Kolumne

Anđelka Žunić

31. 07. 2020. 07:55 0

LIČNI STAV Anđelka Žunić: Gradska vlast je gluva na potrebe Beograđana

U jeku epidemije koronavirusa, dok se zdravstveni sistem guši i grca, a lekari traže spas u potpisivanju peticije za smenu Kriznog štaba i sam Beograd se suočava svakodnevno sa nizom gorućih problema. Dok se gradski čelnici diče kupovinom skupocenih vozila "Oko sokolovo" za hvatanje nepropisno parkiranih vozila koji su nas građane koštali kao prošlogodišnja celokupna dobit Parking servisa i još plus 20% te sume, Beogradom se voze poluraspadnuta vozila javnog prevoza u kojima građani umesto rashlađenja dobijaju dodatno grejanje.

Naime, neto dobit Parking servisa za 2019. je bila 220 miliona dinara (85% se vraća gradu Beogradu). U poslovnom planu Parking servisa za 2020. planirano je 18 miliona dinara za nabavku vozila sa specjalnom nadogradnjom za parking kontrolu, a ukupan plan nabavki za 2020. je 295 miliona dinara. Ono što građani nisu imali gde da čuju jeste i to da je u maju 2019. uzet kredit od Komercijalne banke na 347 miliona dinara što pokazuje neracijonalno trošenje budžetskih sredstava. Da se ne bi zamarali brojkama, ukratko, potrebno je kazniti 120.800 vozila po ceni od 2.500 dinara da bi se investicija isplatila. 

Čekajući da nam se ta investicija isplati u gradu koji je jedan od najzagađenijih u celom svetu kroz koji se danima širi neprijatan miris u vazduhu, nekoliko malih organizacija i grupa građana vode bitku za Košutnjak koji predstavllja pluća Beograda. Danas su ljudi koji su organizovali prikupljanje potpisa i izneli niz primedbi Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Beograda došli pred početak zakazane redovne sednice Skupstine grada i predali svoje zahteve gradonačelniku, predsedniku Skuštine grada i svim odbornicima. 

Građani zahtevaju od grada sazivanje vanredne sednice Skupštine grada Beogradau u roku od 45 dana na kojoj bi bila samo jedna tacč dnevnog reda, i da se obustavi dalja razrada plana detaljne regulacije za kompleks "Avala filma" kojim je predviđeno da se 86 hektara zemljišta pretvori u stambeni, poslovni i komercijalni sadržaj sa prosečnom spratnošću od pet spratova. Da bi se ovaj plan ostvario, potrebno je iseći 30 hektara zelenog rastinja, od čega je 19 hektara šume. Između ostalog, građani žele da pitaju odbornike da li podržavaju ovakav plan i da li trebaju da se sami bore da bi sačuvali svako drvo u Beogradu od ove vlasti? Istrajno treba stati uz ove građane i njihove zahteve podržati, kao i sve one koji se bore da Beograd bude civilizvano mesto za život 

Ne mogu da se otrgnem utisku da smo kao društvo već jako dugo u razmimoilaženju i nikako da se dogodi trenutak u kome ćemo biti apsolutno jedinsveni u borbi za opšte dobro, bez obzira na naše ideološke ili druge razlike. Svako od nas se nada i čeka momenat nekog većeg grupisanja, a da se pritom ipak nismo dovoljno potrudili. Ili je većini ipak svejedno? I dok se oko nas sve raspada u svakom smislu, dok se naš novac rasipa, dok se trujemo vazduhom i porukama mržnje prema susedima i menjamo imena ulica koje nose nazive toponima bivše Jugoslavije, jedinstvo je jedino što može da nas spasi.

Da li smo dovoljno voljni i zreli da to shvatimo i primenimo, ostaje da vidimo u narednom periodu, dok sat otkucava 12.

Anđelka Žunić, samostalni odbornik Skupštine grada Beograda

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati