Izbori 2024

D. Ljutić

05. 06. 2024. 06:59 15

Preletač u srpskoj politici: Budi na usluzi SNS-u i BIĆEŠ BOGAT

Na usluzi naprednjacima ili preletanje iz stranke u stranku dobro je poznat fenomen srpskog političkog života. Srpska napredna stranka je još i pre dolaska na vlast počela da okuplja preletače iz tadašnjeg režima, a nakon izbora 2012. došlo je do očekivnog masovnog preletanja u ovu, sada već vladajuću partiju. Ranorazne grupe građana ili "partije" Rusa, Indijaca, Egipćana i sličnih, budu po pravilu onaj tas koji ojača stranu SNS-a. I danas takvi složno uzvikuju: "Svaka čast Vučiću!“

Virus razdruživanja i prestrojavanja je posledica sujeta i odsustva poverenja među političkim liderima na nacionalnom nivou. Pojam "na usluzi SNS-u" širi se Srbijom već više od deset godina. Tako epidemija sluđivanja birača hara gotovo u svakoj varoši u Srbiji. Model partijskog organizovanja u Srbiji je već dugo zasnovan na ličnom interesu.

Prvi na listi Ruske stranke u Nišu Tihomir Perić, koji se pojavio u prostorijama Gradskog odbora SNS u Nišu na slavlju koje je ta stranka organizovala povodom, kako tvrde, izborne pobede, rekao je da je u njegovoj odluci da SNS-u pruži podršku, prevagnuo "kandidat za gradonačelnika".

- Ja sam rekao da sam mogao da razgovaram sa svima, a pošto su oni (SNS) najjača stranka… Moja odluka se bazirala na budućem kandidatu za gradonačelnika (Dragoslavu Pavloviću), ja njega znam i nisam video bolje rešenje za gradonačelnika - kazao je Perić.

Nešto slično se dogodilo i u februaru ove godine. Naime, tada se postavljalo pitanje, da ako vladajuća koalicija SNS - SPS nađe još dva potrebna odbornika sa drugih lista, kako bi formirala većinu u gradskoj skupštini i sačuvala vlast u Beogradu, da li bi to značilo da su joj se priklonila dva "preletača" ili "spavača"? Analitičari su ocenili da se u svakom slučaju radi o prekrajanju izborne volje građana i da su jedini racionalan izlaz iz novonastale situacije ponovljeni izbori u prestonici. Već viđeno dogodilo se i nakon beogradskih izbora u proleće 2022. godine kada je odbornik POKS-a Vuk Stanić na konstitutivnoj sednici podržao vlast SNS I SPS-a u Beogradu zbog čega je odmah isključen iz pokreta.

A, moralna suština je jednostavna. Birač im je dao mandat i ako ga oni protraće na neodgovoran način, birač može da kaže - "čekaj, jesam li ja idiot da ponovo dam glas istim ljudima koji se igraju sa mojom odlukom". Nije nepoznanica da gotovo sve male stranke ili raznorazna udruženja na političkom tržištu imaju svoju cifru. Svaka ima i svoju "radnju" i svako može da kupi njihovu ponudu, pa tako najjači opstane i pobedi. U decenijskim primerima to je SNS.

U takvoj opsesiji da se prodaju, izgovarajući neke besmilene razloge, oni su u samom startu izbornog procesa svesni da nisu u stanju da postignu značajniji uspeh, a kamoli da stignu do običnog građana, koga pod svojom kontrolom drži Aleksandar Vučić. Takve stranke su klijentelističke i partije "opšte prakse", pre svega vezane za vlast. Otuda famozni preletači. Zato se ljudi jeftino kupuju i idu tamo gde je vlast i gde mogu nešto da dobiju, najčešće posao, stan ili pokretanje nekog biznisa. 

Preletanje ili "na usluzi" obesmišljava izbore i povećava nepoverenje građana u institucije i predstavnike. Drugim rečima, vodi kao opasnom, rezigniranom stavu da su svi isti. Kada se takvo preletanje dogodi, vi više ne znate ko je tu da vas predstavlja i da donosi odluke u vašem interesu. To je ključni efekat preletanja.

"Rusi iz Niš" znaju šta ih je snašlo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati