Kolumne

Davor Kalajžić

19. 01. 2021. 06:00 13

"Znam čoveka"

Tako je o "šefu" rekla do Pariza čuvena savetnica, Suzana Vasiljević. Pa, znamo ga i mi, a dobro je što je Suzana rekla naglas ono što svi znamo, osim Zagorke Dolovac, naravno.

"Niko ga neće sprečiti da i taj projekat završi". Ne, nije reč o Savamali, ni o radnjama oko ubistva Olivera Ivanovića, ni o borbi protiv mafije, ni o uništenju Srbije na KiM, ni o vaseljenskom bedepeu, ni o zlatnom dobu, ni o regionalnoj stabilnosti, ni o muljanju oko smrti a potom i oko izbora patrijarha, nije reč ni o neispunjenih par stotina ostalih obećanja.

Reč je o gondoli!

Red bi bio da jedan Beograd ima gondole i gondolijere, kad već ima Beograd na vodi. To se svakako uklapa u ambijent poplava usled kiše i nerešene kanalizacije. Uostalom, i gondole Venecije uglavnom plove po kišnoj kanalizaciji, što je svako ko se provozao imao prilike da onjuši iz prve ruke.

Ali ne, ovde se radi o visećoj gondoli, onoj zbog koje je posečeno mnogo stabala i čija je gradnja zaustavljena usled silnih zakonskih, ekoloških, kultuturnih i moralnih prepreka. E baš na tu gondolu se nameračio šef, a savetnici treba verovati, valjda zna na šta joj šef ima merak?

Najzad je javno izrečeno, u "Hit tvitu", ono što svi znamo odavno; iza projekta kalemegdanske gondole stoji glavom i bradom šef lično, i "niko ga neće sprečiti da i taj projekat završi". To, što šef nema nikakva zakonska ovlašćenja da se bavi gondolom, nije važno. Nema on nikakva ovlašćenja da se bavi izdajom KiM, pa se bavi, nema on nikakva ovlašćenja da se bavi ničim čime se svih ovih godina bavi, ali to Republički javni tužilac ne vidi. A i kako bi, kad su joj novine pokrile oči, pa jedino vidi ispred, Bože me oprosti - kao na hipodromu. Jedino se u okviru ovlašćenja bavio odlikovanjima, a i to jadno, baš onako kako se nekad bavio gajbicama i noćnim plivanjem, te prebrojavanjem krvnih zrnaca muslimana i Srba.

"Success fee", ili na srpskom – nagrada za omogućavanje uspešnog okončanja posla, je neoliberalni zapadnjački izraz za visoku korupciju. Neko je izvadio termin "fundus" da bi nam objasnio kako to nije krivično delo - trgovina uticajem. Kao i mnogo toga što smo uvezli sa zapada, u okviru procesa pljačke narodne i državne imovine, sakses fi se odomaćio u poslovnim odnosima na visokom nivou. Matematika je prosta – lova na inostrani račun onome ko omogući strancu da neki projekat prođe u Srbiji (naravno i širom planete). Iznos? Prava sitnica, od 3-20% od vrednosti projekta, kako se dogovore, uz još poneki detalj.

Agencija za borbu protiv korupcije? Ha, ha, dobra šala. Prvog pendreka da ne pominjem, samo da odnese tetki lek...

I tako, Srbija je preplavljena stranim investicijama. Veliki uspeh mudrih vizionara koji rade 25 sati dnevno, zlatno doba. Uvozni investitori dobijaju nenormalne povlastice za otvaranje poslova po Srbiji. Država im deli porezima otete naše pare, šakom i kapom. Dok domaći radnici mokre u pelene, a Kinezi protestuju jer ih njihovi lopovi plaćaju manje od šake pirinča, koliko inače dobijaju u Kini, dotle naši genijalci drpaju sakses fi, tj. strani investitori im vraćaju deo naših poreskih para koje su dobili na poklon, a koje su već uračunali u cenu investicije. Ja tebi – ti meni, a ostalima pelene. Krug je zatvoren.

Makiš, Smederevo, Bor, Krušik, Loznica, Miloš Veliki, Pipin Mali, ko će sve koncentrične krugove da pobroji? "Halo Bing, kako brat?", frit, frit, što bi rekao legendarni sir Oliver.

Za to vreme, nazovi skupština usvaja zakone o ovoj i onoj izgradnji, prodaji, preprodaji, investicionim kreditima, stabilizacionim pozajmnicama, sve sa suludim kamatama, ekstra nagradama stranim menadžerima i najgorem od svega - otplatom sa grejs periodom, što će reći dospeva na naplatu tek za deceniju i više, taman dok ova garnitura bitangi zbriše nafatirana, a teret naplate dospe na neke nove Dritane i našu decu i unuke.

A skupštinarima za legalizaciju muljaže dosta su i mrvice iz skupštinskog restorana, dnevnice, kola, vozač i imunitet, da im se nađe ako prođu kroz crveno. Mislite da neko tamo ima pojma šta radi? Pa zato su tamo, jer pojma s mozgom nemaju. Uostalom, i tamo im je pred očima kofer, svi misle da je verovatno iz fundusa.

Zato je toliko sigurna francuska mondenkinja, gondole će biti, „zna čoveka“ - znamo ga i mi.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati