Kolumne

Petar Bošnjaković

16. 02. 2021. 07:27 1

Srpska statistika: Valjalo bi, al' mu se neće

Od četiri osnovna podatka o epidemiji, za Srbiju su javno dostupna samo ona dva, koja se saopštavaju Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (broj zaraženih i broj umrlih), a druga dva: broj bolesnih (aktivnih slučajeva) i broj prebolelih (oporavljenih), zvanično se ne pominju.

Dnevni izveštaj ministarstva za zdravlje sadrži samo 8 podataka, ovim redom: ukupan broj registrovanih potvrđenih slučajeva COVID 19, ukupan broj testiranih uzoraka tog dana, ukupan broj pozitivnih uzoraka tog dana, ukupan broj pacijenata na respiratorima, ukupan broj testiranih osoba u Srbiji, broj preminulih usled posledica izazvanih virusom COVID 19 u poslednja 24 časa, ukupan broj preminulih od početka epidemije, ukupan broj hospitalizovanih pacijenata u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa.

I to je sve. Ni pomena koliko ima bolesnih koji su na kućnom lečenju, koliko ih je u samoizolaciji bez simptoma i koliko je ukupno lica prebolelo zarazu. Postoji doduše još uvek sajt https://covid19.data.gov.rs/ sa ambicioznim nazivom „Statistika COVID 19 u Srbiji“ u kojem se kao „Broj aktivnih slučajeva za dati datum“ prikazuje broj hospitalizovanih lica za dati datum, a dijagram „Ukupan broj izlečenih lica od početka pandemije“ prestaje 7. juna 2020. godine.

Naravno, kao „Procenat aktivnih slučajeva u odnosu na ukupan broj zaraženih za dati datum“ prikazuje se broj hospitalizovanih lica u odnosu na ukupan broj zaraženih za dati datum, a „Procenat izlečenih lica u odnosu na ukupan broj zaraženih od početka pandemije“ se u junu prekida. Dijagram „Broj samoizolovanih“ prestaje 13. oktobra 2020. godine. Kao da sada sve to više nije važno jer, krenula je vakcinacija. I to je još prošle godine, a započela je slikanjem, naravno.

Na konferencijama za štampu i TV nastupima izbacuju se svakakvi neusaglašeni podaci, ali zvanično nema odgovarajućih izveštaja o broju vakcinisanih. Zašto se Srbija ne ugleda na ozbiljne zemlje Evrope, kao što su Nemačka ili Velika Britanija koja je, na primer, 14. februara izvestila da je do 13. februara u ovoj zemlji ukupno 15.082.189 osoba primilo prvu dozu, i 537.715 drugu. A na posebnoj stranici (https://coronavirus.data.gov.uk/) daje detaljni pregled. koji može i da se preuzme.

No, ipak postoje i oni koji redovno prate šta se dešava u svetu. Portal https://ourworldindata.org/coronavirus prati pandemiju, ali i vakcinaciju, a omogućuje i da pojedinac gleda samo one podatke koji ga interesuju. Na slici su prikazani dijagrami ukupnih brojeva datih vakcinacionih doza (vaccine administration) za sedam zemalja Evrope, do 14.2.2021.

Zbog rezolucije prikaza izostavljen je dijagram Velike Britanije koja je ubedljivo prva. Postavlja se pitanje zašto su u dijagramima Srbije i Poljske pojedini podaci (dani) preskočeni. Za Poljsku dva podatka u februaru, a za Srbiju 7 podataka u januaru i 5 u februaru.

Za Srbiju je prikazano da je, zaključno sa 13. februarom, građanima „isporučeno“ ukupno 950.871 doza. Mediji su se raspisali da je vakcinisano toliko stanovnika Srbije. A na ovoj stranici lepo piše (doduše, sitnim slovima), da je to broj pojedinačnih doza, a ne ukupan broj lica.

Kada se ovi podaci prikažu kao brojevi doza na stotinu stanovnika, Srbija je druga u Evropi (13,97), nakon Britanije. Neko zakeralo bi moglo da konstatuje da je situacija takva jer je to tek početak trke, a samo se finiš računa. Videće se.

Na drugoj slici prikazani su podaci o dnevnom broju doza u Nemačkoj i Srbiji. Pada u oči da su podaci za Nemačku pedantno navedeni za svaki dan u 2021. godini do 14. februara zaključno, a da uopšte nema podataka za Srbiju do 21. januara, kao ni za 31. januar do 2. februara, a potom od 6. do 10. februara. Poslednji podatak je za 11. februar. To nekako ne priliči portalu na kojem rade Englezi i Velšani.

Na osnovu ovog dijagrama sledi da su 11. februara u Srbiji date 79.802 doze. To je svakako moralo da bude istaknuto u srpskim medijima, ali izgleda da je prošlo nezapaženo. Međutim, postavlja se pitanje kako je ostvaren toliki skok kada je vrednost, registrovana 5-og februara, bila više od sedam puta manja (11.443)? Medicinski radnici su požrtvovani, to znamo.

Što se tiče izvora tih podataka, portal ourworldindata na svojoj stranici https://ourworldindata.org/covid-vaccinations#source-information-country-by-country za Srbiju navodi Government of Serbia. Međutim, taj link ustvari vodi na stranicu https://www.kurir.rs/amp/3622973/danas-tacno-2000-novozarazenih-najnoviji-korona-presek-u-srbiji-15-preminulih-raste-broj-pacijenata-na-respiratorima !!!!

Postalo je jasno odakle potiče onaj mnogo citirani podatak da je do 7. februara u Srbiji vakcinisano 8,00 osoba na 100 stanovnika. Inače, ovu vest je 11. februara preneo i Bi-Bi-Si (https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-55980819). U međuvremenu, taj je broj 13. februara narastao do 13,97. Podatak za 14. februar još nije stigao.

Dijagram ukupnog broja doza u periodu od 8 januara prikazan je na sledećoj slici. Do tog dana je bilo ukupno dato 7.000 doza. Nakon toga postoje još samo dve podatka do 20. januara, a iza koga sledi niz od deset sukcesivnih podataa. Postavlja se pitanje zašto se ovi podaci ne iskoriste da se izračunaju vrednosti koje nedostaju u dijagramu dnevnih doza? Izgleda da Englezi više nisu kao što su nekad bili, kada se oslanjaju na novinske izvore. Nekada su softver radili doktori nauka, kao Bebidž i Tjuring, a danas hakeri.

Prema ovom dijagramu, ukupan broj doza je 13. februara bio 950.871. Tri nedelje ranije, 22. januara, bilo je ukupno 119.711 građana koji su do tada primili prvu dozu vakcine. Drugu su najverovatnije primili do 13. februara. To znači da je u tom trenutku 831.160 osoba očekivalo da primi drugu vakcinu u bliskoj budućosti. A Blic je 14. februara objavio: „U Srbiji je, prema najnovijim podacima Vlade, 803.319 ljudi vakcinisano protiv korona virusa.“ Šta znaju novinari šta je to doza.

Na osnovu dijagrama može da se izračuna da je za dva dana, 12. i 13. februar, dato novih 950.871 - 719.321 = 231.550 je doza, odnosno 115.775 dnevno, u proseku. Impresivan podatak. Svakog sata 4.824 doza, danju i noću. Samo oko pet puta manje od Ujedinjenog Kraljevstva (u istom periodu), iako ono ima deset puta više podanika.

Ne znam koga da pitam: koliko je doza vakcina stvarno stiglo u Srbiju do sada?

Valjalo bi da ministarstvo za zdravlje svakodnevno izveštava koliko je osoba tog dana primilo dozu vakcine, ukupan broj do tada pojedinačno datih doza, ukupan broj osoba koje su do tog dana primile samo jednu dozu i ukupan broj osoba koje su primile obe doze. Neprimereno je da građani Srbije to saznaju preko Engleza.

Valjalo bi, al' mu se neće.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati