Kolumne

[ Izvor: Marko Marjanović ]

19. 11. 2019. 13:42 2

PIŠE MARKO MARJANOVIĆ "Pentekostalci, sinkretističke sekte i vudu"

Opisivanje delovanja sekti koje nas okružuju i njihov broj oduzeo bi nam mnogo nedelja čitanja i proučavanja. U prethodnim kolumnama, već ste se upoznali sa objašnjenjem pojma sekta, i grupe na koje se dele. Da se podsetimo, prva grupa je pseudohrišćanska od kojih su najbrojniji i najznačajniji JEHOVINI SVEDOCI I PENTEKOSTALCI.

PENTEKOSTALCI su dobili ime od grčke reči Pentekostas, što znači “sveta pedesetnica”, praznik silaska Svetog duha na apostole. To se desilo pedeset dana posle vaskrsenja Hristovog.

Smatra se da su srodni verski pokreti nastali još u 18. veku, a današnji oblik ove religije nastao je početkom 20. veka. Osnivač je Čarls Foks Praham, metodistički propovednik.

Ono što je karakteristično za pentakostalna služenja jesu oratorstvo i pesma. Veoma cene darove Svetog duha: prorokovanje, lečenje I tumačenja jezika. Broj vernika najbrže raste u Latinskoj americi, Africi i Aziji, ali ih ima po celom svetu. Smatra se da ih danas u svetu ima između 200 I 600 miliona.

Najveća organizacija pentekostalaca u svetu je BOŽJA SKUPŠTINA ILI APOSTOLSKA CRKVA koja okuplja oko 57 miliona vernika.

Božja služba je veoma živahna. Puno se peva, tapše rukama i pokreće u ritmu muzike. Muzika ima veoma veliki značaj, a od instrumenata se najčešće koriste moderne klavijature, ređe orgulje i bubnjevi. Važan deo obreda je upravo pevanje i molitve u slavu Božju, proročanski govori i GLOSOLALIJA (dar govorenja tuđim jezicima).

Čovek koji drži propoved povremeno prekida svoj govor dok zajednica uzvikuje “Amen” ili “Aleluja”. Na kraju službe pozivaju se vernici koji žele da se krste, blagoslove ili izleče. Novac dobijaju od priloga.

Svedočenje jednog pripadnika:

"T. i ja smo sreli mog drugara, jedne večeri u Novom Sadu, koji nam je rekao da je upoznao boga. Izgledao je ozareno, kao da je uzeo nekakvu drogu, kao da je hodao pola metra iznad zemlje. Rekao nam je još da problem samo treba staviti pred Boga i on će ga rešiti. Da mi je tako nešto rekao neki tamo sektaš, ja mu ne bih verovao, ali to je rekao moj drug, iz moje ekipe. Njemu sam verovao.

Imali smo problem, Tanja i ja, svađali smo se stalno. Otišli smo tamo i Pentekostna crkva je postala naš život. Svaki dan smo bili tamo. Savetovali su
nas da se venčamo, zato što je njima tako bog javio.

Mi smo to i uradili. Kum nam je bio vođa Pentekostne crkve A.M. Vrlo brzo sam ja bio taj koji je druge vukao za rukav i uvlačio ih u crkvu. Brzo sam
napredovao i posle godinu i po dana bio sam treći čovek u zajednici. I moji i T. roditelji su bili protiv našeg angažmana. Nismo bili primorani da dajemo pare, ali po sopstvenoj savesti svako od nas je bio prosto primoran da daje deset posto svojih primanja u crkvenu kasu... Kod njih je sve bilo apstraktno, novca nije bilo, a T. je bila trudna".

Sada bih prešao na sekte koje vas sigurno i najviše zanimaju, a verovatno i plaše. O njima ste imali prilike da pročitate u dnevnoj štampi, ili da vidite
emisije na TV, a da u stvari uopšte niste uspeli da shvatite.

SINKRETISTIČKE SEKTE

Nastale su mešavinom raznih religijskih pravaca. Koriste OKULTIZAM I MAGIJU kao osnovno sredstvo za manipulaciju. Neretko se služe hipnozom, torturom, a ponekad i pretnjama smrću.

Belom magijom se služe da bi tajanstvenim postupkom koji je usmeren ka drugom licu izazvali dobre posledice. Za razliku od crne magije koja služi da bi se drugoj osobi naudilo.

Najbrojniji rituali ovih magija se mogu sresti podno HOMOLJSKIH PLANINA. Sami magovi za sebe tvrde da imaju natprirodne moći. U ruralnim krajevima ove ritual nazivaju još i “VEŠTIČARENJEM”. U ritualima se najčešće koriste delovi pernatih životinja, kokošaka i petlova. A, osnovno pitanje je verujete li u to ili ne.

Pre izvesnog vremena, siguran sam da ste ispratili putem štampanih medija i televizije, obred koji se desio u Miljakovačkoj šumi. Nađena je zmija, rasporena, izvađeni su svi unutrašnji organi, a ostaci bačeni posvuda okolo.

Naše udruženje smatra da je u pitanju VUDU magija, ili bar njen pokušaj.

Zmija se smatra simbolom mudrosti, te je neko želeo da ovim putem “oduzme” mudrost licu kome je obred upućen. Počinilac još uvek nije
razotkriven.

VUDU je nastao spojem hrišćanstva sa urođeničkim božanstvima sa Gvineja. Ono što mi nazivamo VUDU magijom, u izvornom obliku je u stvari UMBANDA ILI KVIMBANDA.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati