Kolumne

Dr Aleksandar Ćirić

03. 07. 2020. 17:57 0

Kako izgleda imati koronu u jednoj od zemalja EU?

Već nekoliko godina živim i radim u Slovaćkoj. Pre nekoliko dana sam saznao da sam pozitivan na koronavirus. Kako izgleda sudar sa zdravstvenim sistemom u ovoj zemlji po ovom pitanju opisao bih u ovom tekstu i pokušao da izvedem neke zaključke vezano za situaciju u Srbiji.

Slovačka je verovatno u Evropi najbolje izašla na kraj u borbi sa ovim virusom. U prilog tome govori da sam u ponedeljak 29.6. bio jedini novi pacijent u celoj državi od oko 5,5 miliona stanovnika. Već duže vreme su ti brojevi veoma blizu nuli, a i u jeku epidemije imali su najbolje rezultate u Evropi. Razlog tome je veoma rano zatvaranje koje se desilo pre nego što je epidemija bila u jeku i vrhunska disciplina stanovništva. Takođe popuštanje mera je bilo u veoma sporim fazama iako su rezultati bili izvanredni što je sprečilo tzv. drugi nalet prvog talasa, makar za sada.

Moj prvi pokušaj da se testiram je bio neuspešan, kada sam se sa blagim siptomima i sumnjom uputio u kovid šator ispred Infektivne klinike u Bratslavi. Šator je bio zatvoren, a nakon poziva na broj sa vrata Infektivne klinike, gospođa mi je rekla da se vratim u ponedeljak ako mi nije baš loše. Nakon što sam uvideo da državni sistem nigde izgleda ne funkcioniše kako treba, na internetu sam našao opciju testiranja privatno direktno iz kola.

Prvi slobodan termin je bio ponedeljak. Taj deo funkcioniše besprekorno, gde se kolima priđe tačno na vreme, uzorak uzimaju dok sedite u kolima, a rezultat je došao za sedam sati od davanja uzorka. Nakon tog dana je profunkcionisao i “drżavni” sistem, gde su me redom zvali na telefon iz Instituta za javno zdravlje, sa Infektivne klinike, iz policije itd. Imate generalno osećaj da se sistem brine o Vama. Naravno, sve je lakše kada nema velikog broja obolelih, što je i cilj borbe svakog sistema protiv ovog virusa. Mislim da bi sistem i ovde vrlo brzo “pukao” pod pritiskom većeg broja obolelih, zbog čega bih želeo da ukažem na određene pojedinosti koje su dovele do različite situacije sada u Slovačkoj u odnosu na Srbiju.

Po onome što sam imao prilike da ispratim u Srbiji, mislim da je napravljeno nekoliko, vrlo krupnih grešaka. Odmah na početku epidemije se kasnilo sa prvim merama, jer kao svaki i ovaj problem se najbolje seče u korenu. Nakon dosta striktnih mera je napravljena sledeća greška, a to je naglo otvaranje, gde se bukvalno iz “kućnog zatvora” išlo na žurke u kratkom vremenskom roku. Poslednja važna stvar je i ponašanje najodgovornijih osoba u zemlji. Iako je nošenje maski i njihova upotreba diskutabillna sa medicinskog aspekta, kada je korisna, kada ne, ovde u Slovačkoj su i dalje premijer, predsednica i svi članovi Vlade i kriznog štaba non-stop pod maskama. Što daje odličan primer celoj javnosti.

Čak i da je nošenje maske bitno samo psihološki, što nije slučaj, ogroman je značaj u smanjenju prenošenja zaraze definitivno. Na stranu izbegavanje nošenja maske od strane predsednika i premijerke , ali je po meni najsramnije je to da članovi kriznog štaba, koji su lekari nisu davali lični primer i uticali i na sve javne ličnosti da se isto tako ponašaju. Čast izuzecima kao npr. Dr Srđi Jankoviću koga nikada nismo videli bez maske. Ne možete očekivati da narod poštuje nekada i veoma komplikovane mere, ako vi kao odgovorna osoba ispred države, a u isto vreme i lekar, imate brdo izgovora zašto na konferenciji za štampu ne nosite maske.

Nakon mojeg pozitivnog testa, sve moje kolege s kojima sam bio u kontaktu u firmi su smešteni u karantin koji će trajati 14 dana bez obzira na to što je svima prvi test odmah bio negativan. Nakon što je nekoliko članova Vlade Srbije dokazano pozitivno, nije moguće po epidemiološkim pravilima da svi koji su bili u bliskom kontaktu ne budu u karantinu 14 dana, dok se ne urade dva testa u vremenskom razmaku od nekoliko dana koja bi bila negatvna. Razlog tome je što se mora dati vremena da se virus potencijalno razvije za nekoliko dana i tek nakon dva negativna testa pacijent se smatra zdravim. Mi imamo prilike da vidimo da se veliki broj državnih funkcionera slobodno kreće svo vreme, bez obzira na dokazane kontakte sa zaraženim osobama. Šta očekivato od svih građana nakon toga?

S obzirom da vreme ne može da se vrati, ono što može na dalje da se uradi je da se za početak hijerarhijski najodgovornija osoba ponaša onako kako to očekuje od najmanje odgovorne osobe u tom sistemu.

Dr Aleksandar Ćirić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati