni tenderi za rođačke (burazerske i kumovske) firme, zaduživanje države, dodeljivanje velikih infrastrukturnih poslova stranim kompanijama, nedomaćinsko poslovanje javnih preduzeća i partijsko zapošljavanje...

Problemi u kojima se našla srpska ekonomija posledica su višedecenijskog gubitka suvereniteta države na svim nivoima, ogromne pljačke javnih finansija i nepostojanja aktivne države koja štiti domaći ekonomski interes i svoje građane. Već decenijama su u Srbiji sve oblasti ekonomske politike podređene isključivo stranim finansijskim institucijama, interesima domaćih tajkuna i bogaćenju političkih elita na vlasti. Slobodna konkurencija u Srbiji u sferi javne potrošnje (javne nabavke, javno-privatna partnerstva, međudržavni trgovinski ugovori) ne postoji.

Državne mogućnosti intervencije u privredi zarobljene su partokratijom, razmere kriminala i visoke korupcije su ogromne, nezavisne institucije koje treba da se bore protiv monopola i štite konkurenciju i kontrolišu javnu potrošnju su samo fasade. Najgora posledica je sve veći jaz između ogromnog broja siromašnih i tankog sloja obogaćene elite, koji je veći nego bilo gde u Evropi.

Nova ekonomska politika za koju se Dveri zalažu biće veoma jednostavna: radićemo sve suprotno od Dinkićevog i Vučićevog ekonomskog pristupa. Podržaćemo i zaštitićemo svaki domaći ekonomski interes: u bankarstvu, industriji, poljoprivredi, trgovini, turizmu... Status kakav je do sada imao samo strani investitor, kome su se klanjali svi od predsednika države do kompletne lokalne samouprave, od sada će biti rezervisan za domaćeg preduzetnika. Nije normalno da sredstva iz državnog budžeta, pare poreskih obveznika i građana Srbije, završavaju u džepu velikih stranih multinacionalnih kompanija, dok domaći privrednik i domaći poljoprivrednik grcaju i propadaju, posebno u doba pandemije.

Nije normalno da stranac pored toga dobije i gradsko građevinsko zemljište na poklon, kompletno besplatno uređenu komunalnu infrastrukturu i razne druge olakšice, pa se čak i ulici daje ime po njemu, dok za to vreme domaći preduzetnik ima samo probleme u sopstvenoj državi: sa cenom goriva, brojnim parafiskalnim nametima, taksama, akcizama, porezima, inspekcijama i svim drugim pritiscima, ucenama i otežavajućim okolnostima za redovno poslovanje.

Uvod za novu ekonomsku politiku mora biti iskorenjivanje visoke korupcije u javnom sektoru i zaustavljanje pljačke državnih resursa. To bi već značilo polovinu budućeg uspeha ekonomskih reformi, jer bi akumuliralo dodatna sredstva za ulaganje u domaću privredu. Samo da sprečimo sveprisutni lopovluk onih koji su na vlasti na svim nivoima i živećemo duplo bolje nego sada. Ovo nije ekonomsko pitanje, ali je preduslov i prvi korak našeg ekonomskog boljitka.

U novom ekonomskom proglasu Srpskog pokreta Dveri pod nazivom „Za pametan ekonomski razvoj i blagostanje građana” jasno smo definisali šta konkretno znači ta drugačija ekonomska logika u sferi monetarne politike: obnovu monetarnog suvereniteta i državnog bankarstva koje - za razliku od stranih banaka - ima interes da ulaže u domaću privredu, povratak kontrole Narodne banke Srbije nad kreditnom politikom i finansiranje razvoja, zaštita i obeštećenje bankarskih klijenata, osnivanje državnih razvojnih, privrednih, agrarnih i izvoznih banaka.

Potrebna nam je radikalno drugačija poreska politika, a to znači: ukidanje poreza na minimalne zarade i smanjenje doprinosa na sve zarade, Srbija kao poreski raj za preduzetnike, IT sektor i frilensere, progresivno oporezivanje luksuznih proizvoda i bogatstva, plaćanje PDV-a na naplaćene fakture, stimulansi za investitore iz srpske dijaspore, kao i podrška porodicama sa decom u vidu smanjenja poreza na zarade i imovinu nakon stupanja u brak i rađanja dece... Potrebna nam je, dakle, poreska politika koja će više da optereti bogate nego siromašne, da ne guši nego da pospešuje preduzetništvo, da smanji sivu ekonomiju i poveća obuhvat naplate poreza, da podrži stvaranje porodica, mlade bračne parove i porodice sa više dece, pomogne dobrotvorima u sportu i kulturi.

U sferi privrede se zalažemo za ekonomski patriotizam i privilegovan status domaćih preduzetnika, stvaranje uslova za oslobađanje tržišta od monopola, nelojalne konkurencije i prekomernog uvoza, zaštitu potrošača, stimulaciju izvoza, a zagovaramo i izdavanje robnih vaučera za najsiromašnije građane za kupovinu domaćih proizvoda i obavezu svih državnih institucija za vreme pandemije da u javnim nabavkama primat daju domaćoj robi.

Posebno ističemo ulogu države u očuvanju prirode, olakšice za privredu i stanovništvo u nerazvijenim i graničnim predelima, zabranu izgradnje u zaštićenim područjima, državnu strategiju obnove i razvoja industrije i zamene uvoza domaćom proizvodnjom u sferama privrede u kojima imamo potencijal, da velike infrastrukturne projekte grade primarno domaća preduzeća, zabranu prodaje strateških državnih firmi i prirodnih resursa kao što su voda, poljoprivredno zemljište, telekomunikacije i energetika, kao i intezivno ulaganje u istraživanje, obrazovanje, nauku i inovacije kao nacionalni prioritet, povezivanje istraživača i privrede, subvencije za nove proizvode i pronalaske, stimulacije za povratak stručnjaka iz inostranstva...

Srbija ima prirodne, privredne i ljudske resurse da postane evropski Japan, zemlja poštovanja tradicionalnih vrednosti i razvoja najmodernijih inovacija. Ali je uslov da Dinkićeva i Vučićeva ekonomska politika bude pobeđena i zavlada domaći ekonomski interes koji konačno treba da dođe u prvi plan i omogući blagostanje građana.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati