Piše Goran Kaluđerović: Gomila | Kolumne | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kolumne

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

03. 06. 2020. 09:31 0

Piše Goran Kaluđerović: Gomila

Opšta je politikološka odredba da je SNS catch all ili "svehvatajuća stranka", što u principu znači da nema jasnu ideološku ni programsku vizuru.

"Veliki šator koalicije" koju predvodi SNS okupio je oko sebe i proruske i stranke koje imaju rezervisan stav prema ruskom uticaju na ovim prostorima, i one navodno levičarske i one koje su apologete neoliberalnog kapitalizma, i evropejce i evroskeptike, i ine svetonazore, koje dosledne i ideološki profilisane partije nemaju i samim tim su jasno odredile sopstveno političko delovanje. Smisao ovog teksta je da pokuša razumeti članstvo takve univerzalne stranke, kako se u Nemačkoj često zove takav politički koncept.

Kakav god bio programski koncept stranke, izvesno je da njegovo sprovođenje zavisi od kadrova koji su u njoj angažovani i naravno članstva koje i kadrovima i stranačkom programu daje, kako se to u žargonu kaže, vetar u leđa. U velikoj meri i ti kadrovi i članstvo spadaju u gomilu jer ih čine bofl iz profesija ili restlovi društva u koji se nkada nisu uklopili. Skupljeni na ivici društva na inverzan način žele u njega da se vrate, iako znaju da između poželjnog društvenog ponašanja za koji nisu kadri i sopstvenih sposobnosti zjapi provalija. 

Ranije odbačeni, pripadali su potkulturi koja je negovala ispijanje piva pred prodavnicama, važnost posla demonstrirala lupanjem pečata na određenom mestu spisa što je bio napredak od zakidanja na kafi i vinu u kafićima gde su pre toga radili, i bez obzira o kakvoj se margini radilo, iskoristili su članstvo u SNS da avanzuju do direktora, sekretara i čega sve ne, deleći ozbiljnom svetu lekcije o procedurama i načinu rada. Ta neodoljiva potreba da se vrate u društvo nemoguća je po standardima civilizovanog sveta i uređenog društva, i za njih može biti realizovana samo u gomili koja će se diviti onome koji bi u demokratskoj i uređenoj državi i sam bio na marginama društva.

To je taj začarani krug koji gomilu odvaja od društva i koji joj daje moć,da na principu simbioze sa vođom okupira društvo i poništava sve što je stvoreno na civilizovanim i demokratskim osnovama. Dakle, na osnovama na kojima gomila nikada ne može funkcionisati i koji bi je nužno vratili na pozicije na kojima su bili i pre perverznog uključenja u društvo. Sopstveno drvo podlosti, pokvarenosti, spletkarenja i nedoličnog i civilizovanom svetu sramnog ponašanja, zalivaju obesčašćivanjem svega ljudskog, pristojnog, iskrenog, stručnog, jednostavno civilizovanog. Nije stoga čudno ponašanje državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, niti inih članova stranke koji po dubini države svojim (ne)činjenjem obesmišljavaju rad institucija koje tobože predstavljaju. 

Njihove besmislene diplome ne mogu pokriti njihovo neznanje i one služe samo da bi opstali na gomili i ušli u društvo za koje znaju da mu ne pripadaju. Neće uslediti ostavka državne sekretarke i člana predsedništva SNS, niti bilo kog člana gomile jer oni najbolje znaju kako ona funkcioniše i kako izbacivanje iz gomile pokreće denunciranje pogubno za gomilu. Gomila zdušno i prihvata poništavanje sopstvenog identiteta jer ga i nema, i zato će na sopstvenim profilima na društvenim mrežama staviti partijsku oznaku i redni broj koji treba zaokružiti na predstojećim izborima koji to i nisu.

Gomila ne pati od viška skrupula i zato je sva bezočnost njihovog delanja sada promovisana kao poželjno ponašanje. Nepristajanje na njena pravila ponašanja je izopštavanje iz društva, jer ga je ona na jedan perverzan način i okupirala. Čak i oni pripadnici gomile koji se mogu pohvaliti sopstvenim pristojnim radnim biografijama prinuđeni su da se po njima unerede, stavljajući ih u službu polusveta koji će ih prihvatiti, ne zato jer im se dive i ne zato jer oni to nikada ne mogu biti, već zato da bi pokazali da pristojne radne biografije imaju za gomilu instrumentalnu vrednost i služe za promociju opskurnih tipova. Zato je neprepoznatljiv gradonačelnik Beograda i zato je prva na listi za Novi Beograd direktorka KBC "Bežanijska kosa" i načelnica endokrinologije i redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu prof. dr Teodora Beljić Živković. 

Biće takvih još, ovo su samo primeri kako se kal preliva od polusveta i kako ga zdušno prihvataju i oni koji to ne moraju i zbog čega će se stideti u nekom budućem vremenu. Gomila ne može mirno predati vlast, ona čini sve da demokratsko i civilizovano upregne u svoja mahnita kola i zato ne razume ni značaj ni sadržinu izbora. Krajnji domet ponašanje gomile je ulična odbrana postojećeg, uostalom tome smo već prisustvovali u prethodnim mesecima. Odbrana od gomile je na istim onim osnovama o kojima je govorio sociolog Jovo Bakić a koje promovišu vijanje i motku.

Kratko rečeno, nije do njih, do nas je.

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pre i posle 21. juna

Zoran Živković [01.07.2020.]


Video dana

Ples sa ajkulom

Anketa

Krije li država broj obolelih i preminulih od koronavirusa?

Rezultati