Kolumne

Dragana Grnčarski

30. 10. 2020. 12:45 2

Borba za Beograd koji poznajemo

Ovo pišem ne zbog žudnje da se sačuva ponešto iz vremena moje mladosti - nego kao pokušaj da se u stvarnost naše današnjice udahne smisao, značenje i duh prethodnih generacija, a to znači da se barem približno sačuva izgled i prvobitni plan platoa oko Hrama Svetog Save.

Sećam se da je prostor između Hrama, Krušedolske ulice i Narodne biblioteke Srbije bio uređen kao svaki park, sa zelenim površinama, cvećem, stazama i klupama. Kako sam odrastala u neposrednoj blizini tadašnje "Porte“ često sam se tu igrala. Pamtim viku i graju nas dece, naše bake i deke koji sede na klupama i užurbane školarce koji jure u biblioteku.

U drugoj polovini 80-tih iseljavanjem "garaže kamiona" započeta je realizacija izgradnje Hrama. Kada sam kao student spremala neke od ispita u biblioteci, grubi radovi na Hramu su već bili završeni. Još tada sam zamišljala kako će jedna ovakva građevina dominirati u tom prostoru. Hram Svetog Save je međutim okovan – zgradom VTI, a sada i novoizgrađenim zgradama koje ga nadvisuju. U usvojenom projektu sređivanja Svetosavskog platoa koji je u toku predviđeno je popločavanje zelenih površina kao i rastinje koje će zakloniti Hram.

Pravi se nešto što nije ni trg ni park. Pravi se nešto što uništava duh našeg Vračara. Deo je tog projekta u kome ova vlast želi da se ovekoveči u "staklu i betonu" i ta neobuzdana arhitektura u službi bogaćenja investitora preti da Beogradu oduzme identitet. Naša je obaveza da čuvamo naš grad, jer jednom kada nestanu sve naše boje, mirisi i ukusi ovaj grad će postati otuđen od ljudi koji u njemu žive i neinteresantan za one koji kroz njega prolaze.

Zato je naša obaveza da branimo svoj plato ispred hrama Svetog Save, jer tako branimo svoje uspomene od zaborava, tako branimo našu istoriju, tako čuvamo duh našeg grada koji je prepoznatljiv svuda u svetu.

Možemo to da uradimo zajedno. Čekam vas - ispred Hrama.

Dragana Grnčarski, SSP Beograd

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati