UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Kakva je ovo kampanja? | Kolumne | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kolumne

[ Izvor: Boban Stojanović ]

02. 06. 2020. 19:00 1

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Kakva je ovo kampanja?

Izbori su prvo bili zakazani za 26. april, pa nakon koronavirusa i pandemije za 21. jun. Do izbora imamo manje od tri nedelje, za sada 12 proglašenih lista i to je to što treba i možete da znate o izborima. Ništa više, ništa manje.

Izborni učesnici

Za sada imamo 12 izbornih lista i verovatno je da će biti podneto još nekoliko do petka. Sa jedne strane imamo vlast, sa druge strane nekoliko opozicionih lista. Za neke se znalo od starta da idu na izbore, neki su u međuvremenu odlučili da idu na izbore, neki su se baš potrudili da se okupe u jako široke koalicije i imamo nekoliko lista partija nacionalnih manjina. Partije vlasti ne brinu za svoje izborne rezultate, dok se svi ostali bore da preskoče izborni prag, doduše on je značajno snižen izmenama zakona u februaru. Da se podstaknu još neki da idu na izbore je pre nekoliko nedelja izmenjen i zakon koji omogućava da se potpisi overavaju u opštinskim i gradskim upravama za koje odgovaraju njihove opštinske ili gradske vlasti. Sve je tu jasno. Dajte što više izbornih listi. Dodatno, na lokalnom nivou imamo različite šarenolike izborne koalicije, kao i veliki broj grupa građana koje su osokoljene ovim smanjenjem cenzusa sa 5 na 3%.

Izborne teme

Ne znamo ih. Gotovo da nema ozbiljnije političke ponude, možda je najsiromašnija od kada imamo višestranačje. Bez ozbiljnih policy predloga, zasnovano isključivo na obećanjima i meta temama, gotovo da su se svi zadržali na Boljem životu i Srećnim ljudima uz poneko pominjanje vladavine prava, departizacije i to je otprilike to. I ne samo da partije ne nude, mislim da ni građani nisu nešto preterano zainteresovani. Setimo se samo ranijih izbornih kampanja, posebno tokom dvehiljaditih, jasne podele u društvu duž kojih su se partije
svrstavale i nudile svoje predloge, planove. Tada nam je to izgledalo kao siromašna politička ponuda, međutim uz poređenju sa ovim sada – to je bilo više nego dobro.

Šta su ključne podele?

Da građane sada pitate šta su ključne podele i šta bi bile teme od važnosti za njih, verujem da bi dobro promišljali pre nego što daju odgovore. Srbija se dugo bavila rešavanjem identitetskih političkih sukoba, da bi u nekom trenutku pažnju preusmerila na ekonomske i životne teme. I zaista, neki bi za izbore rekli da je to borba planova i ideja kako ćemo da podelimo "društveni kolač".

Danas, kada nema političke borbe u institucijama, nekako izgleda kao da apsolutno ni izbori nisu politička borba. Valjda zato što nisu slobodni i pošteni, pa čak i oni koji učestvuju na njima ne vode nikakve političke borbe. U Srbiji se politička borba izmestila iz institucija i iz civilizovane debate – prvo na ulice, pa u vaninstitucionalno dugoročno delovanje, a gledano iz ugla građana – otuđila politiku i životne teme. Ovde je jedina društvena podela u odnosu na režim. Sukob između vlasti i opozicije, jedine su trenutno podele u društvu. Kao dva sveta, dva modela vladanja između kojih nema mostova. Doduše, neko bi rekao da se opozicija međusobno više podelila nego što je podeljena u odnosu na vlast, ali prevazići će se i to. Dugoročno – mora se rešiti ovaj politički sukob, da bi se u budućnosti vodile prave borbe za "Bolji život" građana i kako bismo bili "Srećni ljudi".

Boban Stojanović, politikolog

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pre i posle 21. juna

Zoran Živković [01.07.2020.]


Video dana

Ples sa ajkulom

Anketa

Krije li država broj obolelih i preminulih od koronavirusa?

Rezultati