Kolumne

Srđan Milivojević

18. 10. 2020. 11:50 3

LIČNI STAV Srđan Milivojević: Spasiba na družbi

Sjedinjene Američke Države uspele su da naprave nevidljivi avion koristeći stelt tehnologiju. Rusi, tradicionalni američki takmac u trci u naoružanju, otišli su korak dalje, pa su napravili nevidljivog predsednika, koji će posetiti Srbiju 20. oktobra. Posle svima vidljivog poniženja Aleksandra Vučića, predsednika Srpske napredne stranke u Vašingtonu, Rusija će svim protivnicima Vučićevog načina vođenja spoljne politike začepiti usta i pokazati šta zaista misli o balkanskoj guberniji.

Ovaj put to neće na Tviteru morati da objašnjava Marija Zaharova. Lično, mnogo jasnije i nedvosmislenije će to uraditi nevidljivi predsednik Putin. Posebno je važan dan koji je stelt predsednik Rusije odabrao da bi i Vučiću i čitavom svetu održao jos jedan govor, baš 20. oktobra na dan kada je u Beogradu posle četiri godine okončana fašistička okupacija. Još je važnije mesto sa kog će Vladimir Putin poslati poruku svom odlazećem kolegi Vučiću.

Prvi put u istoriji ruski predsednik će održati isti govor na istom mestu za manje od dve godine. Čak će i govor oba puta biti isti:

"Spasiba na družbi!"

Ako ne verujete meni, pitajte predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, koji će prvi put u istoriji dva puta plakati dok sluša jedan te isti govor. Samo su prošlog puta to bile suze radosnice, a ovaj put će biti gorke suze zbog saznanja da kalauz od Bele kuće koji mu je poklonio predsednik Amerike ne otvara i Kremlj. I da ono što je u Vašingtonu obećao na engleskom, sada ne ume da prevede na ruski. Iako ga odlično govori. Ali ga je očigledno džabe učio.

Jer kad padne sa vlasti, neće dobiti azil u Moskvi, niti će Moskva biti sigurna kuća za Trampovo nahoče iz izborne kampanje za predsednika Amerike. Zato je tu zlatni džoker. Princ Albert Drugi od Monaka koji je iznenada dobio Orden Srbije, ne bi li i on udelio neki ključ od rezidencije u Monte Karlu. Zlu ne trebalo. Jer nije loše imati takav ključ u džepu kad se oduševljeni narod okupi ispred dvorskih odaja na Andrićevom vencu.

Kada je Donald Tramp Aleksandru Vučiću predsedniku Srpske napredne stranke posle klečanja na hoklici u Ovalnom kabinetu poklonio ključ od Bele kuće, bilo je jasno da međunarodno poniženje više ne kuca na vrata Srbije. Sada ima i ključ širom razvaljenih vrata srpske kuće kroz koju duva promaja na sve četiri strane sveta, koja je sve vidljivija i u praznoj kasi.

Objašnjenje koje je stiglo od Aleksandra Vučića predsednika Srpske napredne stranke da u Srbiju 20. oktobra dolazi stelt predsednik Rusije koji će biti vidljiv samo njemu i privedenim statistima iz javnih preduzeća srpskih gradova i opština, povećava zabrinutost povodom ovog događaja. Izgleda da više nema skoro nikakve razlike između zdanja na Andrićevom vencu i klinike "Laza Lazarević".

Razlika je jedino u broju telefona. Koji odavno više ne zvoni u ritmu "Kakaljinke", kako ga je pre osam godina podesio Tomislav Nikolić. Sve više to zvono liči na akorde pesme "A sad Adio". A te reči se razumeju na svim jezicima sveta.

Pa i na srpskom!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati