Kolumne

Prof. dr Ljiljana Tomović

08. 02. 2021. 08:01 7

Postoji li akademska zajednica u Srbiji?

Ukoliko je odgovor na ovo pitanje potvrdan, nužno se nameću sledeće dileme - zašto akademska zajednica ostaje, gotovo u potpunosti, bez komentara na sistematsko urušavanje institucija, gaženje morala, odsustvo pravde i prava, suštinsku nebrigu o socijalnom položaju i zdravlju ljudi, uništavanje prirode i životne sredine, vladavinu kriminala, nasilja, bezumlja?

Da li je moguće da je najobrazovaniji sloj društva, tj. onaj deo zajednice koji bi morao biti na čelu promena i napretka, toliko nezainteresovan za ubrzano nestajanje države? Da li je to odraz opšte otupelosti usled osvedočene besmislenosti koju zdrav razum nije u stanju da procesuira? Koji su mogući razlozi za takvu, blago rečeno, melanholiju?

Udobna ušuškanost akademskih institucija u režimu koji je obezglavio sve druge društvene grupe, možda akademske radnike uljuljkava u nadi da će ih sudbina celog društva mimoići. Možda se uzdamo u miroljubivu koegzistenciju sa vlašću, pod parolom „ne diram te, ne diraj me“, iako nas skorašnja istorija uči da tzv. autonomija može biti izbrisana jednim potezom pera autokrate. Kolektivno ćutimo iako smo svesni da smo se pozicionirali na istorijsku marginu tonjenja u moralno, intelektualno i civilizacijsko blato.

Istina je da se više ne može tolerisati i opravdavati „intelektualna melanholija“ akademske zajednice - ljudi koji su se u ovoj zemlji obrazovali i koje poreski obveznici Srbije plaćaju za unapređivanje društva u kom živimo. Za neispunjavanje obaveza prema društvu nema i ne sme biti moralnog i/ili profesionalnog opravdanja! Poštovane kolege, mi smo ti koji su dopustili osvetu loših đaka, jer smo se mi - dobri đaci - sakrili u mišje rupe. Probudite svest o tome da svojim nedelovanjem postajemo saučesnici u moralnom, socijalnom, ekološkom i intelektualnom ubijanju zemlje. Pojedinci iz akademske zajednice podižu svoj glas i ličnim dignitetom i kredibilitetom uspevaju pokazati da još uvek postoje fotoni svetlosti u akademskoj tmini. To nije dovoljno!

Ne amnestiramo nijednu generaciju akademaca: akademika, profesora, naučnika i studenata. Naiskusnije generacije su u Srbiji stekle obrazovanje, ugled i status, a to ih obavezuje da svojim znanjem i mudrošću odigraju ključnu, usmeravajuću ulogu u (samo)kritičkoj oceni sveobuhvatnog stanja u društvu. Srednje generacije, na vrhuncu intelektualnih sposobnosti, moraju preuzeti na sebe najsnažnije, konkretne akcije protiv urušavanja sistema i ukazati na pravce kojima treba ići.

Pred najmlađim generacijama stoji zadatak da odluče da li žele da svojim entuzijazmom i energijom doprinesu budućnosti ove ili neke druge zemlje.

Domovina se brani kritičkim mišljenjem, slobodnim govorom, kao i moralim i profesonalnim nastupanjem. Za akademske građane ne postoji časniji način iskazivanja patriotizma.

Prof. dr Ljiljana Tomović, u ime Saveta Skupštine slobodne Srbije

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati