Kolumne

Janako Veselinović

16. 11. 2020. 11:57 4

Nisu medicinski radnici starlete pa da im režim gura bakšiš u skafander

Sin mi je apsolvent medicine, još četiri ispita do diplome, možda i tri do kada tekst bude objavljen. Prosek blizu 10. Danima ne izlazi iz sobe kada sprema ispite, već 6 godina, koliko studije traju, izlazi do kuhinje samo da nešto pojede. Gotovo da ne zna šta je pravi odmor. Najviše 10 dana u avgustu. Preseo mi je ručak pre tri, četiri godine kada je pokušao da se sa mnom savetuje koji jezik da uči, švedski ili danski, jer kada završi to mu pruža šansu da dobije pristojan posao i da bude cenjen kao lekar.

Još uvek se nadam da će ostati u zemlji, gotovo sam siguran, jer je jako voli. A i njegova devojka, od ove godine apsolvent na medicini, želi da ostane u Srbiji. On bi želeo da bude interventni radiolog, a ona da leči decu, da bude pedijatar. Svaki posao u medicini je častan od najsavremenije klinike do najzabitijeg sela. Ali nije ovo priča o mojoj porodici, ovo je priča o Srbiji i njenom odnosu prema medicinskim radnicima.

Slušam pre neki dan u kolima kako će medicinskim radnicima biti isplaćena jednokratna pomoć od 10.000 dinara. Medicinskim radnicima će biti isplaćena pomoć. Većina naslova tog dana je glasila: Vučić daje medicinarima 10.000 dinara. To su javili svi mediji sa nacionalnom frekvencijom, većina novina na naslovnim stranama. Pa zašto smo došli u situaciju da nam lekari i drugi medicinski radnici dobijaju bakšiš, kao starlete ili pevaljke za kafanskim stolom. Ko to medicinskim radnicima u skafander gura bakšiš, ko to od njih pravi pevaljke, pa im kada ga pesma pogodi ili kada je na njemu red lepi na čelo hiljadarke, koje je prethodno opljačkao od naroda.

Zašto medicinski radnici nemaju dovoljne plate da od njih mogu da žive i kada nema pandemije. Na žalost nemaju, pa su bolnice po provincijama, ali i u većim gradovima, ostale bez specijalista, ali i bez drugog medicinskog osoblja. Kome režim gradi državne stanove? Rukovodiocima i po kojom zaposlenom u Žandarmeriji, obaveštajnim službama i oficirima. Izabranima od njih da ih brane, kada zagusti. Kako se niste tada setili lekara, naučnika, zaposlenih u zdravstvu? Da, oni ne nose i palicu, već slušalice i skafandere. Oni ne tuku i ne bacaju suzavac. Možda njima i ne trebaju stanovi kada su stalno na klinikama. Njima ćete među grudi, odnosno u skafander da tutnete neku crvenu kada zagusti. Sram vas bilo. I kako to, izvinite, Vučić daje pare? Pa to su naše pare, koje idu ili iz nekog kredita ili od naših poreza i prireza. Znamo da ih on ima mnogo, ali nisam siguran da on vadi svoj novac pa daje medicinarima. On svoj novac daje za najskuplje sakoe, cipele, džempere...
Ne želim da mi sin ode iz zemlje, ni njegova devojka, ni njihove kolege sa godine, sve su to divna i prepametna deca i uče po cele dane. Godinama. Vole svoj poziv. Ali ne želim da ni oni, ni bilo čiji sin, ćerka, devojka, dečko od režima bude vrednovan kao starleta i da im polupismeni ministri dele milostinju. Ne želim da o njihovoj sudbini odlučuje bilo ko ko je na fakultetu bio samo kada je kupovao diplomu ili doktorat. Ne neću im reći da uče švedski, danski ili finski - rećiću im borite se za svoje dostojanstvo ovde gde su rođeni. Uprite prstom u te koji vas smatraju barskim igračicama ili batlerima. Izvinjavam se barskim igračicama i batlerima, oni su taj posao izabrali jer nisu hteli da od njihovog rada zavisi nečiji život. A nisu ni gulili klupu najmanje 22 godine. Pobunite se i recite dosta onima koji su osramotili medicinsku struku lažima o broju umrlih i obolelih i onima koji su se takmičili u broju umrlih sa zemljama u regionu. To još niko nije radio. Onima koji su govorili da je kovid 19 obična prehlada i slali ljude u šoping.

Ne dozvolite da od vas veća primanja ima svaki stranački poslušnik, bez prave diplome, kojemu je jedini posao da blati druge ljude ili da kupuje glasove, da bi vama, kada izbori prođu – delili bakšiš.

Vi i vaše kolege u regionu i širom sveta imate jednu zakletvu - Hipokratovu. Ne dozvolite da vas potcenjuju hoštapleri. A reč hoštapler potiče ih nemačkog jezika osnovno je značenje za varalicu višeg stila, uglađenog ponašanja, čoveka koji se izdaje za drugog nego što jeste. Ne dozvolite da vam ikada gori od vas deli ordenje, samo da bi pokrili svoje neznanje. Oni vas preziru, jer ste bolji od njih. Oni ne znaju kako izgledaju vaše oči, lice, jer ste pod maskom i skafanderom. Ne bi smeli da vam pogledaju u oči.

Vi za njih niste ni broj, vi ste statistika, sa kojom se oni igraju. Vaših 40 kolega je, do sada, umrlo radeći častan posao. Njima nisu stigli da tutnu novac, ni članovima porodica mnogih, koji su se zarazili tako što su decu školovali za medicinske radnike, a oni su im sa prve linije doneli zarazu. Zbog njih koji su izgubili život i zbog svih koji se mesecima bore za živote zaraženih i drugih obolelih - nemojte se predati. Ne dozvolite da vas ponižavaju.

Borite se. Ne pregovarajte - tražite svoja prava, branite svoju čast. Ne posustajte, jer nisu vam ni do kolena.

Prof dr Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati