Kolumne

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

26. 10. 2020. 06:52 3

Piše Goran Kaluđerović: Fukare u akciji

Nebrojeno puta se potpisnik ovog teksta zapitao, zar ne postoji ni jedna osoba iz okruženja nelegitimno izabranog predsednika Srbije koja bi na njegovim performansima ustala i rekla da ne može više da podnese toliku količinu laži, spletkarenja i besmislenog uzurpiranja javnosti. Zar niko od njih nema taj neophodni minimum dostojanstva kojim bi opravdao sopstveno postojanje i u krajnjoj liniji podičio se pred potomcima, zbog same činjenice da je laž javno razobličio.

Zar ni jedna osoba sve do zadnje sreske kancelarije u kojoj radi nije u stanju javno da kaže da ovo sistemsko uništavanje države i društva jeste posledica potpuno nekontrolisane rašomonijade nelegitimno izabranog predsednika i nekolicine njegovih političkih intimusa. Ne može se naći. Zašto? Briljantan tekst sociologa Vladimira Ilića objavljen u Peščaniku a koji je portal Direktno preneo, naslovljen sa Hulje, pruža skicu jednog stanja u razorenoj nam državi. Određujući hulju kao "bitno ljudsku pojavu", sociolog Ilić pronicljivo dodaje da "hulja zna za mogućnost da ne bude hulja i on jeste to što je zato što tu mogućnost odbacuje".

Između nosilaca političke moći i operativaca sve do zadnje mesne državne odaje postoji jedna neraskidiva spona, koja potonje sprečava da se svog ljudski nedostojnog položaja oslobode. Naime, sve što su do tog trenutka i ostvarili u životu urađeno je na nedostojan način. Dobili su diplome škola čije adrese ne znaju, prestižna mesta i apanaže za koje nisu kvalifikovani, probijajući se u društvu kroz laskanje kakvom hijerarhijski višem aparatčiku. Ne radi se čak ni o tome da se priđe vrhovniku jer i sami znaju da mu nisu dorasli u političkim marifetlucima, oni žele ugoditi samo neposredno moćnijem gde "jesti iz ruke" moćnijeg jeste motivisano potrebom za kakvom dobiti ili uslugom.

Iskustvo i potpisnika ovog teksta najbolje to potvrđuje. Nedavno se našao u situaciji da ne može ni najodurniju laž da demantuje jer nije procesno predviđena i da dokazuje ono što je formalno drugorazredno a da suštinska i očigledna laž ne bude predmet bilo kakve demontaže. Pomenuti tekst Vlada Ilić završava jednim lucidnim i sociološki stavom: "hulje ne stvara prirodna evolucija, nego nečovečno društvo". Empirijski tačno. Kao da je ceo sistem ustrojen ka onima koji nemaju potrebu za čitanjem, koji od previše informacija postaju pasivni i egocentrični, gde je kultura potpuno banalizovana i gde se najbolje snalaze kreature koje su u takvom ambijentu i uobličile sopstveni pogled na svet.

Jednostavno, prirodno je da nam se desi ovakav oblik političkog ustrojstva društva. Nepotrebno je lamentirati nad sudbinom čovečanstva u kojem je preovlađujući neoliberalni kapitalistički model, na karikaturalan način prenet i na Srbiju. Nepotrebno je i objašnjavati postojeći oblik političke uzurpacije države i društva jer "vlada opšta sumnja da su izbori postali igra za budale", kako bi rekao analitičar Ivan Krastev, a sigurno je da su poslednji to potvrdili u Srbiji. Potrebno je ukazati da najboljih predstavnika naroda, neustrašivih boraca za malog čoveka, izvesno nema u sadašnjim predstavnicima države. Pa zašto onda sve poluge vlasti drže opskurni tipovi i hulje sve do najmanje sreske kancelarije?

Za ovog autora, jednostavno, ono što "bi trebalo" da bude na mestu porote na mestu je optuženog, i obrnuto, ono što "jeste" umesto da bude na mestu optuženog na mestu je porote! Možemo opravdati neznanje čoveka i njegovu nesposobnost da proračuna rizike, možemo nesposobnost određenog glasačkog tela opravdati tim neznanjem i na osnovu toga razumeti politički kapital vladajuće grupacije, ali stvar je u tome što su svi stanovnici naše državne zajednice na istom brodu i ukoliko dođe do potapanja svi će biti u toj nesreći koju su nesposobni proizveli.
Ova bratija koja na neznanju, osionosti i sveukupnom nasilništvu baštini sopstvenu političku ideologiju, u njenom sprovođenju treba hulje koje su proizvod takvog sistema i koje samo u takvom sistemu mogu funkcionisati. Oni su se otisnuli u javni prostor tako što su odgovorni i znanju vični postali "kolateralne žrtve" te uzurpacije. Tu nema pomoći.

Mračnjaštvo vlasti i pokondirenost njenih izvršilaca plod su društvenog odobrenja onog biračkog tela koje ne razlikuje đubrište političkog i društvenog ponašanja od plodnosti dogovora temeljenih na znanju, moralu i odgovornosti. Velika je nepoznanica hoće li uopšte biti društvene i političke snage za civilizovanim uređenjem naše zajednice.

Svakako tih resursa nema u vladajućoj političkoj grupaciji i njenim izvršiocima angažovanim u javnom prostoru.

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati