Kolumne

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

18. 11. 2020. 06:53 1

Piše Goran Kaluđerović: Društveni jadi

U jadu koji je našao kod braće na dvoru i verovatno bežeći od tog jada, Rastko Nemanjić piše stihove čija su značenja vanvremena na ovim prostorima i sa kojima se suočava ozbiljan i odgovoran svet:“ Pomešah se sa stokom nerazumnom i izjednačih se s njom“. Svakodnevni stid koji obhrvava ozbiljan svet nakon tirada nelegitimno izabranog predsednika Srbije i zamalaćivanja njegovih vazala, odgovorne ljude dovodi u stanje izraženo u gore navedenom stihu.

Oholosti koja predstavlja mantru u ponašanju uzurpatora naših života trebao je guru kojeg su našli u nelegitimno izabranom predsedniku Srbije. Na čemu se bazira ta oholost? U jednom tekstu to je lepo izrazio pisac Svetislav Basara govoreći o simbiozi "nemoćnih pokvarenjaka" i "svemoćnih jadnika". I sam pisac se poziva na Elijasa Kanetija koji je obrazlagao tezu prema kojoj "nemoćni pokvarenjaci" glasaju za "svemoćne jadnike". Oholost "svemoćnih jadnika" se i ogleda u tome što im je potpuno svejedno šta rade "nemoćni pokvarenjaci" jer će njihove glasove ionako dobiti potkupljujući ih ili ucenjujući.

I na tome grade sopstveno postojanje. Vladajuća politička grupacija valjda poučena iskustvom najregresivnijih režima u istoriji ljudskog roda regrutuje svoje jurišnike iz redova bezličnih jedinki koje sopstveno delanje doživljavaju na rutinski način. Oni nisu ideološki ostrašćeni, poslušni su i lojalni hijerarhijski nadređenim apartčicima, imaju strogo određene uloge u stranačkoj organizaciji i na rutiniziran način sprovode zadatke koji im se dodeljuju. Samo zahvaljujući činjenici da politički i istorijski trenutak ne dopušta krajnje represivne mere na ovim prostorima, onemogućen je eliminatorski odnos prema opoziciji.

Kao što su svojevremeno Jevreji u Nemačkoj nazvani "prvom materijom svega negativnog", taj status na svoja pleća u Srbiji preuzima Dragan Đilas u najvećoj meri a po potrebi i drugi opozicionari. To čini osnovu gde su odgovorne uloge u institucijama preuzele bezlične rutinizirane biografije koje u oponašanju rukovodilaca na karikaturalan način obesmišljavaju i institucije koje predstavljaju. Zato su često na čelu institucija bivše sekretarice, vlasnici ugostiteljskih objekata, kontrolori karata u drumskom prevozu i ini, znanju nevične osobe. Svakako da to političko rešenje potiče od ključnih osoba našeg političkog života.

Ovde se radi o jednostavnoj činjenici da rukovodstvo vladajuće grupacije razume srpski narod. Ono je kreiralo društvenu stvarnost na način da svakom lojalnom pristaši dodeli zadatak za koji bezrezervno zna da će biti ostvaren na poželjan način tog istog rukovodstva. Piscu ovog teksta nije poznat slučaj da neki pristaša vladajuće stranke odbije zadatak sa osećanjem da nema neophodno znanje ali i neophodne vrline da rukovodi institucijom. Samo je splet istorijskih okolnosti odredio da takvo bezrezervno pristajanje na izvršavanje naredbi ne bude pogubnije za kritičare ovakvog političkog ustrojstva.

Ipak je ovo XXI vek! Štaviše, možemo pretpostaviti, da mnogobrojni izvršioci stranačkih naredbi na nivou institucija više i ne veruju fantazmagorijama nelegitimno izabranog predsednika Srbije ali ih je uobrazilja o sopstvenom značaju odvojila od realnog sagledavanja društva, institucija i na kraju samih sebe. Primera radi, sekretarice ne dolaze na rukovodeća mesta kvalitetom znanja koje poseduju već nekim drugim sposobnostima, kao što mesto ambasadora u jednoj od najmoćnijih zemalja sveta ne obezbeđuje privatna nekredibilna visokoškolska institucija već javno ispoljavano poltronstvo. Posledice takvog uređenja društva nesagledivo su pogubne!

Držim da mnoge pristaše vladajuće političke grupacije ne bi mogle da odstupe sa svojih pozicija jer bi to značilo i procesuiranje njihovog javnog delovanja koje je u velikoj meri bilo kriminalizovano. Na delu je jedna, do sada nepoznata taktika, koja se ogleda u prostoj činjenici da se na kritike upućene javnim ličnostim ili pak i samo pristašama vladajuće partije, ne odgovara činjenicama već povratnim pogrdnim etiketiranjem i lažima.

Time uzurpatori naših života hoće jednostavno da kažu da smo svi isti a da su oni samo sposobniji. To što na lažima kreiraju stvarnost istu neće promeniti ali će dugoročno mnogim uglednim biografijama osporiti njihovu ljudsku vertikalu. Tako treba i shvatiti potpis dr Danice Grujičič na pismo upućeno Draganu Đilasu!

Završićemo jednom sarkastičnom opaskom prema kojoj laž spada u oblast ljudskih prava: kolika god da je laž ona neće promeniti stvarnost.

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati