Kolumne

Slobodan Prvanović

18. 05. 2020. 12:15 4

LIČNI STAV Slobodan Prvanović: Deklaracija bojkota izbora

Izbori se neće održati 21. juna. Za taj dan režim planira da izvrši legalizaciju okupacije državnih organa i institucija. Državni organi i institucije su okupirani od strane onih koji, zloupotrebom položaja, hoće banditima da obezbede pljačkanje Srbije, a okupacija će biti legalizovana putem osvajanja većine u parlamentu i naknadnim formiranjem Vlade. Uz pomoć njih, okupatorski režim će biti u prilici da proglasi legalnim svoj nelegalni dolazak na poziciju vlasti, odakle će moći da prikriva nelegalnost svojih ranijih i budućih postupanja.

To što se planira za 21. jun nema nikakve veze sa pravim, slobodnim i demokratskim izborima. To je perfidna podvala koja samo po nekim elementima liči na izbore, ali suštinski sa njima nema veze.

Dva su osnovna razloga zašto to što će se desiti 21. juna nisu izbori. Prvo, građani nisu u prilici da znaju šta biraju i šta bi mogli da izaberu, a ovo pre svega zbog toga što Javni servis i druge televizije sa nacionalnom frekvencijom obmanjuju javnost. Skrivanjem istine i plasiranjem laži, medijske kuće od najvećeg značaja za obaveštenost javnosti dovode većinu građana do potpuno pogrešne slike o političkim strankama i akterima.

Besomučnom propagandom u korist vladajućih stranaka, a pre svega i iznad svega u korist Aleksandra Vučića, a protiv svih koji se iskreno bore protiv njih, režimski mediji kreiraju lažnu sliku i o poziciji i o opoziciji. Bez punog, istinitog i tačnog informisanja, ne postoji mogućnost da građani biraju na kompetentan način.

Na drugoj strani, veliki broj građana neće izaći na te i takve izbore svojom voljom, bez pretnji i zastrašivanja od strane vlasti i povezanih lica. Mnogi građani će biti prinuđeni, ucenjeni ili podmićeni da glasaju za vladajuće stranke, odnosno kod mnogih neće postojati sloboda u izboru političke opcije koju podržavaju.

Zato izbori koji su zakazani za 21. jun ne ispunjavaju ni elementarne uslove da budu viđeni kao izbori kakvi se podrazumevaju u civilizovanom svetu. Svako ko dobrovoljno, a upoznat i svestan činjenica, bude učestvovao u tim i takvim izborima postaće saučesnik okupatorskog režima i sa njim će deliti odgovornost za protivzakonito antinarodno i antidržavno delovanje.

Odgovoran će biti svako ko bude davao legitimitet izborima svojim izlaskom na birališta ili, još gore, prijavljivanjem izbornih listi. Saučešništvo sa uzurpatorima u njihovom nelegalnom vladanju nad našim narodom jeste kvislinški kolaboracionizam. Kao takvo, učestvovanje na izborima naknadno neće moći da se pravda.

Patriotska je obaveza suprotstavljati se svakoj okupaciji, bilo da ona dolazi od strane spoljnjeg ili unutrašnjeg neprijatelja. Bojkotovanjem lažnih izbora 21. juna mi ispunjavamo našu patriotsku obavezu. Naša borba protiv okupatora niti će početi niti će se završiti 21. juna. Ona će trajati sve dok se u Srbiji ne budu održali pravi, slobodni i demokratski izbori, izbori koji će dovesti do formiranja legitimne vlasti, a što je preduslov za stabilnost državnog i društvenog uređenja.

Bojkot izbora 21. juna, odnosno naše nepristajanje da na bilo koji način učestvujemo u izbonim prevarama i podvalama, samo je jedno od sredstava naše borbe za prave izbore. Mi ne pristajemo na to se lažni izbori tretiraju kao pravi. Pristanak je neprihvatljiv za svakog ko se iskreno zalaže za poštovanje normi koje definišu savremeni civilizovani svet. Ne može se na rečima pledirati za norme civilizovanog sveta, a na delu, pristankom na nešto je u potpunoj suprotnosti sa njima, davati legitimitet gaženju ih istih normi. Takvom nedoslednošću se gubi svako pravo da se izdaje i predstavlja za iskrenog čoveka, a još više za nekoga ko će Srbiju da vodi u Evropu i civilizovani svet. Sama činjenica da je uopšte moguće imati ovakve izbore kakvi će biti 21. juna je uvredljiva za svaku osobu sa dignitetom, a učestvovanje na njima je duboko nemoralno i sramno.

Mi, koji smo najrazličitijih političkih opredeljenja, ujedinjujemo se u borbi za odbranu Srbije.

Potiskujemo u drugi plan naše političke različitosti jer to sada od nas zahteva patriotska obaveza koju imamo. Naše bojkotovanje izbora je borba za civilizovanost, a ne politička borba. Bojkotovanjem izbora koji to nisu mi se borimo za održavanje pravih izbora na kojima možda nećemo pobediti, a borimo se jer to radimo zbog principa, a ne zbog koristoljublja. Zato našu pobedu ne vidimo u osvajanju skupštinske većine već u tome da se do nje dolazi putem slobodnih i poštenih izbora. Bojkot je korak ka toj pobedi, a svoju uspešnost će pokazati tek kada do pobede dođe. U situaciji kada pola Srbije ne zna da su ovo lažni izbori i kada će mnogi građani biti prinuđeni da izađu na njih, nema nikakvog smisla meriti uspeh našeg bojkota stopom izlaznosti. Uspešnost se, svakako, već sada da naslutiti na osnovu stepena nesigurnosti režima, a koja se ogleda u pojačavanju propagande, eskalaciji pritisaka na građane i korumpiranju dojučerašnjih oponenata.

Mi smatramo da zakoni moraju da se poštuju, smatramo da je sloboda neprikosnovena i smatramo da ravnopravnost ne sme da se narušava. Mi ćemo se svim dozvoljenim sredstvima i mirnom, nenasilnom i dostojanstvenom borbom suprotstaviti uzurpatorima vlasti, a kako bi Srbiju oslobodili od onih kojima su lični interesi iznad narodnih i državnih. Bojkot predstojećih izbora vidimo kao sredstvo za dolaženje do cilja, a cilj je u svakom pogledu civilizovana Srbija.

Zalažući se za Srbiju kakva treba i mora da bude, za ispravnu, pravičnu i pravu Srbiju, mi se javno i nedvosmisleno deklarišemo za bojkot izbora 21. juna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati