Kolumne

Aleksandar Dikić

03. 06. 2020. 17:03 0

LIČNI STAV Aleksandar Dikić: Predizborna šmira

Stanje u srpskoj opoziciji, ali nažalost i na celoj političkoj sceni, može se opisati onom starom Hobesovom-Bellum omnium in/contra omnes! Permanentna entropija koja vlada među Vučićevim oponentima eksponencijalno raste od baze ka vrhu te imaginarne piramide.

Običnim građanima je sve odavno jasno i umorni su od svih. I od vlasti i od opozicije, barem ovakve kakva je trenutno. Građanin A koji ne podnosi Vučića jer mu lokalni kabadahija traži 50 sigurnih glasova da bi mu zaposlio ćerku na privremenim i povremenim poslovima, savršeno razume Građanina B koji Vučića ne može očima da vidi jer mu svakog meseca partijsko-direktorske haračlije uzimaju 10% od plate. Građanin C za koga je Vučić izdajnik jer pr(e)odaje Kosmet zarad opstanka na vlasti lako će naći zajednički jezik sa Građaninom D koji ne može da podnese da je fugna-majstor direktor BIA, dezerter ministar odbrane i plagijator ministar ekonomije.

Ali, kada se pogled upre nagore, koliko god je podnožje bistro toliko su vrhovi zakriljeni maglama. Možda se i zbog takvog ambijenta opozicioni lideri ponašaju kao guske u magli, te je najverovatnije da će svi završiti u Vučićevom loncu, obezglavljeni, očerupani, "pojedeni za doručak".

Što je pozicija na partijskoj lestvici viša, to su razmere sujete malignijeg karaktera, što je partija egzotičnija (poput populacije mikronezijskih ostrva) to su ambicije nakostrešenih jastrebova halucinantnije. Prosto je neverovatna ta asimetrija htenja i mogućnosti pojedinaca koji nikako da postanu svesni sopstvenih ograničenja, fizičkih, organizacionih, intelektualnih. To nesaglasje reči i dela, ta nepovratna odvojenost od realnosti, taj dvorski sindrom svakog liderčića koji je zaseo makar i na stolicu sa kvalitetnijim meblom, akamoli na neku fotelju-to je ono što nas čini tako dalekim od normalnog političkog sistema i od normalnog društva.

Vučića poznajemo skoro tri decenije. Onaj ko je razočaran u njega barem je jednom u životu bio nedozvoljeno lakoveran. Mi koji od njega nismo očekivali ništa drugo do povratak u spiralu sveprisutnog nasilja, političkog jednoumlja i bezobalnog primitivizma, nismo ni mogli biti razočarani ili iznenađeni njegovim ponašanjem sa pozicije moći. Jer moć je psihoanalitički lakmus papir. Ona nepogrešivo razotkriva psihološke profile svojih žrtvi. Oni koji joj se brzopleto predaju lako postaju njeni euforični robovi koji kroz taj psihodelični trip srljaju u sopstvenu propast. Oni koji znaju da je moć bez kontrole čovekova nemoć, oni joj prilaze kao vatri, oprezno, uz sigurnu distancu i strahopoštovanje.

Vučić je odavno prošao kroz devolucionu metamorfozu i od radikalskog Smeagola postao naprednjački Golum. On je svoj život vezao neraskidivim lancima za tron i ovo je za njega postala borba na život i smrt.

Međutim, njegovi protivnici često zaliče na njega. Ko god se dovoljno približio prstenu nije mogao da mu odoli, nije mogao da iskontroliše svoju pohlepu, ambiciju, samoljubivost. Tužno je gledati kako opozicioni pigmeji prosipaju megalomanske izjave
po društvenim mrežama fanatično žudeći za aplauzima i opštenarodnom odobravanju njihovoj mudrosti.

Politika se nekada može uporediti sa fizikom. Ono što je gravitacija u astronomiji, to je interes u politici. Braunovo kretanje je način kretanja malog tela kroz sredinu od koje ima manju specifičnu težinu. Ne trebaju nam izbori da bismo se uverili koliko je mala specifična težina naših opozicionih lidera, ali haos koji proizvode nijedan genije ne bi mogao da formuliše.

Izbori po pravilu podižu društvenu temperaturu, ali stepen neuređenosti političke scene u Srbiji više odgovara probušenom nukleranom reaktoru, nego sistemu koji poštuje zakone termodinamike.

Mislili smo da je samo Sergej glumac među političarima, a nismo ni svesni koliko bi političara njega moglo da odmeni na daskama koje život znače. Dok je Trifunović stalni član ansambla najvećih beogradskih pozorišta, njegove opozicione kolege ili statiraju ili igraju epizodne uloge koje im ne donose slavu, ali im omogućavaju preživljavanje.

I u svakoj novoj epizodi imamo neki hit, neko iznenađenje, nekog ko je na sceni na zahtev publike. Da li je zbog toga što građanima dosta je bilo, pa im je posle toga bio potreban zaštitnik ili su naprasno postali očarani britanskim obrazovanjem i UN funkcijama ili jednostavno žele da ih neko na belom konju odvede do obećane zemlje. Ipak, dođe kraj i toj igri senki. Bojkot pali reflektore gde birači više ne gledaju u siluete, već u lica glumaca bez maski i bez šminke. Pojedinci još uvek pokušavaju da izlazak na lokalne izbore opravdaju svojom bizarnom željom da tom odlukom ne iznevere gradjane. I sam sam bio lokalni odbornik i sa punom odgovornošću tvrdim da su lokalne kabadahije mnogo gore od onih koje gledamo u skupštinskim klupama.

Ti provincijski šerifi na mikro-prostoru stvaraju zatvorske uslove gde oni predstavljaju gospodare života i smrti.

Sloboda medija? Da li znate stanje lokalnih medija i njihov odnos prema vladajućoj partiji? Finansiranje stranaka? Da li znate na koje sve načine naprednjački gaulajteri peru novac preko fudbalskih klubova, fantomskih NVO-a ili narko-dilera? Atmosfera u skupštini? Zar nije dovoljna scena kidnapovanja odbornika u Apatinu, kupovina istih širom Srbije ili pretnje koje oni uporniji dobijaju svakodnevno?

I to u razlozi da se ide na lokalne izbore? Ili je namera potpuno suprotna? Ipak sam skloniji onoj školi mišljenja da naši opozicioni lideri uporno odbijaju da odu u (ne)zasluženu političku penziju tako što sada sami sebi pišu scenarije ili, kako bi današnja generacija rekla - "glume ludilo".

Često istrošeni glumci zadnji honorar nađu nastupajući u nekoj reklami gde neprijatno iznenade svoje poštovaoce skidajući onaj oreol koji su nekad imali. Ova sada reklama namenjena je direktno Vučiću. Još jedni izbori, još jedan mandat, još jedan kredit. Može?

Aleksandar Dikić, doktor specijaliste urgentne medicine i član Glavnog odbora Demokratske stranke

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati